Pereiti į pagrindinį turinį

Išvargo: Lietuvos rinktinė pirmąją pergalę Europos čempionate iškovojo prieš makedonus

2013-09-05 18:15

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos čempionate iškovojo pirmąją pergalę. Antrose B grupės rungtynėse Jono Kazlausko kariauna 75:67 palaužė makedonus.

Mūsiškiai laimėjo visus 4 rungtynių kėlnius. Po pirmojo lietuviai turėjo 5 taškų pranašumą, o likusiuose trijuose savo persvarą didino po taškelį.

Nors lietuviai turėjo solidų pranašumą, tačiau jo neišsaugojo. Iki paskutiniojo ketvirčio pabaigos likus žaisti kelias minutes Vlado Ilievski makedonų deficitą buvo ištirpdęs iki pavojingos 3 taškų žymos.

Laimei, šį kartą 2011-ųjų Europos pirmenybių ketvirtfinalio scenarijus nepasikartojo.

Statistika

Lietuva: M. Kalnietis 17, J. Mačiulis 14, D. Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas po 11, R. Seibutis 9, D. Lavrinovičius 6, M. Pocius 4, T. Delininkaitis 2, R. Javtokas 1.

Makedonija: V. Ilievskis 13, P. Antičius 12, L. B. McCalebbas 11, T. Gečevskis 8, P. Samardžiskis 8, D. Stojanovskis 6, G. Čekovskis 5.

Rytoj Lietuvos rinktinė 18.45 val. susitiks su dar nė sykio nesuklupusia Latvijos rinktine. 

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza ir Robertas Javtokas.

R. Javtokas nepataiko iš po krepšio. R. Seibutis prasižengia pirmąjį kartą. P. Samardžiskis pataiko abu baudos metimus. Lietuviai kol kas sunkiai susikuria progas ir meta iš sunkių padėčių. L. Kleiza sužingsniuoja.

Daugiau nei 3 taškų tylą nutraukia R. Seibučio baudos metimai. D. Stojanovskis pelno du taškus su J. Mačiulio pražaga. Sėkmingas M. Kalniečio reidas į baudos aikštelę. J. Mačiulis pataiko vieną baudos metimą iš dviejų - 5:5. J. Valančiūnas taip pat patiko tik vieną baudos metimą. Du M. Pociaus taškai. Rezultatą išlygina taiklus P. Antičiaus tritaškis.

J. Valančiunas deda iš viršaus. Iš toli pataiko G. Čekovskis.Big V pataiko abu baudos metimus. Po M. Kalniečio perdavimo J. Valančiūnas dar kartą sudrebina varžovų krepšį. Tritaškį čia pat įsūdo makedonas T. Gečevskis.T. Delininkaitis pelno 2 taškus su pražanga. Baudą gynėjas prameta, tačiau kamuolį atsikovojęs D. Motiejūnas dar kartą pelno 2 taškus su varžovo pražanga. Po pirmojo kėlinio rezultatu 20:15 pirmauja lietuviai.

II kėlinys. Po gausybės apgaulingų judesių 2 taškus pelno J. Valančiūnas. Dvitaškiu atsako ir V. Stojanovskis.  Sėkmingą lietuvių atkarpą tęsia J. Mačiulio dėjimas ir D. Motiejūno taškai greitajame puolime.
G. Čekovskis dar kartą pataiko iš toli. Sėkmingas brolių Lavrinovičių duetas. Du taiklūs T. Gečevskio baudų metimai. V. Ilievskio taškai mažina lietuvių pranašumą iki 4 taškų. M. Kalnietis pataiko paskutinę atakos sekundę iš vidutinio nuotolio. Du R. Seibučio taškai su pražanga.

M, Kalnietis atstato 10 taškų pranašumą. J. Mačiulis prasižengia prieš G. Čekovskį, už aistringą reakciją lietuvių trenerių štabas baudžiamas technine pražanga. Makedonai tuo pasinaudoja ir aptirpdo savo deficitą iki 6 taškų. Po dviejų kėlinių lietuviai priekyje - 39:33.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai mūsiškių gretose rungtyniavo J. Valančiūnas, kuris pelnė 9 taškus. M. Kalnietis pridėjo 7, R. Seibutis ir D. Motiejūnas po 5 taškus.

III kėlinys. R. Seibučio dvitaškis. L. Kleiza juokiasi iš dar vienos savo asmeninės pražangos. Dvitaškiu pasižymi ir J. Mačiulis. J. Valančiūnui fiksuojami žingsniai. Vėliau vidurio puolėjas įsirašo dar 2 taškus. L. B. Mccalebbas ir V. Ilievski mažina mūsiškių pranašumą iki 5 taškų - 45:40.

Greitą lietuvių ataką užbaigia R. Seibutis. Gaudydamas L. B. Mccalebbą nesportinę pražangą užsidirba M. Kalnietis. Netrukus technine pražanga baudžiamas ir makedonų treneris A. Pipanas. D. Motiejūnas prameta abu baudos metimus, taikliai tai padaro J. Mačiulis. Keturi iš eilės makedonų taškai lietuviams po 3 kėlinių palieka 7 taškų pranašumą - 57:50.

IV kėlinys. M. Kalnietis greitajame puolime pelno 2 taškus su pražanga. D. Motiejūnas pataiko iš tolimojo aikštės kampo. Penki iš eilės varžovų taškai, skirtumas mažėja ik 7 taškų. J. Mačiulis pelno 14 savo tašką. 

V. Ilievski mažina skirtumą iki 3 taškų (37 min). Labai svarbūs D. Lavrinočiaus ir M. Kalniečio taškai. P. Antičius baudžiamas technine pražanga. D. Motiejūnas rungtynes smeigia tritaškį. Lietuva iškovoja pergalę - 75:67.

Situacija prieš rungtynes

Paslydo. Pusę vasaros Jono Kazlausko muštruota komanda Senojo žemyno pirmenybes pradėjo nesėkmingai. Vakar lietuviai į varžovų krepšį sugebėjo įmesti vos 56 taškus ir buvo priversti pripažinti serbų pranašumą. Kad ir kaip norėjosi čempionatą pradėti pergale, to neįvyko. Žinant tai šio vakaro rungtynės įgyja tik dar didesnę svarbą.

Kaltųjų paieškos. Po pralaimėjimo kaltų ieškoti gudrūs visi. Vieni kaltina lietuvių strategą, kuris nesugebėjo priimti teisingų sprendimų gynyboje. Serbų vidurio puolėjas Nenadas Krstičius vakar pelnė 20 taškų ir dominavo po lietuvių krepšiu.  Po rungtynių J. Kazlauskas teigė, kad prieš serbą gynyba nebuvo dvigubinama dėl to, jog tokiu atveju būtų atrištos serbų snaiperių rankos. Tuo tarpu Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas (LKF) Arvydas Sabonis rėžė tiesiai: „Jeigu nesugebama apsiginti „vienas prieš vieną“, reiškia, reikia kažką keisti“, - kalbėjo rungtynes iš VIP ložės stebėjęs legendinis šalies krepšininkas.

Nesusikalbėjimas.  Jonas Mačiulis po vakarykščio pralaimėjimo pripažino, kad tokio sukrėtimo reikėjo: „Turime pagaliau atsibusti, mums tikrai buvo reikalingas toks supurtymas“, - teigė puolėjas. Tuo tarpu trenerių štabo narys Gintaras Krapikas šį rytą buvo visiškai kitos nuomonės: „Atvažiavome į Europos čempionatą. Apie kokį miegą ir atsipalaidavimą galime kalbėti? Nėra ko žiopsoti, privalome kautis nuo pirmųjų sekundžių“, - J. Mačiulio žodžiams nepritarė G. Krapikas. Tuo tarpu Darjušas Lavrinovičius teigė, kad į aikštę išėję krepšininkai visiškai nevykdė trenerių paruošto plano ir viską darė priešingai. Tai turėtų gąsdinti labiausiai.

Stresas. Įtampa, jaudulys, stresas. Galime vadinti kaip norime, tačiau visi šiek dalykai buvo. Serbų gretose tokio lygio pirmenybėse debiutavo net 9 krepšininkai, tačiau jiems, panašu, kinkos nedrebėjo. Tuo tarpu debiutantais Lietuvos rinktinėje galime laikyti tik Mindaugą Kuzminską ir Donatą Motiejūną. Šį vakarą lietuviai kausis su daug labiausi patyrusiais makedonais. Reikia tikėtis, kad šio vakaro rungtynėse to užsiblokavimo bus žymiai mažiau. Tokio jo pakilimo lygio nesitikėjo ir patys treneriai. Jeigu ir galime kalbėti apie kerštą už 2011-ųjų čempionatą, tai jis turi įvykti būtent šį vakarą. Du iš eilės pralaimėjimai ir laukianti dvikova su visada įžnybti norinčiais latviais nežadėtų nieko gero.

Nuvertinti? Daugelis vadinamųjų ekspertų prieš šį čempionatą nuvertino Makedoniją sakydami, kad tai yra vieno čempionato komanda. Tačiau tai būtų didžiausia klaida, kurią šį vakarą galėtų padaryti lietuviai. Makedonai po apmaudaus pralaimėjimo juodkalniečiams bus tik dar labiau įpykę ir trokš tik pergalės. Lietuviai vėl ruošiasi gintis nuo nežmoniško greičio Lesterio Bo Mccalebbo atakų. Ar šį kartą planas bus įvykdytas? O gal viskas vėl vyks priešingai? Be to, nereikia pamiršti,  kad Makedonija nėra vieno žaidėjo komanda.

Dalyvaukite mūsų portalo konkurse ir atspėkite lietuvių rungtynių Dalyvaukite mūsų portalo konkurse ir atspėkite lietuvių rungtynių rezultatą. 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų