- Daug žinote apie maistą, ne mažiau – apie Izraelio istoriją. Ar galite pasakyti, kaip abi šios sritys susiję?
- Izraelyje vyrauja Vidurio Europos maistas – šviežias, gausus prieskonių, jo gamybai naudojama daug alyvuogių aliejaus ir mažai grietinėlės arba sviesto. Jeigu kalbame apie žydišką maistą, - o reikia nepamiršti, kad Izraelyje gyvena daug krikščionių ir musulmonų – mūsų tradicinis maistas yra košerinis. Žydai nevalgo kiaulienos, jūros gėrybių ir jokiais būdais virtuvėje vienas šalia kito nestato mėsos ir pieno produktų. Tačiau tai – senosios tradicijos. Modernūs žydai valgo viską, kas buvo per lėtas arba per storas, kad galėtų pabėgti.
- Kokia toji Izraelio virtuvė?
- Na, kaip itališka, tik joje daugiau prieskonių ir saulės. Izraelyje maistas labai įvairus – esame jauna tauta, kuri išsiskirsčiusi po 60 skirtingų regionų.
- Važinėjate po pasaulį, filmuojate televizijos laidas, kuriose pasakojate apie maistą, skaitote daug paskaitų apie gastronomiją. Ar galite pasakyti, kaip maistas veikia turizmą?
- Šiuo metu? Maistas kelionėse yra viskas! Turistai tiesiog apsėsti gero maisto paieškomis.
- Ar galėtumėte pateikti tobulo gastronominio turizmo modelį?
- „Noma“ Danijoje arba „El Buli“ Ispanijoje. Žmonės į šiuos restoranus keliauja norėdami užsisakyti ir paragauti tikro tos šalies skonio. Tačiau tokios vietos neturėtų būti brangios, pavyzdžiui, Tskiji turgus Tokijuje ar La Bokeria Barselonoje, netgi Mahane Yehuda turgus Jeruzalėje.
- Kokie yra geriausi ir greičiausi gastronominio turizmo populiarinimo būdai?
- Sakyčiau - etninis maistas, nemokamas interneto ryšys, normalios kainos, į anglų kalbą taisyklingai išverstas meniu bei vietinė produkcija.
- Kurias tris šalis pavadintumėte populiariausiomis gastronominio turizmo šalimis?
- Tokijas, Paryžius, San Franciskas.
- Koks yra pats mėgstamiausias jūsų valgis Izraelyje?
- Dievinu gerus troškinius su natūraliais padažais, kurie atsiranda verdant. Gali būti arabų, rusų, tunisiečių ar jemenitų troškinys – svarbiausia, kad būtų tikras.
- Ar pats gaminate?
- Dievinu tai daryti! Kai su draugais keliaujame, išsinuomojame didelį namą. Visi eina į žygius, o aš lieku name ir gaminu jiems maistą.
- Dešimt dalykų, kuriuos būtina paragauti nuvykus į Izraelį?
- Humuso, falafelių, šašukos, vietinio ožkų sūrio, vietos vyno ir alaus, šviežių salotų, burekų, awwame – saldaus arabų gatvės maisto, arabiško saldumyno su ožkų sūriu ir cukraus sirupu – knafo. Sąrašą galima tęsti ir tęsti.
- Išduokite netikėtoje vietoje įsikūrusį restoraną jūsų šalyje, kurį būtina aplankyti?
„El babour“ – puikus arabiško maisto restoranas Um ElFahem mieste. Jis yra kažkur tarp Tel Avivo ir šiaurės Izraelio. Toli nuo abiejų centrų, bet maistas ten - pasakiškas.
- Esate restoranų kritikas. Tikriausiai žinote, koks turėtų būti restoranas, į kurį veržtųsi gurmanai iš viso pasaulio? Ar Lietuvoje tai įmanoma?
- Žinoma! Jame turi būti tikra, švaru ir nepretenzinga.
- Ką esate girdėjęs apie lietuvišką virtuvę ir jos tradicijas?
- Nenoriu meluoti - "geras alus, geras medus". Manau, atėjo metas sužinoti daugiau.
Tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – šį savaitgalį, sausio 20-22 dienomis, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ . #ParagaukPasaulio #ParagaukLietuvos
Naujausi komentarai