Pereiti į pagrindinį turinį

Pokyčių svarstyklės – tvarumo ir elektromobilių naudai

2024-07-07 09:00 diena.lt inf.

Visuomenė vis aktyviau renkasi draugiškesnes aplinkai transporto priemones. Daugiau elektrinių automobilių – ne tik namų ūkių garažuose, įmonės taip pat pradėjo kurti elektromobilių parkus.

Statistika: lengvieji elektriniai automobiliai Baltijos šalyse 2021 m. sudarė 1,6 proc. įmonių transporto parkų, šiemet – jau 5,4 proc.
Statistika: lengvieji elektriniai automobiliai Baltijos šalyse 2021 m. sudarė 1,6 proc. įmonių transporto parkų, šiemet – jau 5,4 proc. / „Shutterstock“ asociatyvi nuotr.

Augimo tendencija

Draudimo bendrovės „If“ tyrimas atskleidė, kad lengvieji elektriniai automobiliai Baltijos šalyse 2021 m. sudarė 1,6 proc. įmonių transporto parkų, 2022 m. skaičius padidėjo iki 2,6 proc., 2023 m. – iki 4,7 proc., o šiais metais jau siekia 5,4 proc.

Pasak Žanetos Stankevičienės, „If“ vadovės Lietuvoje, įmonių transporto parkuose elektromobilių kasmet padaugėja daugiau nei po 1 proc.

Peržiūrėjus 2021–2024 m. statistiką, šįmet tik penkių mėnesių rezultatai rodo didelį šuolį. Lietuvoje elektromobilių skaičius pakilo nuo beveik 1 proc. iki 7 proc., Estijoje – nuo 2 proc. iki 4,6 proc., Latvijoje – nuo 1,8 proc. iki beveik 5,5 proc.

Anot Ž. Stankevičienės, įmonės vis dažniau renkasi elektromobilius dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, tai leidžia sutaupyti degalų ir priežiūros išlaidų. Be to, elektrinių transporto priemonių naudojimas atitinka tvarumo tikslus – padeda sumažinti anglies dioksido pėdsaką. Elektromobilių parkas verslui taip pat padeda laikytis griežtų aplinkosaugos taisyklių ir užtikrinti, kad jo veikla ateityje būtų apsaugota nuo brangstančio iškastinio kuro.

Rūpi ne tik sąnaudos

Pokyčiai pastebimi visame pasaulyje, Baltijos šalys neatsilieka nuo bendrų tendencijų.

Elektromobilių parkas verslui padeda laikytis griežtų aplinkosaugos taisyklių.

„If“ grupėje Šiaurės šalyse 2020 m. įkraunamos hibridinės arba elektrinės transporto priemonės sudarė 39 proc. automobilių parko, 2023 m. šis skaičius perkopė 77 proc.

„Šiuo metu įprasta, kad didelės tarptautinės įmonės atsižvelgia ne tik į transporto priemonių sąnaudas, bet ir į tiesioginį poveikį aplinkai ir galimybes sumažinti anglies dioksido emisiją. Tad neseniai ir savo, bendrovės „If“ Baltijos šalyse, automobilių parką suformavome tik iš elektromobilių „Renault Megane E-Tech“, – kalbėjo įmonės vadovė.

Išeitis mažam verslui

Baltijos šalių įmonių prioritetai – „Tesla“, „Volkswagen“, „Audi“, „Renault“, „Škoda“, „Nissan“, „Kia“, „Hyundai“ elektromobiliai.

Daugiausia įsigyjama „Teslos“ modelių, tačiau taip pat ryškėja Europos ir Azijos prekių ženklų automobilių populiarėjimo tendencija.

„Reikšminga paskata – pridėtinės vertės mokesčio lengvata. „Tesla“ ne veltui yra lyderė, šio gamintojo programinė įranga – vienintelė tokio inovatyvaus lygio. Kita vertus, Europoje formuojasi gerų naudotų elektromobilių rinka. Tad tai gera išeitis net ir mažam verslui“, – įžvalgomis dalijosi Laurynas Bogusevičius, „Deals on wheels“ įkūrėjas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų