Paklausti apie maisto gaminimą namuose danų moksleiviai iš esmės atsako savo tėvų frazėmis.
„Neturiu tam laiko ir esu per daug pavargusi, kad gaminčiau po mokyklos, bet kartais galiu šiek padėti gaminant“, – teigė moksleivė Josephine Lind Andersen.
Danijoje jau pradinėje mokykloje vaikai gali pasimokyti virti ir kepti. Tiems, kurie to nedaro namuose, jos tikrai padeda. Kita vertus, danų mokytojai ir maisto gamybos specialistai pripažįsta, kad maisto gaminimo namuose kultūra nyksta.
Maistas nuolat paliekamas nuošalyje.
„Mes vis modernesni, nes gyvename nuolat greitėjančioje visuomenėje. Kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę savo gyvenime privalome pasiekti daugiau. Maistas nuolat paliekamas nuošalyje. Jis tampa antraeiliu, o mes matome, kad mūsų pačių gebėjimai mažėja, nes dėl maisto darome vis daugiau kompromisų. Tada ir maisto gaminimo prasme lengviausia išeitis – neįtraukti ir vaikų. Viskas dėl laiko taupymo ir kad palengvėtų kasdieniai darbai“, – aiškino „Madkulturen“ vadovė Judith Kyst.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
Sunku pasakyti, ar mokykla sugebės užpildyti šią spragą.
„Manau, negerai, kad baigę vidurinę mokyklą nemoka net bulvių išsivirti. Be abejo, jie dar vaikystėje privalo išmokti gaminti maistą. Mūsų vaikai jau penktoje klasėje pradeda lankyti kulinarijos pamokas“, – tikino pradinių klasių mokytoja Heidi Simonsen.
Vaikai išmoksta ne tik gaminti, bet ir vertinti savo pačių pasigamintą maistą.
„Kai tampi suaugusiuoju, negali gyventi tik iš greitai paruošiamų makaronų ir „McDonald's“. Tai būtų nesveika ir brangu“, – sakė moksleivis Liamas Eliasas Forbergas Pedersenas.
Naujausi komentarai