Pereiti į pagrindinį turinį

Degalų kainų šuolis maitina ir vagis

2012-03-23 08:40
Degalų kainų šuolis maitina ir vagis
Degalų kainų šuolis maitina ir vagis / Tomo Raginos nuotr.

Vakar kai kuriose Kauno degalinėse A95 markės benzino litro kaina perkopė 5 litų ribą. Kauniečiai neabejoja, kad dėl kainų šuolio degalų vagys taps dar aktyvesni.

Pasiekė aukštumas

„Bus lengviau skaičiuoti“, – pamatęs, kad litro kaina pasiekė 5 litus, sumurmėjo vienas gerai nusiteikęs vairuotojas, vakar vienoje Kauno degalinių pylęsis degalų. Kiti miestiečiai nebuvo taip gerai nusiteikę.

„Kauno dienos“ žurnalistams jie teigė, kad, dar padidinę degalų kainas, degalinių šeimininkai esą elgiasi kaip plėšikai. Kiti vairuotojai kaltino Vyriausybę dėl netinkamos naftos produktų kainų politikos.

Lietuvoje galioja didžiausi Baltijos šalyse akcizai benzinui, Finansų ministerija atmeta bet kokius pasiūlymus mažinti šiuos mokesčius.

Šalyje trejus metus galioja 1 500 litų už tūkstantį litrų akcizo mokestis – Europos Sąjungos (ES) reikalaujamas minimalus dydis yra 1 240 litų. Verslininkai apskaičiavo, kad jei akcizas benzinui būtų sumažintas, litras šių degalų atpigtų 26 centais. Tiesa, tai – tik teorinė galimybė. Finansų ministerija abejoja, ar degalinėse tiek sumažėtų benzino kaina.

Vienai kategorijai žmonių degalų pabrangimas proporcingai lygus nelegaliam pasipelnymui. Jau kelias savaites internetinėje erdvėje neslopsta diskusijos apie tai, kad kainų šuolis dar daugiau įkvėps degalų vagis. Tamsiuose daugiabučių kiemuose jie šeimininkauja nieko nesibaimindami.

Nusikaltėliai nesnaudžia

Kauno degalinėse kalbinti kauniečiai neabejojo, kad kainų šuolis turės įtaką degalų vagystėms. „Prieš keletą mėnesių, kai pasigirdo pirmieji signalai dėl brangimo, teko pačiam tai patirti savo kailiu. Kadangi automobilio degalų bako dangtelis buvo su užraktu, vagys pragręžė baką ir taip degalus išleido. Nuvažiavau pas meistrą, tai jis juokėsi, kad per savaitę aš jau šeštas su tokie problema kreipiuosi“, – pasakojo kaunietis Dominykas Petrauskas.

Jo žodžius patvirtino mechaniku dirbantis Nikolajus Mitrovas: „Vieną mašiną teko net du kartus remontuoti, nes vagys du kartus nupjovė vamzdelius ir pavogė degalų likučius.“

Meistras pasakojo, kad praėjusią vasarą tokių automobilių teko remontuoti daigiau nei penkliolika. Vyras neabejoja, kad tokių vagysčių tik daugės.

„Kai kurie automobilių savininkai net prašė pagaminti apsaugus degalų padavimo vamzdeliams“, – pasakojo meistras. Spynos ir apsaugai vargu ar sustabdys vagis.

„Be jokios abejonės, šios vagystės neatsiejamos nuo didėjančių degalų kainų. Kuo degalai brangesni degalinėje, tuo ir vagys daugiau uždirba“, – dėstė N.Mitrovas.

Vagysčių istorijos

Kauniečiai pasakojo pačių įvairiausių degalų vagysčių istorijų. Kai kurie miestiečiai rytais net nepastebi, kad pasidarbavo degalų vagys. Sėda į automobilį ir išvažiuoja iš daugiabučio kiemo, tačiau už kelių šimtų metrų sustoja.

„Sugedo degalų lygį rodanti rodyklė“, – dažniausiai tokia pirma mintis aplanko vairuotoją, jei jis ne per seniausiai užsipylė degalų, o prietaisas rodo, kad bakas yra tuščias. Greitai paaiškėja tikroji sustojimo priežastis – vagys išsiurbė degalus.

Viešojoje erdvėje pasipylė komentarų, kad vagys net degalinėse nusižiūri automobilius, kurių savininkai pilasi pilnus bakus degalų, ir nuvažiavę į daugiabučio kiemą automobilį palieka nakčiai.

Skaičių nėra

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Dainavos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Šarūnas Martinkėnas patvirtino, kad tokių vagysčių pasitaiko, tačiau tikslios statistikos nėra, nes jos įtrauktos į bendrą vagysčių skaičių.

„Greičiausiai žmonės dėl degalų vagysčių nesikreipia į policiją. Jeigu bake buvo 3–4 litrai, tai numoja ranka, nes svarbiau susitvarkyti mašiną“, – negausią degalų vagysčių statistiką bandė nuspėti Š.Martinkėnas.

„Tokias vagystes dažniausiai išaiškina patruliai, sekdami karštais pėdsakais. Priklauso ir nuo žmonių sąmoningumo. Jei naktį pro langą pamato ką nors įtartino ir praneša pareigūnams, dažnai pavyksta sulaikyti įtariamuosius“, – pasakojo pareigūnas.

Naktimis nešini specialia tara padorūs miestiečiai retai vaikšto. Būna, kad policija sustabdo automobilį patikrinti ir jame aptinka jau pilnus pavogtų degalų bakelius, specialius siurbliukus, įvairių vamzdelių.

Kitą kartą įtarimo vagims nepasiseka nuslėpti, nes drabužiai dvokia benzinu. „Jei žmogus apsižiūri tik ryte ar po kelių dienų, kad pavogti degalai, vargu ar ką galime padėti“, – apgailestavo pareigūnas.

Abejotinas pelnas?

Š.Martinkėnas pasakojo, kad buvo sulaikytas vagis, pavogęs degalų iš penkių automobilių, tačiau jo bake buvo vos 10 litrų benzino. „Vagys tikina, kad vogė savo reikmėms“, – nusikaltėlių motyvus dėstė Viešosios policijos viršininkas.

Yra pasitaikę atvejų, kai pareigūnai sulaiko vagis ir tik po to ieško nukentėjusiojo. Kadangi šios vagystės išimtinai naktinės, tai nukentėjusieji ne visada patys pastebi buvę apvogti.

Vis dėlto vieno daugiabučio gyventojas pasakojo keletą kartų stebėjęs pirkimo-pardavimo sandorį savo namo kieme. Žmogus neabejojo, kad parduodami vogti degalai.

Vakar į pareigūnus pagalbos kreipėsi 43 metų kaunietis. Apie 6 val ryto vyras pastebėjo, kad iš jam priklausančio automobilio „Ford Galaxy“, stovėjusio Baltų pr., Kaune, pavogta 70 l dyzelino. Nuostolis 320 litų.

Gelbsti budrūs kaimynai

„Prie kaimyno automobilio pamatę įtartinus asmenis, žmonės turėtų kuo skubiau pranešti pareigūnams. Jei ir nesučiups vagių, bent jau bus išbaidys“, – patarė Š.Martinkėnas.

Senesnių automobilių prietaisų skydeliuose esančios degalų rodyklės nenusileidžia išjungus variklį. Vagims jos tampa išdavikėmis, kiek degalų dar likę bake. Tokiu atveju pareigūnai pataria nakčiai nepalikti daug degalų automobilyje arba išradingai užmaskuoti skydelį.

Degalų vagysčių „malonumą“ patyrę žmonės renkasi ir kitas, brangesnes, apsaugos priemones. Vieni automobilius palieka nakčiai saugomose aikštelėse, kiti įsirengia specialias spynas.

„Jas išlaužti yra nesunku, pakanka užkišti atsuktuvą, ir viskas. Todėl tai vagių ir nesustabdo“, – pastebėjo Š.Martinkėnas.


Degalinių vagys

Policijos duomenimis, netrūksta ir vagysčių iš degalinių. Dažniausiai vagiama nedideliais kiekiais, kad nebūtų viršyta 130 litų suma. Taip vagys apsisaugo, kad jiems būtų taikoma ne baudžiamoji, o tik administracinė atsakomybė.

Pasak pareigūnų, į degalines automobiliais atvažiuojantys vagys būna pasiruošę. Ant automobilių, iš kurių bus vagiama, būna uždėti vogti kitų automobilių numeriai. Degalinių vaizdo kameros užfiksuoja ir vagį, ir automobilį, tačiau iš užfiksuoto automobilio numerio – jokios naudos, o vairuotojai taip pat pasistengia savo veido nedemonstruoti.

Vis dažniau į degalines vagys užsuka pėsčiomis. Atsineša specialią tarą, ją užsipildo ir dingsta. Kameros vagis užfiksuoja, tačiau dažniausiai jų atpažinti būjna neįmanoma.


Kauniečių komentrai apie pabrangusius degalus


Renata Gindžurienė

Kaip visada, perku degalų už 100 litų. Važiuoju iki degalinės, kurioje turiu 10 centų nuolaidą. Negaliu mažiau važinėti, neišeina, todėl ir didelė degalų kaina neprivers pastatyti automobilį. Toks jau gyvenimas – viskas brangsta, tačiau vis tiek juk perkame. Taip jau yra.


Nikolajus Mitrovas

Važiuoti reikia, tad tenka pirkti ir brangius degalus. Nėra kur dėtis. Dabar tokie laikai, kad be automobilio nelabai ką sutvarkysi. Asmeniniam naudojimui degalų pilu pagal kišenę – kartais mažiau, kartais daugiau. Dirbu mechaniku, tai dviračiu ar ant kupros nenusivešiu įrankių.


Dominykas Petrauskas

Atrodė, kad degalų kainos kandžiojasi, kai pakilo virš dviejų litų. Bet nėra kur dėtis. Artėja šilti orai, reikės rimtai pagalvoti apie dviratį. Kol žmonės pirks degalus degalinėse, tol ir didės tos kainos. Reikėtų kokią savaitę visiems susitarti ir nepirkti, tada galbūt ir pavyktų pasiekti, kad verslininkai kainas sumažintų. Kaimyninėse šalyse bent jau šneka apie akcizo mažinimą, o pas mus tik vietoje trypčioja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų