Pereiti į pagrindinį turinį

Profesoriams teniso aikštyne amžius netrukdo

2024-08-31 02:00

Kaune finišavęs jubiliejinis, 30-asis, „Profesorių taurės“ teniso turnyras pasižymėjo bekompromisėmis kovomis – nugalėtojai paaiškėdavo tik po papildomų taškų. Nepaisant mačų atkaklumo, dalyviai išsiskyrė vienbalsiai pažadėję tradiciją pratęsti ir kitąmet.

Tradicija: 30-ojo „Profesorių taurės“ teniso turnyro organizatoriai, dalyviai pažadėjo susitikti ir kitąmet. Tradicija: 30-ojo „Profesorių taurės“ teniso turnyro organizatoriai, dalyviai pažadėjo susitikti ir kitąmet. Tradicija: 30-ojo „Profesorių taurės“ teniso turnyro organizatoriai, dalyviai pažadėjo susitikti ir kitąmet.

Tradicija tęsiasi

Nuo pat 1995-ųjų savo metraštį rašanti „Profesorių taurė“ – ilgaamžiškiausias, be pertraukų rengiamas teniso mėgėjų turnyras Lietuvoje, kuris nėra pakeitęs savo pavadinimo.

Turnyro įrašuose yra įspūdingų faktų: VU profesorius, ekonomistas Jonas Mackevičius dešimt kartų tapo „Profesorių taurės“ čempionu, o turnyro iniciatorius Vytautas Kaminskas žaidė net aštuoniolika finalo mačų ir iš jų laimėjo septynis. V. Kaminskas Anapilin iškeliavo dar 2022-aisiais, tačiau jo idėjas tęsia bendraminčiai.

Šiemet „Profesorių taurės“ varžybos vyko moterų bei dviejose vyrų įskaitose. 2019-aisiais debiutavusi moterų rungtis šį kartą subūrė šešias aukštus akademinius reikalavimus atitinkančias žaidėjas. Vyrų kovos kasmet įtraukia apie dvi dešimtis tenisininkų.

Moterų grupėje triumfavo Mykolo Riomerio universiteto atstovė Birutė Pranevičienė, užtikrintai laimėjusi visus penkis mačus. Antrą vietą užėmė LSMU kardiologė Giedrė Bakšytė – 4 pergalės. Jei lyderių rikiuotė buvo prognozuojama, tai trečios vietos likimas sprendėsi itin įtemptame mače tarp dviejų LSMU atstovių: Kristina Žvinienė po atkaklios kovos 7:6, 6:4 pranoko daugkartinę prizininkę Oliviją Dobilienę.

Pergalė: R. Žaliūnas čempionu tapo po daugiau nei 2 val. trukusio mačo su kolega V. Briedžiu. / S. Baltušio nuotr.

Naujoko progresas

Vyrų grupėje dalyviai skirstomi į „Juniorų“ ir „Senjorų“ amžiaus grupes. Pasak turnyro organizatoriaus, Pasaulio gydytojų teniso sąjungos (WMTS) prezidento Remigijaus Žaliūno, tai daroma todėl, kad 70-mečiams žaidėjams sudėtinga grumtis su 40-mečiais. Todėl tenisininkai pasidaliję į „jaunimą“ (iki 60 metų) ir senjorus.

„Junior“ varžybose žaidimo madas diktavo visus oponentus įveikęs LSMU atstovas Tadas Latkauskas. Antra vieta teko Fizinių technologijų mokslų centro atstovui Mindaugui Gedvilui, savo taupyklėje turinčiam ir čempiono titulą.

„T. Latkauskas savo oponentams nesuteikė nė menkiausio šanso. Tokį dominavimą lemia jo tenisui labai tinkamas sudėjimas, fizinės formos palaikymas ir, be abejo, turtinga sportinė praeitis. Jis yra buvęs profesionalus vandensvydininkas“, – pasakojo R. Žaliūnas.

Daug kam netikėta buvo kovų dėl „Junior“ trečios vietos atomazga. Bronzos savininku tapo Dainius Razukevičius. Šis LSMU medikas turnyre debiutavo tik 2022 metais, bet sparčiai progresuoja.

Gausiausioje grupėje į lyderių šešetuką pateko ir buvę prizininkai Aidas Alaburda, Saulius Šatkauskas bei Mindaugas Kiudelis.

Sąlygos: papildomas išbandymas žaidėjams – į akis spiginanti saulė ir karštas oras. / S. Baltušio nuotr.

Profesorės iššūkis

Vyrų senjorų (per 60 metų) varžybas laimėjo LSMU profesorius R. Žaliūnas. Antrą vietą užėmė Gediminas Stepanauskas (Vilniaus universitetas), trečiąją – Vitalis Briedis (LSMU).

Šioje grupėje čempiono titulo likimas sprendėsi paskutiniame mače tarp V. Briedžio ir R. Žaliūno. V. Briedį tenkino tik pergalė abiejuose setuose. Tokiu atveju jis būtų išsiveržęs į priekį, aplenkdamas savo pagrindinį konkurentą. Tačiau po 2 valandų maratono ir pratęsimo R. Žaliūnas išplėšė pergalę 6:3, 6:7, 10:5, jau trečius metus iš eilės tapęs šios įskaitos nugalėtoju.

„Nepasakyčiau, kad buvau geresnis už varžovus. Mūsų trijulė – panašaus pajėgumo ir dažniausiai dalijasi prizines vietas. Šį kartą abu pagrindinius priešininkus įveikiau tik po vadinamojo „tie-break“ (papildomų taškų). Turbūt stabilumas lemiamais momentais ir lėmė galutinę pergalę“, – svarstė pašnekovas.

 

Prie vyresnių vyrų prisijungė ir LSMU profesorė Irena Misevičienė. Vyriausia turnyro dalyvė nenorėjo galynėtis su gerokai jaunesnėmis kolegėmis, tad metė iššūkį „Senior“ grupės tenisininkams. Sumanymas pavyko, nes I. Misevičienė garbingai pasipriešino kolegoms ir „Žalgirio“ aikštyno nepaliko be pergalių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų