Idėja auginti salotas V. Nagreckiui gimė dar gyvenant Danijoje. Pradžia, anot jo, nebuvo tokia sunki, kaip daugeliui, kadangi visi salotų auginimo procesai jau buvo sudėlioti iš anksto.
„Į Lietuvą grįžome 2012 metų rudenį ir iš karto pradėjome intensyviai ruoštis daržovių auginimui. Sekėme geriausių Europos ūkių pavyzdžius, todėl turėjome viziją, kaip viskas turėtų atrodyti. Žinojome sistemą, todėl nieko nelaukę ėmėmės darbo“, – apie savo verslo pradžią pasakojo salotinių daržovių ūkio įkūrėjas V. Nagreckis.
Visada vadovaujamės principu: jei pats nepirktum tokio produkto – jis turi būti išimtas.
Salotų šviežumas priklauso nuo orų ir laikymo sąlygų
Pasak ūkininko, salotų kokybę itin lemia permainingos orų sąlygos. Jis sako, kad salotoms netinkamos nei labai karštos, nei lietingos vasaros. Idealus atvejis – saulės spindulių šiluma su protarpiais pasirodančiu lietumi.
„Orai ypatingai lemia daržovių kokybę. Geriausias oras salotų augimui yra 25 laipsniai šilumos, kai šilta, šviečia saulė, kuri „pasimaišo“ su lietumi. Tuomet ir kokybišką daržovę užauginti lengviau. Kalbant apie daržovių šviežumą, salotos turi būti laikomos vėsumoje, kitu atveju jos netrukus apvysta, pradeda juoduoti“, – savo patirtimi dalinasi verslininkas.
Žinodamas, kad „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse daržovės ir vaisiai yra laikomi tinkamai, atitinka aukščiausius kokybės standartus ir visada išlieka švieži, ūkininkas salotines daržoves čia tiekia nuo pat savo verslo įkūrimo pradžios.
„Kiekviena prekių partija yra atidžiai ir atsakingai patikrinama vadovaujantis mūsų prekių kontrolės katalogu, kuriame yra aiškiai apibrėžta mūsų vaisių bei daržovių asortimento patikrinimų apimtis ir kriterijai. Švieži vaisiai bei daržovės mūsų parduotuves kasdien pasiekia dar šioms neatsidarius ir juos kas valandą perrenka už kokybę iš šviežumą atsakingas konkrečios pamainos darbuotojas, vadinamas šviežumo koordinatoriumi. Jei aptinkama pažeistų, jie iš karto išimami iš prekybos. Visada vadovaujamės principu: jei pats nepirktum tokio produkto – jis turi būti išimtas“, – įsitikinęs „Lidl“ prekybos centro Kokybės departamento vadovo pavaduotojas Karolis Lebednikas.
Mes kartu su savo verslo partneriais siekiame tikslo, kad vaisiai bei daržovės būtų auginamos be pesticidų.
„Lidl“ kokybės standartai reikalauja daugiau pastangų
Norint tiekti daržoves „Lidl“ prekybos parduotuvių tinklui, pasak verslininko, reikia kaip reikiant pasistengti. Daržoves tiekiantys ūkiai privalo turėti tarptautinį GLOBAL G.A.P. sertifikatą, įrodantį gerąją ūkininkavimo praktiką, tausojančią aplinką. Pasak V. Nagreckio, norint gauti tokį sertifikatą, reikia atitikti daugybę keliamų reikalavimų.
„Atvykę į Lietuvą, nuo pat pradžių su žmona Irma žinojome, kad norėsime atitikti aukščiausios kokybės standartus ir gauti GLOBAL G.A.P. sertifikatą, o jį, kaip žinia, gauti yra itin sudėtinga. Pirmą kartą jam ruošėmės labai ilgai ir sunkiai, kol praėjome visus kokybės bei saugumo reikalavimus. Kitus kartus buvo daug lengviau, mat jau viską žinojome, tačiau kiekvienais metais reikia stengtis“, – pasakojo kasmet iš naujo GLOBAL G.A.P. sertifikatą turintis gauti ūkininkas.
„Lidl“ nuotr.
Vienas iš reikalavimų, kurį „Lidl Lietuva“ jau nuo 2018 m. pavasario paskelbė kaip vieną iš pagrindinių nuostatų savo vaisių ir daržovių pirkimo strategijoje, tai pesticidų likučių mažinimas.
„Mes kartu su savo verslo partneriais siekiame tikslo, kad vaisiai bei daržovės būtų auginamos be pesticidų. Atitinkamai, „Lidl“ specifikacijos vertės, susijusios su pesticidais ir kitomis žmogaus organizmui kenksmingomis medžiagomis vaisiuose bei daržovėse, negali viršyti trečdalio didžiausios leistinos pesticidų koncentracijos. Kaip ir kitiems vaisiams bei daržovėms, salotose turi būti užtikrinami mūsų specifikacijose nurodyti reikalavimai, stebimi pesticidų, nitratų ir sunkiųjų metalų kiekiai“, – teigia „Lidl“ Kokybės departamento vadovo pavaduotojas.
Be žmogaus indėlio – nebūtų ir gerų rezultatų
Nors dabar V. Nagreckio ūkyje įdiegti pažangūs daržovių laistymo, auginimo, derliaus nuėmimo, prekinio paruošimo technologiniai sprendimai, verslininkas teigia, kad žmogaus indėlis šiame versle yra labai svarbus.
„Dabar ūkyje prie salotų dirba apie 70 žmonių. Nors ir turime daug specialių ūkio darbams skirtų įrenginių, be žmogaus indėlio – negalėtume pasiekti tokių gerų rezultatų, nuolat siekti aukščiausios kokybės ir atitikti visų keliamų reikalavimų bei gauti tarptautinio GLOBAL G.A.P. sertifikato. Skirtingos salotos reikalauja skirtingos priežiūros, todėl reikia darbuotojų, išmanančių šią sritį, o jų ne visada taip paprasta rasti“, – sako V. Nagreckis.
Naujausi komentarai