Pereiti į pagrindinį turinį

Ekologiškų produktų era išaušo ir greitojo maisto šalyje

Ekologiškų produktų era išaušo ir greitojo maisto šalyje
Ekologiškų produktų era išaušo ir greitojo maisto šalyje / "Scanpix" nuotr. Pavyzdys: JAV pirmoji ponia M.Obama prie Baltųjų rūmų įsirengė daržą, kur pati augina daržoves savo šeimai.

JAV valdžia ilgą laiką ignoravo organinių ir vietos ūkiuose auginamų maisto produktų šalininkus, tačiau į Baltuosius rūmus atėjus Barackui Obamai padėtis pasikeitė.

Nauja valdžia – nauji vėjai

Dabar Vašingtonas skatina maistingų ir ekologiškų produktų pasiūlą. JAV pirmoji ponia Michelle Obama netgi nusprendė prie Baltųjų rūmų įrengti daržą, kuriame pati augins daržoves savo šeimai. Tokį pat daržą prie Ūkio ministerijos dar vasario viduryje įrengė šios institucijos vadovas Tomas Vilsackas. Jo pirmąja pavaduotoja buvo paskirta profesorė Kathleen Merrigan – aktyvi ekologiško žemės ūkio ir sveiko maisto šalininkė.

Ekologiško maisto šalininkai džiūgauja ir tikisi greitų permainų maisto pramonės sektoriuje. Jie jau parengė daugybę pasiūlymų valdžiai. Garsi kulinarė Alice Waters ragina patrigubinti finansavimą mokyklų valgykloms, kad mokiniai gautų sveikesnio maisto, o žinomas rašytojas Michaelas Pollanas – kurti įvairius regioninius maisto produktų tinklus.

Pastarasis kampaniją už sveiką maistą lygina su praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio judėjimu už švarią aplinką. Tačiau rašytojas baiminasi, kad ekologiško maisto aktyvistams pritrūks politinės nuovokos. Be to, koją jiems gali pakišti ekonominis sunkmetis.

Brangus malonumas

Amerika ilgainiui išmoko gaminti daug pigių produktų, kurie duoda didelį pelną maisto korporacijoms ir ūkininkams, bet kenkia sveikatai ir aplinkai. Sveiko maisto šalininkai tvirtina, kad dėl to kalta ir JAV valdžia, dalijanti dosnias subsidijas ūkininkams, auginantiems grūdus ir sojos pupeles. Šie produktai naudojami galvijams šerti ir pigioms maisto sudėtinėms dalims, pavyzdžiui, grūdų sirupui, kuriame yra itin daug fruktozės, gaminti.

Sveikos mitybos šalininkai tvirtina, kad valdžia turėtų skatinti įvairesnių kultūrų auginimą ir padėti kurti vietos maisto tinklus, kurie naudoja mažiau mineralinių degalų trąšoms ir produktams transportuoti.

Tiesa, tradicinio žemės ūkio šalininkai pripažįsta, kad nesugebėtų užauginti pakankamai natūralių produktų, nes ekologiškų ūkių derlius būna mažesnis, nei tų, kuriuose naudojamos cheminės trąšos.

"Nepajėgtume prasimaitinti ir išmaitinti viso pasaulio vien natūraliais maisto produktais, – sakė Nacionalinės grūdų augintojų asociacijos vadovas Rickas Tolmanas. – Ekologinis ūkininkavimas nėra toks produktyvus, reikalauja daugiau darbo ir todėl yra brangesnis."

Už sveiką maistą – ir įžymybės

Sveiko maitinimosi problema nėra nauja, apie ją kalbama jau mažiausiai kelis dešimtmečius. Tačiau dabar judėjimas už ekologišką maistą įgauna vis didesnį mastą. Į jį įsitraukia ne tik kulinarai, ūkininkai ir verslininkai, bet ir įžymybės, tokios kaip televizijos žvaigždė Oprah Winfrey ir Holivudo aktorė Gwyneth Paltrow. 2006 m. pasirodžiusi M.Pollano knyga "Visaėdžio dilema" ilgą laiką buvo skaitomiausių sąraše, o 2001 m. išleistą Erico Schlosserio knygą "Greito maisto tauta" dabar privaloma skaityti kai kurių koledžų studentams.

Galbūt iki šiol Vašingtonas ir ignoravo ekologiško maisto šalininkus, bet šie vis dėlto privertė amerikiečius atidžiau žiūrėti, ką jie valgo. JAV gyventojai susirūpino dėl nutukimo epidemijos ir padažnėjusių atvejų, kai į prekybą patenka sugedę produktai. Išaugus natūralių produktų paklausai, jais ėmė prekiauti ir stambūs prekybos tinklai, tokie kaip "Wal-Mart".

"Dabar tendencija tokia, kad gamintojai stengiasi naudoti kuo mažiau priemaišų, – aiškino Tedas Smythas, neseniai pasitraukęs iš maisto pramonės giganto "H.J.Heinz" viceprezidento posto. – Žmonės ieško tikro maisto, ir šis požiūris tik populiarėja."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų