Pereiti į pagrindinį turinį

„Broswarm“ – pirmoji Lietuvos įmonė, laimėjusi NATO inovacijų konkursą

2024-07-19 00:36 diena.lt inf.

Pažangią minų aptikimo technologiją kuriantis Lietuvos gynybos ir saugumo sektoriaus startuolis „Broswarm“ tapo pirmąja lietuviška įmone, laimėjusia NATO inovacijų iššūkio konkursą, pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

I. Gelūno / BNS nuotr.

„Pirmoji vieta NATO inovacijų iššūkio konkurse pasako išties daug – tai įrodymas, kad lietuvių įmonės gali kurti ir kuria pasauliniu mastu konkurencingas gynybos technologijas“, – pranešime sakė ministrė Aušrinė Armonaitė.

A. Armonaitė antradienį su įmonės vadovais aptarė jos vystomą minų aptikimo technologiją, ateities planus.

„Toliau investuosime į gynybos inovacijų ekosistemos stiprinimą ir padėsime šio sektoriaus įmonėms įsilieti į tarptautines grandines“, – sakė ji.

Pasak ministerijos, „Broswarm“ kuria naujos kartos jutiklį, kuris pirmiausia naudojamas aptikti minas: prie drono pritvirtintus jutiklio ir kitų jutiklių duomenis vėliau apdoroja dirbtinis intelektas ir tiksliai sužymi objektus tiriamoje teritorijoje.

Skelbiama, kad technologiją „Broswarm“ tikisi išbandyti realiomis sąlygomis Ukrainoje.

Pasak ministerijos, technologijai vystyti šiemet startuolis pritraukė 100 tūkst. JAV dolerių investiciją.

Šiemet NATO inovacijų iššūkyje be „Broswarm“ dalyvavo dar keturios Lietuvos įmonės: sprogmenų aptikimo ir neutralizavimo platformą kurianti „Eagle AI4D“, virtualios realybės karo zonų žemėlapių kūrėja „AAI Lab“, pažangią minų aptikimo iš oro sistemą kurianti „Agai DRM“ bei nuotolinio išminavimo technologijos plėtotoja „Unmanned Dynamics“.

Vilniuje birželį vykusiame konkurso finale iš viso dalyvavo 11 gynybos startuolių iš Lietuvos, Latvijos, JAV, Prancūzijos ir Belgijos.