Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiabučių renovacijos žemėlapis atspindi modernizacijos progresą Lietuvoje

2022-06-21 02:01 diena.lt inf.

Interaktyvus Lietuvos renovacijos žemėlapis yra patogi priemonė, gyventojams pristatanti aktualiausią informaciją apie daugiabučių renovacijos progresą šalyje. Čia galima matyti jau baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių namų renovacijos projektus, jų energijos suvartojimo pokyčius tiek atskiros savivaldybės, tiek visos Lietuvos mastu.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje. / APVA archyvo nuotr.

„Pagrindinis tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogią naudoti, geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiančią priemonę, kuria gali naudotis mūsų tikslinė auditorija – nuo renovuotinų daugiabučių gyventojų iki suinteresuotų institucijų specialistų – ir gauti visą naujausią ir aktualiausią informaciją apie daugiabučių modernizaciją Lietuvoje. Žemėlapyje pateikiami įvairūs renovacijos įgyvendinimo pjūviai – juos leidžia nagrinėti įvairūs įdiegti filtrai – atskirų projektų eiga, rezultatai, pasiekti energijos sutaupymai ir kita aktuali informacija“, – teigia APVA pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

Anot G.Burbienės, šis žemėlapis puikiai tarnauja ne tik kaip inovatyvi informacijos apie daugiabučių renovaciją platforma, bet yra ir puiki skatinimo priemonė gyventojams atnaujinti daugiabutį. Jeigu svarstote apie gyvenamojo namo modernizaciją ir abejojate jos reikalingumu, keliais kompiuterio mygtukų paspaudimais galite gauti visus faktinius duomenis, kurie pagrįs renovacijos naudą.

Renovacijos pasiekimai regionuose

Lietuvos renovacijos žemėlapis leidžia ne tik greitai ir patogiai susipažinti su modernizacijos eiga, bet ir palyginti, kaip skirtingiems Lietuvos miestams sekasi įgyvendinti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Vertinant renovacijos pažangą pagal savivaldybes, birželio 14 d. lyderių penketukas atrodė taip: Birštono savivaldybė – 56 proc. renovuotų daugiabučių, Panevėžio miesto – 45,3 proc., Ignalinos rajono – 36,6 proc., Palangos miesto – 34,7 proc. Ir Druskininkų savivaldybė – 34,8 proc.

Toliau rikiuojasi Prienų savivaldybė, kuri iki šiol renovavo 25,9 proc. daugiabučių, Molėtų rajono savivaldybė – 25,4 proc., ją vejasi ir Plungės rajono (21,1 proc.), Biržų rajono (20,8 proc.), Joniškio rajono (20,4 proc.) savivaldybės.

Kauno miesto savivaldybėje šiuo metu renovuota 6,2 proc. daugiabučių namų, o Kauno rajono savivaldybėje – 12 proc. Visos šalies mastu šiuo metu yra renovuota 11 proc. daugiabučių – 4 226, iš kurių 951 atnaujintas pagal kitas programas.

Informacija apie pasiektus sutaupymus

Renovacijos žemėlapyje informaciją galima stebėti įvairiais pjūviais. Pavyzdžiui, matyti, kokių energinio naudingumo klasių pokyčių pavyko pasiekti atnaujinant daugiabučius. Atlikus modernizaciją, daugiausia daugiabučių – 2 303 – pasiekė C energinio naudingumo klasę, 902 pasiekė B klasę, 3 – A klasę ir kol kas vienintelis daugiabutis šalyje pasiekė aukščiausią A++ klasę.

„Žemėlapyje pateikiami modernizacijos rodikliai padeda išsklaidyti abejones dėl modernizacijos naudos ar savo gyvenamojo daugiabučio atnaujinimo. Vis dėlto, norint pasiekti geriausius renovacijos projekto rezultatus, svarbu žinoti, į kokius rodiklius reikia atkreipti dėmesį. Lietuvos renovacijos žemėlapio filtrai ir funkcijos palengvina šią užduotį – kiekvienas gali greitai ir paprastai rasti naudingos informacijos“, – sako G.Burbienė.

Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt.

Keliais kompiuterio mygtukų paspaudimais galite gauti visus faktinius duomenis, kurie pagrįs renovacijos naudą.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų