Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl atostogų pajūryje lietuviai rungiasi su užsieniečiais

2012-04-29 14:51
Dėl atostogų pajūryje lietuviai rungiasi su užsieniečiais
Dėl atostogų pajūryje lietuviai rungiasi su užsieniečiais / Algirdo Kubaičio (BFL) nuptr.

Turistai ankstyvuoju sezono laiku mažesnėmis kainomis dažnai nesusigundo ir poilsiauti šalies pajūryje susiruoša per piką. Teikiantys apgyvendinimo paslaugą ramina, kad laisvų vietų šiam laikotarpiui dar likę. Tačiau užsieniečiai jas gali išgraibstyti.

Turistų nuolat daugėja

Šalies kurortiniuose miestuose Nidoje ir Palangoje turistų kasmet vis daugiau. Tačiau gegužę apgyvendinimo sektoriuje dar nusimato sąstingis, kuris pasibaigs tik aktyviaisiais vasaros mėnesiais. Vis dėlto pavieniams turistams snausti esą nereikėtų, nes dalis apgyvendinimo paslaugos teikėjų mieliau priima dideles turistų grupes iš užsienio.

Neringa Gecevičiūtė, laikinai einanti Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktoriaus pareigas, patikino, kad šių metų sezono prognozės yra optimistinės. Anot jos, praėjusiais metais turistų srautai buvo didesni nei anksčiau ir ateityje turėtų tik didėti: „Šiemet, turint omenyje ir orų prognozes, ir mūsų verslo atstovų pasiruošimą sezonui, tikimasi, kad sezonas bus aktyvus ir geras.“

Pašnekovės teigimu, dirbti visu pajėgumu verslo atstovai planuoja neilgai trukus. Poilsiautojai apgyvendinimo paslaugų Nidoje jau dairosi, o aktyviausiai būsto poilsiui esą ieško vasarą į kurortą atvyksiantys grupėmis.

Kita vertus, svečių namų „Viktorija“ atstovė Rima Janušienė pasakojo, kad kol kas gyventojai apgyvendinimo laiku ir sąlygomis tik domisi, todėl rezervacijų vasarai nėra gausu. Gegužę turistaujančių išvis nenusimato, esą jie laukia šiltesnių orų ir mažesnėmis kainomis sezono pradžioje nesusigundo.

Lietuviai renkasi butus

N.Gecevičiūtė prognozavo, kad balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje pavieniai poilsiautojai, vasarą planuojantys atostogas Nidoje su šeimomis, būstą ras nesunkiai. Tačiau norintys poilsiauti prabangiau jau dabar turi konkuruoti su turistų grupėmis.

„Pavieniams turistams, norintiems atostogauti liepą ar rugpjūtį, privačiame apgyvendinimo sektoriuje rasti vietų tikrai nėra sunku. Tačiau viešbučiai labiau orientuojasi į grupių apgyvendinimą, todėl pavienių turistų kartais apgyvendinti nenori. Jie dar nėra galutinai sutarę su kelionių agentūromis, kurios atveš turistų grupes“, – sakė pašnekovė.

Kita vertus, kaip pasakojo N.Gecevičiūtė, konkurencija dėl vietos viešbučiuose lietuvių pernelyg nejaudina. Esą pajūryje lietuviai linkę jaustis kaip namie ir mieliau renkasi apgyvendinimą privačiame sektoriuje. Anot jos, butus ar kambarius Nidoje nuomojasi net 90 proc. čia atvykstančių turistų iš Lietuvos. Tokiam pasirinkimui, pašnekovės manymu, neabejotinai turi įtakos kaina.

„O užsieniečiai, pavyzdžiui, turistai iš Rusijos, dažniausiai yra pratę prie komforto, taigi viešbučiai jiems – priimtinesnis variantas. Viešbučiuose jie gauna maitinimą, įvairių paslaugų bei pramogų“, – sakė ji.

Kainos – dar palankios

N.Gecevičiūtė pasakojo, kad turizmo infrastruktūra per šiuos metus nepasikeitė – Nidoje neišdygo nė vienas naujas viešbutis. Todėl konkurencingumas, pasak jos, nepakito ir viešbučiai poreikio koreguoti kainas nejaučia.

Pašnekovė patikino, kad, aktyviam sezonui dar neprasidėjus, dalis siūlančių apgyvendinimo paslaugą pasirengę derėtis ir gali pasiūlyti įvairių nuolaidų. Viešbučiuose kol kas vyrauja žiemos sezono kainos, tačiau jos nuo gegužės mėnesio šiek tiek šoktels ir aktyviausiu laikotarpiu – liepą bei rugpjūtį – pasieks aukščiausią tašką.

R.Janušienė patvirtino, kad kurorte svečių namų daugėja tik nežymiai, todėl kainos čia jau daugelį metų stabilios ir, priklausomai nuo laikotarpio bei kambarių pobūdžio, svyruoja nuo 120 iki 300 litų. Kita vertus, pašnekovė pabrėžė, kad konkurencingumas jaučiamas dėl augančių turistų poreikių, todėl tenka gerokai pasitempti kokybės atžvilgiu.

„Infliacija auga, viskas brangsta, o kaina – vis ta pati. Todėl galima sakyti, kad ji bendrame kontekste netgi mažėja“, – sakė butus buvusiuose poilsio namuose „Nidos Rūta“ nuomojanti gyventoja.

Palangoje vietų mažiau

Pirmieji poilsiautojai jau planuoja atostogas ir Palangoje. Palangos turizmo informacijos centro vadybininkės Viktorijos Jakienės teigimu, ir čia turistų šiemet tikimasi sulaukti daugiau nei pernai.

Apartamentų Palangoje „Apartments Palanga“ savininkas Simonas patikino, kad žmonės vietas labai aktyviai rezervuoja jau nuo vasario. Tačiau laisvų vietų, anot jo, tebėra net ir aktyviausiam sezono laikui.

„Poilsiautojai vietas rezervuoja iš anksto, nes normalių, prabangių apartamentų nėra labai daug. Tiesa, lietuviai pradeda tuo rūpintis ne taip anksti kaip, pavyzdžiui, rusai, kurie sudaro 90 proc. visų mūsų klientų. Taip yra dėl to, kad turistai iš užsienio apartamentus užsisako ilgesniam laikotarpiui, piko metui“, – sakė pašnekovas.

Svečių namų „7 sakalai“ savininkė patikino, kad maždaug trečdalis vietų jau rezervuotos, tačiau laisvų kambarių aktyviausiam sezono laikotarpiui taip pat dar esama. Dažniausiai, anot jos, rezervuojama vasaros mėnesiams – liepai ir rugpjūčiui.

„Ypač vietas iš anksto rezervuoja nuolatiniai klientai, kurie baiminasi netekti apgyvendinimo“, – sakė pašnekovė.

Rinka auga

V.Jakienės teigimu, Palangoje pastebima sparti privačiojo sektoriaus plėtra. Tai, anot jos, lemia augantis naujų butų pardavimas ir intensyvios naujų rajonų statybos. Viešbučių plėtra, kaip sakė pašnekovė, nėra tokia sparti, tačiau po naują viešbutį šiame kurorte išdygsta kasmet.

Nors konkurencija didėja kiekvienais metais, dauguma teikiančių apgyvendinimo paslaugą išlaikė buvusias kainas. Tik dalis privačiojo sektoriaus paslaugų teikėjų didėjančių mokesčių naštos neatlaikė ir kainas šiek tiek kilstelėjo: „Tačiau tai nėra dideli pokyčiai, nes kaina išlieka vienas pagrindinių veiksnių renkantis poilsį ir gyvenamąją vietą kurorte.“

Pašnekovės teigimu, poilsiaujančių daugumą Palangoje sudaro lietuviai, kurie paprastai ieško vidutinės klasės apartamentų. Esą turistai iš Lietuvos Palangoje labiau linkę nuomotis butus ar kambarius privačiuose namuose ir daugiabučiuose nei užsieniečiai, manantys, jog viešbutis – patikimesnė gyvenamoji vieta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų