Pereiti į pagrindinį turinį

Smurtas aikštėje tampa šalies futbolo kasdienybe

2012-06-26 10:46
Smurtas aikštėje tampa šalies futbolo kasdienybe
Smurtas aikštėje tampa šalies futbolo kasdienybe / LFF nuotr.

Lietuvos klubiniam futbolui ir toliau nepavyksta išbristi iš skandalų liūno. Paskutinių savaičių tendencija – šalies stadionuose grėsmė kyla tiek apsilankiusiems sirgaliams, tiek žaidžiantiems futbolininkams, tiek mačams vadovaujantiems arbitrams.

Smūgis arbitrui į galvą

Chuliganizmas Lietuvos futbolo aikštėse tampa vis įprastesnis reiškinys. Paskutinis skambiai nuaidėjęs incidentas – A lygos dvikova Tauragėje tarp vietos „Tauro“ ir Gargždų „Bangos“ ekipų. Žemaitišką derbį ir atkaklią kovą aikštėje (šeimininkai laimėjo 3:2 – aut. past.) nustelbė įvykis 73-iąją minutę.

Po tauragiškio Mariaus Kižio stipraus smūgio į vartus kamuolys pataikė į „Bangos“ gynėjo Aleksandro Ivanausko galvą. Futbolininkas prarado sąmonę ir keliolika minučių gulėjo ant vejos. Iš aikštės nukentėjusysis buvo išgabentas greitosios automobiliu.

Rungtynėms vadovavęs kaunietis Gediminas Mažeika paprašė futbolininkų nekelti panikos, tačiau šis jo prašymas ypač papiktino svečius. Tuomet susijaudinęs „Bangos“ administracijoje dirbantis futbolininko brolis Donatas smogė arbitrui į galvą.

Teigiama, kad po mačo užpuolikas atsiprašė teisėjo, ir nors šis į policiją nesikreipė, pareigūnai už chuliganišką elgesį pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Sprendimai daugiau nei keisti

LFF drausmės komitetas skyrė D.Ivanauskui 5 000 litų baudą ir uždraudė patekti į stadionus per visas LFF ar jos pavedimu organizuojamas varžybas. Vis dėlto pastaroji sankcija daug kam sukėlė šypseną, kadangi pradėta spėlioti, kaip LFF sugebėtų kontroliuoti, jei S.Ivanauskas norėtų atvyktų į rungtynes kitame mieste ar nuspręstų stebėti dublerių dvikovas, į kurias įėjimas yra nemokamas.

„Bangos“ vyriausiasis treneris Vaidotas Žutautas informavo, kad A.Ivanauskas buvo išleistas iš ligoninės ir jau po truputį treniruojasi.

LFF sprendimai sprendžiant šį incidentą daugeliui sukėlė šypseną. Kaune susirinkę A lygos klubų valdybos nariai diskutavo, kaip būtų galima tobulinti saugumo ir tvarkos užtikrinimą šalies stadionuose. Kai kurie ten išgirsti pasiūlymai iš tiesų stebina. A lygos rungtynes paprastai stebi vos keli šimtai aistruolių, futbolo funkcionieriai išreiškė viltį, kad būtų galima įtraukti savanorius, kurie galėtų padėti prižiūrėti viešąją tvarką stadione ir kitaip prisidėti prie saugumo organizavimo.

„Tikimės, kad tokie pokalbiai padės ateityje išvengti nesusipratimų ir incidentų per futbolo rungtynes“, – šabloniškai teigė LFF prezidentas Julius Kvedaras.

Problemų neišsprendžia

Chuliganų išpuolių ir vandalizmo aktų pastaruoju metu gerokai daugiau nei prieš dešimtmetį, tačiau LFF ir valstybės specialiosioms pajėgoms spręsti šias problemas sekasi daug sunkiau nei kaimynams.

Neseniai Lietuvą sukrėtė ir precedento neturintis chuliganų išpuolis Kuršėnuose. Pirmos lygos rungtynėse tarp vietos „Ventos“ ir Vilniaus „Polonijos“ buvo užpulti keturi svečių komandos sirgaliai. Įpusėjus pirmam kėliniui, iš šalia stadiono esančio pušynėlio išbėgo grupė veidus prisidengusių žmonių ir puolė mušti atvykėlius iš Vilniaus. Veiksmas persikėlė į aikštę, kurioje vyko rungtynės. Futbolininkams ir apsaugos darbuotojui atskubėjus užpultiesiesiems į pagalbą, chuliganai patraukė pušyno link. Pasprukti jiems nepavyko – gavusi pranešimą apie incidentą, Šiaulių apskrities policija mobilizavo patrulių pajėgas ir su Kuršėnų policijos nuovados pareigūnais užpuolikus operatyviai sulaikė.

Chuliganai apklausti ir paleisti, tačiau tyrimas tęsiasi ir bus siekiama nustatyti, ar tai yra kokio nors klubo sirgalių, ar tik chuliganiškai nusiteikusios grupės išpuolis. „Polonijos“ gerbėjai buvo sumušti ir po draugiškų rungtynių su Vilniaus MFD „Žalgiriu“. Viešoje erdvėje tarp „Polonijos“ ir „Žalgirio“ gerbėjų nesantaika tampa vis didesnė.

Įdomu, kokių sankcijų imtųsi Lietuvos futbolo viršūnėlės, jei paaiškėtų, kad šis aktas Kuršėnuose – ne tik paprastas vandalizmo išpuolis.

Kol kas LFF sugebėjo tik pasmerkti šį išpuolį bei išplatinti pranešimą, kad yra pasiruošusi bendradarbiauti su policijos pareigūnais. Ar užpuolikai bus nubausti? Čia kitas klausimas. Tereikia prisiminti ne per seniausiai prieš A lygos rungtynes tarp sostinės REO ir Alytaus „Dainavos“ išniekintą legendinį Vilniaus „Žalgirio“ stadioną. Naktį pasidarbavę vandalai sulaužė vartus ir iškasinėjo visą aikštę. Tuomet spėliota, kad šį vandalizmo aktą galėjo surengti REO ekipai oponuojančio kito sostinės klubo „Žalgirio“ aistruoliai, tačiau jų kaltė nebuvo įrodyta, o nusikaltėliai taip ir nesurasti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų