Pereiti į pagrindinį turinį

Ralis „Aplink Lietuvą“: prezidento G. Nausėdos taurę aukštyn kėlė A. Valuckas ir D. Vasiliauskas

2024-08-05 09:56 diena.lt inf.

Sekmadienio pavakarę Vilniuje, S. Daukanto aikštėje, šalia prezidentūros, finišavo 33-asis ralis „Aplink Lietuvą“, kurį nuo pat pirmųjų tokių lenktynių, įvykusių 1931 m., rengia Lietuvos automobilių klubas.

Pirmoji dueto aukštuma

Pagrindinį lenktynių trofėjų – Prezidento Gitano Nausėdos pereinamąją taurę, aidint kolegų ir varžovų aplodismentams ir ovacijoms, aukštyn kėlė Aidas Valuckas ir Daumantas Vasiliauskas, su mažiausiais nuostoliais atvedę į finišą savo patikimąjį „BMW M3 Silhouette“ žirgelį.

Pagrindinį lenktynių trofėjų ralio nugalėtojams įteikė Lietuvos Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja, dr. Jolanta Karpavičienė.

Ji perskaitė ir prezidento sveikinimą ralio „Aplink Lietuvą“ dalyviams.

„Visas pasaulis dabar sutelkęs dėmesį į Paryžiaus olimpines žaidynes, o Jūs savo aistrą skiriate taip pat ir Lietuvos automobilių sportui. Džiaugiuosi, kad nestokojate entuziazmo ir metai iš metų tęsiate gražią, tarpukariu užgimusią tradiciją ir štai jau trisdešimt trečią kartą nubraižėte lenktyninį Lietuvos žemėlapį“, – sakoma prezidento G. Nausėdos sveikinime.     

Tai pirmasis toks A. Valucko ir D. Vasiliausko laimėjimas, o jį iškovojusiųjų vardai bus įrašyti į ralių „Aplink Lietuvą“ istorijos metraštį.

„Puikus ralis, labai patiko varžytuvės, o ypač – techniškos visos trasos, o tai ne abejotinas mūsų „arkliukas“, – po finišo, džiaugdamasis iškovotu pagrindiniu trofėjumi sakė A. Valuckas. – Pergalę nukalti padėjo mūsų stabilumas viso ralio metu ir ištikimasis, mūsų nepavedęs „arkliukas“ – „BMW M3 Silhouette“.

Prezidento taurės laimėtojai visus greičio ruožus nuvažiavo per 56 min. 08,921 sek. ir beveik 25 sek. persvara aplenkė artimiausius varžovus.

Trijų dienų batalijos ir tik 25 sek. persvara. Nieko stebėtino, nes susumavus dviejų ralio dienų rezultatus, nugalėtojų ekipažas buvo tik antras, 11 sek. atsilikdamas nuo pernykščio ralio laimėtojų Manto Bytauto ir Mindaugo Kaminsko.    

Trečioji, paskutinė lenktynių diena, Aidui ir Domantui susiklostė puikiai ir jie pirmieji kirto varžybų finišo liniją.

Absoliučios ralio įskaitos laimėtojai pergalę šventė ir Open 2WD klasėje bei laimėjo Kupiškio rajono savivaldybės mero taurę, kurią jiems įteikė rajono meras Algirdas Raslanas.

A. Brazaičio, M. Tito ir V. Šaltenio nuotr.

Didžiausios kolekcijos savininkai – treti

Antrąja absoliučios įskaitos vieta ir pirmąja SGC4 klasėje džiaugėsi pernai vykusio ralio „Aplink Lietuvą“ nugalėtojai M. Bytautas ir M. Kaminskas, kaip ir prieš metus vairavę tą patį „Cupra Formentor“ automobilį. 

Ant nugalėtojų pakylos trečiojo laiptelio šįsyk kopė įvairiais metais net šešias Prezidento taures laimėję „Eglaidijos Racing“ sportininkai, kauniečiai Vytis Pauliukonis ir Audronis Gulbinas, vairavę „Subaru Impreza GT“. SGC 2 klasėje jie šventė pergalę.

„Buvome pakankamai greiti, tačiau šįsyk pridarėme nemažai klaidų, kurios mums ir neleido džiaugtis aukštesne vieta“, – pagrindinę priežastį įvardijo V. Pauliukonis.

Kad trečiųjų prizininkų duetas buvo gana greitas liudija ne tik jų iškovota Susisiekimo ministro taurė, kurią jiems įteikė viceministras Julius Skačkauskas, bet ir kiti atskirose trasose šio dueto laimėti prizai.

V. Pauliukoniui su A. Gulbinu įteiktos renginio rėmėjų „Stateta BRO“ degalinių tinklo ir „CBet“ taurės, kuriomis juos apdovanojo minėto degalinių tinklo generalinis direktorius Karolis Stasiukynas ir LAK prezidentas Rolandas Dovidaitis.

Verti didžiausios pagarbos

Kartu su visais tose pačiose trasose varžėsi ir didžiausios pagarbos verti žmonės su negalia. Nuo 1996 metų jie nuolatiniai šių lenktynių dalyviai.

Šios grupės laimėtojų laukė speciali Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įsteigta taurė, kuria viceministrė Justina Jakštienė apdovanojo įskaitos nugalėtojus Raimondą ir Mindaugą Dabužinskus.

Antras šioje įskaitoje buvo šeimyninis Dariaus ir Erikos Kliaudaičių ekipažas.

Savo taures įsteigė Krašto apsaugos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, o jomis džiaugėsi SGC 3 klasės nugalėtojai Andrius Sinkevičius su Edvinu Šakaliu, vairavę „BMW 325 ti“, ir moterų įskaitos nugalėtojos Augustė Rupšytė su Rūta Saladžiene, į pergalę skriejusios su „Volkswagen Golf“.

Šių taurių laimėtojai už pergales atskirose rungtyse išsivežė ir miestų bei rajonų merų taures. Kauno miesto savivaldybės mero Visvaldo Matijošaičio taure vicemeras Tomas Jarusevičius apdovanojo A. Sinkevičių ir E. Šakalį, o Augustei su Rūta įteikta Rokiškio mero Ramūno Godeliausko taurė.

Net trys ralio greičio ruožai driekėsi Kauno rajono teritorija, o juose greičiausi buvo Aurimas Margevičius ir Andris Tolstych, kuriems įteikta rajono savivaldybės mero Valerijaus Makūno taurė.

Paskutinis ralio etapas – slalomo lenktynės prie „Litexpo“ rūmų – pergalę padovanojo jaunam ralistui Domui Taškūnui, kurį šio sporto paslapčių moko patyręs „vilkas“ Andrejus Savčenko.

Sūnaus pergale ir ekipažo iškovota Vilniaus miesto mero taure bene labiausiai džiaugėsi Domo tėtis, nuolatinis šių ralių dalyvis Kęstutis, kuriam patyrus traumą jį prie „Volkswagen Golf“ vairo sėkmingai pakeitė sūnus Domas.

A. Brazaičio, M. Tito ir V. Šaltenio nuotr.

Aršiausi varžovai tampa geriausiais draugais

Merų ir organizatorių taurių bei kitų prizų šio ralio finiše buvo išdalyta gausybė. Tačiau ne tik apdovanojimais džiaugėsi lenktynininkai.

„Matyti bręstantį talentą, kuris po kelių metų pakeis dabar pripažintus automobilių sporto meistrus, irgi didžiulis malonumas“, – po finišo kalbėjo pripažintas slalomo meistras, „Press“ ir kitų ralių nugalėtojas ir prizininkas Tomas Markelevičius.

„Kupiškio auto-moto sportas/Ekrosas“ atstovų Gedimino Užkurėlio ir T. Markelevičiaus ekipažas ralyje važiavo „Mitsubishi Colt 1,5 turbo“ automobiliu ir bendroje įskaitoje tenkinosi aštuntąja vieta, nuo nugalėtojų per tris dienas atsilikę vos 2 min. O SGC 3 klasėje tarp penkių varžovų jie buvo antri.

„Ralį „Aplink Lietuvą“ vėl atradau lygiai po 10 metų, kai 2014-aisiais jame debiutavau irgi šturmano kėdėje, – prisiminė T. Markelevičius. – Šiemetinis ralis – tikrai puikus, tarsi Kalėdos slalomų mėgėjams, kuriems teko ne tik „gazo“ pedalą spausti“.

Gediminui tik 16 metų, todėl pervažiavimuose automobilį vairavo Tomas, o „Junior“ prizą pelnęs Gediminas galėjo savo įgūdžius demonstruoti tik uždarose trasose.

„Mes su Gediminu – aršiausi varžovai Lietuvos automobilių slalomo čempionate. Kol kas keliais taškeliais pirmauju aš, tačiau už kiekvieno kampo jaučiu nuolat tykantį pavojų ir bet kada pasiruošusį atakuoti Gediminą“, – apie talentingą savo mokinį pasakojo T. Markelevičius, besidžiaugiantis kad aršiausi varžovai čempionato batalijose puikiai sutaria viename ralistų ekipaže.       

Anūkė pradžiugino senelį

Neliko organizatorių nepastebėti ir vyriausi bei jauniausi ekipažai, sulaukę juos pardžiuginusių dovanų.

Labiausia džiaugėsi jauniausia ralio dalyvė, 9-erių Novilė Paulauskaitė, kuri navigavo savo tėčiui Liutaurui, vairavusiam „Subaru Impreza“.

Beje, Liutauras 2011 metais su Viliumi Strazdausku yra laimėję ralį „Aplink Lietuvą“.

Anūkės laimėtas pirmasis prizas jos būsimoje kolekcijoje net ašarą išspaudė jos seneliui Egidijui Paulauskui, kuris irgi yra laimėjęs šį ralį, o šįkart jis važiavo lenktynių trasomis kartu su Rita Jonyne ir pelnė specialų ralio rengėjo, Lietuvos automobilių klubo, po poros metų švęsiančio garbingą 100-čio jubiliejų, apdovanojimą, skirtą vyriausiajam amžiumi ekipažui.

Apdovanojimą įteikęs klubo prezidentas R. Dovidaitis pasveikino visus ralio nugalėtojus, prizininkus ir dalyvius ir išreiškė viltį su visais susitikti ir kitų metų ralyje. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų