Pereiti į pagrindinį turinį

Keliautojams – nemaloni žinia: ne kiekvienas galės sau tai leisti

2024-09-25 14:41

Atostogų sezonas baigėsi, bet lietuvių noras keliauti neslopsta, o kelionėmis du kartus per metus jau neapsiriboja. Keliauja savarankiškai ir akys krypsta toliau nei Graikija ar Ispanija. Tačiau išaugus kelionių paklausai, pakilo ir jų kaina.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / J. Kalinsko / BNS nuotr.

„Jeigu lyginame šių ir praeitų metų keliones į tą pačią kryptį, viešbutį, tai kaina pakilo 20 proc. Visa tai viršija atlyginimo augimus ir ne kiekvienas tai gali sau leisti“, – akcentavo „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė.

„Šios kalendorinės vasaros mėnesiai buvo rekordiniai Lietuvos oro uostų istorijoje“, – teigė Lietuvos oro uostų atstovas Martynas Jaugelavičius.

Lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu, keliautojų srauto augimas buvo apie 7–10 proc.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Populiarios ir naujosios kryptys, pavyzdžiui, Krokuva. Rudenį atsidaro dvi naujos kryptys: į Oslo Torp Sandefjord oro uostą ir į Diuseldorfą, kuris susijęs su „Rheinmetall“, – pranešė Lietuvos oro uostų atstovas.

„Žinoma, numeris vienas vis dar išlieka Turkija, prisidėjo Juodkalnija ir Serbija“, – populiarias kryptis įvardijo Ž. Gavelienė.

Keliautojų lūkesčiai keičiasi – norima kokybės, patirčių, – ne tik stebėti, bet ir dalyvauti. Taip pat niekur nedingsta paskutinės minutės medžiotojai, kurie didelių reikalavimų nekelia. Svarbiausia – išskristi ir daugiau nei du kartus per metus.

„Žymiai daugiau yra savaitgalinių kelionių. Tai – pagrindinė ryški tendencija“, – sakė „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė.

Savaitgalinių kelionių populiariausi taškai – Paryžius ir Londonas.

Daugėja keliaujančių savarankiškai, o jų akys krypsta toliau nei į Turkiją, Ispaniją ar Graikiją.

„Japonija yra „ant bangos“ ir keliautojai labai nori, bet matome, kad dar negalime pilnai patenkinti paklausos“, – pripažino Ž. Gavelienė.

Šalia poilsinių yra gausu verslo ir tarnybinių kelionių. Dalis jų – kaip motyvacinės ir komandinės.

„Dalis įmonių renkasi darbuotojus ištraukti iš buities, kasdieninės aplinkos ir motyvuoti kitoje aplinkoje“, – aiškino moteris.

O kol lietuviai kelia sparnus svetur, vietiniai neriasi iš kailio, kaip prisitraukti užsieniečių. Pasistengti reikia ir dėl tų, kurie į užsienį nekeliauja ir mieliau renkasi jau išmintus takelius.

„Turime žmonių, bet sezonas yra savotiškas – gali būti auksiniai unitazai, bet žmonių nebelieka, nors oras geras“, – kalbėjo pramoginio laivo kapitonas Romas Šležas.

Šiandien kapitonas sako, kad plukdo tik vokiečių grupes.

„Liūdnokai atrodo Nidoje ruduo. Gražu, bet kavinės – uždarytos, aikštelės brangiai apmokamos, nors žmonių nėra“, – nusivylimo neslėpė R. Šležas.

„Daugiausia lankosi užsienio turistai iš Vokietijos, Lenkijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos“, – teigė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorė Edita Lubnickaitė.

Turistai iš užsienio nebūtinai turtingesni, bet...

„Jie išleidžia trigubai daugiau nei mūsų vietinis keliautojas, todėl užsienio keliautojai yra naudingesni“, – pripažino „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova.

Vidutiniškai vienas užsienietis išleidžia 400 eurų, vietinis – 100 eurų.

Anot Ž. Gavelienės, kelionės ir toliau brangs maždaug 3 proc. Vis didesnį keliautojų srautą pritrauks koncertai, sporto varžybos, o Vilniaus oro uostas jau sufleruoja naujų kelionių kryptis ateinantiems metams.

„Viena egzotiškiausių krypčių bus Ibiza. Taip pat Tel Avivas, Kišiniovas ir Praha – ilgai laukta kryptis iš Vilniaus oro uosto“, – tikino M. Jaugelavičius.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų