- Diena Media inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą.
„Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis - mikroorganizmais užteršti maisto produktai. Jais apsinuodijama nesilaikant elementarių higienos reikalavimų, neteisingai ruošiant ir laikant maisto produktus. Karštyje maistas greitai genda, todėl net ir esant geroms sanitarinėms sąlygoms žarnyno infekcijos lieka svarbi problema“, - perspėja Vilniaus visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Daina Mainelė
Užkrečiamųjų ligų valstybės registro duomenimis šalyje kasmet užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkstančių šių ligų atvejų. Žarnyno infekcinės ligos vidutiniškai sudaro apie 3 proc. visų užkrečiamųjų ligų, iš jų apie 70 proc. - bakterinės etiologijos infekcijos (salmoneliozė, kampilobakteriozė, šigeliozė, jersiniozė, kitos bakterinės infekcijos), apie 30 proc. - virusinės žarnyno infekcijos, sukeltos norovirusų, rotavirusų ir kt.
Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis didžiausias sergamumas salmonelioze registruojamas liepos, rugpjūčio mėnesiais.
Žarnyno infekcinių ligų sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per burną, dažniausiai su maistu, kiek rečiau per nešvarias rankas ar šiais mikroorganizmais užterštus aplinkos daiktus, pavyzdžiui, žaislus, žindukus. Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra kiaušiniai, vištiena ir jų produktai. Kampilobakteriozė plinta per vištienos, mėsos produktus, taip pat nevirintą, nepasterizuotą pieną ir jo produktus. Ne zoonozėmis (šigelioze, virusinėmis žarnyno infekcijomis) dažniausiai užsikrečiama žmogaus rankomis užterštu maistu - žaliaviniu pienu ir iš jo pagamintais produktais, mišrainėmis, salotomis, tačiau dažniausiai maistu, kuris vartojamas be papildomo apdorojimo šiluma.
Kiekvienai bakterijų rūšiai būdinga tam tikra optimali dauginimosi temperatūra. Daugelio bakterijų, sukeliančių apsinuodijimus, dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą. Šaldytuve bakterijos praktiškai nesidaugina, nors jos ir nežūsta. Bakterijos, sukeliančios apsinuodijimus maistu, greičiausiai dauginasi esant 10-65 laipsnių šilumos temperatūrai.
„Vasara - atostogų ir iškylų metas, tad itin atidžiai reikėtų rinktis maisto produktus, imamus į kelionę. Reikėtų atsisakyti pyragų, pyragaičių su kiaušinių putėsiais, pertepimais ar kremais, nes tai vieni pavojingiausių produktų, galinčių sukelti apsinuodijimą maistu. Reikėtų vengti į iškylas imti greitai gendančius pieno, mėsos, karšto rūkymo produktus, o vietoj jų rinktis šalto rūkymo produktus, džiovintus vaisius, džiūvėsius, riestainius, sausainius, riešutus. Taip pat kelionių metu reikėtų atidžiai rinktis kavines ir nevalgyti neaiškios kilmės patiekalų ir produktų, laikomų ne šaldytuve“, - pataria D.Mainelė.
Norint išvengti apsinuodijimo maistu, reikia:
Rankas plauti šiltu vandeniu su muilu.
Prieš gaminant patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigus juos gaminti reikia plauti rankas, stalus, indus, įrankius.
Pagaminto maisto nedėti į indus, kuriuose buvo laikomi žali maisto produktai.
Dažnai skalbti virtuvines pašluostes ir plaušines.
Pyragaičius, tortus, varškės kremus, pasterizuotą pieną ir jo produktus laikykite iki +6°C temperatūroje, maltą mėsą ir jos pusgaminius iki +2° C, kiaušinius, atšaldytą paukštieną ir jos pusgaminius, triušieną, smulkią žvėrieną - iki +4° C, šviežią atšaldytą mėsą - iki +7° C.
Stipriai sušaldytus produktus atšildyti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.
Būtina kuo greičiau suvalgyti ką tik pagamintą maistą, o jo likučius laikyti šaldytuve.
Nevalgykite žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos arba paukštienos.
Nevalgykite namie pagamintų konservų, kurių dangteliai išpūsti ar pažeisti.
Atsiradus pirmiesiems apsinuodijimo požymiams būtina kreiptis pagalbos į medicinos įstaigą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Leiskite vaikui atsiskleisti per drabužius
Stilistė Jomantė Vaitkutė teigia, kad vaikų mados tikrai skiriasi nuo suaugusiųjų, todėl, sprendžiant atžalos spintos turinį, tėvams reikėtų vadovautis ne jų stiliaus suvokimu, o atsižvelgti į tai, kas patinka vaikui, nes per drabužius gali at...
-
Stilistė apie Lietuvos politikų įvaizdį: ačiū, man užteko šių žmonių, daugiau su jais nebedirbu38
Artėjant prezidento rinkimams, stilistė Milda Metlovaitė prabilo apie šalies politikų įvaizdį ir atskleidė priežastis, kodėl su jais daugiau dirbti nebenorėtų. ...
-
Mados istorija: nuo gimimo Versalyje iki modernumo laikų
I dalis. Istorinė Nors prisižadėjau sau ir jums, gerbiami skaitytojai, parengti kritiškų straipsnių apie madą seriją, šiandienis tekstas šiek tiek (o gal ir daugiau) nukrypsta nuo to įžūlaus tikslo, nes yra parašytas i&sc...
-
Mados kolekciją įkvėpė buldogas8
Pastaruoju metu labai išaugo šunų drabužių pardavimai. Tai lėmė sustiprėjęs žmonių polinkis humanizuoti savo augintinius bei didėjantis susirūpinimas jų sveikata, na ir, žinoma, socialinių tinklų platformų įtaka. ...
-
Kaip paruošti veido odą vasarai?1
Artėjant vasarai ir kelionių į šiltuosius kraštus sezonui, svarbu atnaujinti ne tik drabužius, bet ir kosmetikos produktus. Mat po šaltojo metų laiko veido odą svarbu paruošti saulės vonioms. Kokios priemonės ir veido odos p...
-
Stilistė M. Glebutė: niekada nesiūlau per daug investuoti į tendencijas1
Stebuklingos piliulės, kurią išgėręs žmogus iškart taps stilingas, nėra. Gebėjimas stilingai rengtis – įgūdis, kurį galima ir reikia kasdien tobulinti pačiam ar padedant stilistui, sako asmeninė stilistė Milda Glebutė. Ji dali...
-
Erzinančios drabužių etiketės: (ne)galima iškirpti?4
Drabužių etiketės – vienos būna aplink sprandą, kitos įsiūtos šone. Kartais jos erzina odą ir sukelia nepatogumų. Galbūt galima jas iškirpti, o galbūt priešingai – tai bus blogai ir jums pačiam, ir kada nors prireik...
-
Tvarumo tendencija: vis daugiau drabužių keliauja iš rankų į rankas7
Besikeičiant sezonams, puolame atnaujinti savo drabužių spintą. Taip ir sukasi ratas: vienus išmetame, kitus įsigyjame, paskui vėl išmetame... Tiesa, ryškėja ir pozityvi tendencija – vis labiau populiarėja drabužiai, gyvenan...
-
Desertai sveikiau – ką rinktis saldžiam kąsneliui prie kavos?3
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertrau...
-
Pavasario mados tendencija: provokacija drąsai ir išskirtinumui4
Individualumas, metalo spindesys, permatomi audiniai ir masyvūs siluetai – madingiausi įvaizdžiai šį pavasarį ir vasarą provokuos drąsai, ryškumui ir autentikai. Kaip pasirinkti aksesuarus, kokios spalvos ir audiniai karaliaus &scaro...