Quantcast

Šansas, kurio kauniečiams nevalia praleisti

Kas dešimtas Lietuvos gyventojas stresą patiria kasdien, skelbia "Sprinter" tyrimo rezultatai. Todėl Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras nusprendė paskatinti žmones keisti senus įpročius naujais, labiau domėtis savo psichikos sveikata, streso prevencija.

Vasara – tinkamas metas

Šiandien gyvenimo tempas yra greitas, žmonės nuolat skuba. Tiesa, šiltuoju sezonu jie šiek tiek atsipalaiduoja ir skiria laiko sau. Pasak psichologės Rasos Vaitkienės, vasara yra geras metas keisti senus įpročius naujais, išmokti, išbandyti įvairias geros savijautos technikas, pasidžiaugti judesiu gryname ore.

Būtent tokią galimybę ir siūlo Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, kviesdamas kauniečius prisijungti prie projekto "Sveikos mintys – sveikas kūnas". Nemokamus užsiėmimus ir konsultacijas ves sertifikuota jogos trenerė Sigita Mikalajūnienė.

"Joga yra gyvenimo būdas ir aš ją praktikuoju jau septyniolika metų. Dėl to turiu kuo pasidalyti su kitais, noriu parodyti, kad joga gali padėti jaustis žvaliai, jaunatviškai ir gyvybingai", – aiškina S.Mikalajūnienė.

Vyrauja nuomonė, kad joga yra tik mankšta ar judesys, tačiau, jogos trenerės teigimu, tai yra mąstymo būdas, darbas su savo mintimis, emocijomis, speciali mityba.

"Dažnas žmogus, išgirdęs žodį "meditacija", pradeda galvoti apie sektą, nukrypimą nuo tradicinio gyvenimo būdo. Tačiau iš tiesų meditacija leidžia pajausti savo mintis, emocijas, sudėlioti savo gyvenimo prioritetus ir kitaip pažvelgti į gyvenimą, save patį ir savo tikslus", – teigia sertifikuota jogos trenerė.

Nemokama galimybė

S.Mikalajūnienės teigimu, projekto metu bus stengiamasi žmones išmokyti rūpintis savo sveikata, nes daugelis maitinasi valgyklose, restoranuose, greitojo maisto užkandinėse. O vėliau nori ilgai išlikti sveiki, darbingi, tačiau pasirinktas maitinimosi modelis nesiderina su sveikata.

Devizu "Sveikos mintys – sveikas kūnas" organizatoriai nori atkreipti žmonių dėmesį į tai, kad svarbu palaikyti harmoniją tarp mitybos, fizinio aktyvumo ir savo minčių bei emocijų.

Konsultacijų metu trenerė papasakos apie pagrindines mitybos taisykles, patars, kur kreiptis dėl mitybos plano, kur gauti sveikų produktų, dalysis įvairiais patarimais. Susirinkus 5–6 žmonių grupei, S.Mikalajūnienė ves mankštą, supažindins su pagrindiniais jogos pratimais. Pasak jogos trenerės, jeigu šiuos pratimus žmogus atliktų kiekvieną dieną, jis būtų kur kas sveikesnis.

Dažnas žmogus galvoja, kad užsiimti sportu, tai – samdytis trenerį, eiti į sporto klubą, įsigyti ypatingą įrangą. O elementari mankšta, kuri padarytų mus sveikesnius, mūsų visuomenėje yra užmiršta.

"Anksčiau mankšta buvo mums diegiama per radiją, televiziją. Dabar visa tai yra išnykę, žmogus nesuvokia, kokia svarbi mankšta gyvybinei funkcijai palaikyti: sąnariams, raumenims, sausgyslėms. Jeigu mankštą atliktume kiekvieną dieną, galbūt vėliau nereikėtų gydytojų", – teigia S.Mikalajūnienė.

Pasak jos, didžiausias šio projekto pranašumas – jis yra nemokamas. S.Mikalajūnienės teigimu, iš žmonių ji dažnai girdi, kad negali sveikai gyventi, nes jiems yra per brangu. Vadinasi, kaina atima iš jų galimybę ką nors naujo sužinoti ar patirti. Šis projektas nori suteikti galimybę visiems sužinoti apie sveiką gyvenseną nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sistema

Sistema portretas
Eilinis pliupalizmas

Xolera

Xolera portretas
Norėčiau sužinoti, koks šios sveikatintojos išsilavinimas?

otto

otto portretas
Šarlatanai apmokami valdiškais pinigais...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių