Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno viešbučių nauji reikalavimai neišgąsdino

2013-05-24 05:00
Kauno viešbučių nauji reikalavimai neišgąsdino
Kauno viešbučių nauji reikalavimai neišgąsdino / Tomo Raginos nuotr.

Naujieji viešbučių žvaigždučių suteikimo kriterijai rūpesčių sukels tik pigesnes paslaugas teikiantiems verslininkams. Visi kiti labiau susirūpinę klientų trūkumu.

Atsirado įvertinimas „plius“

Lietuvoje ką tik įsigaliojo nauji viešbučių ir motelių klasifikavimo reikalavimai, tiesa, įmonėms paliktas pereinamasis dvejų metų laikotarpis.

Pasak Turizmo departamento Teisinio reguliavimo skyriaus vyriausiosios specialistės Marinos Ožigar, viešbučių klasifikavimas bus suvienodintas visose šalyse, kurios priklauso Europos „HotelStars Union“ sistemai: Vokietijoje, Austrijoje, Olandijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Liuksemburge, Maltoje, Belgijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Graikijoje. „Tikėtina, kad prie bendros sistemos prisijungs dar daugiau Europos šalių, nes turistams patogu iš anksto žinoti, kokių paslaugų galima tikėtis“, – svarstė M.Ožigar.

Penkių žvaigždučių vertinimo sistema išliks, tačiau kiekvienos kategorijos viešbutis galės gauti papildomą įvertinimą – „plius“. Tai reikš, kad viešbutis teikia daugiau paslaugų, nei reikia pagal turimą kategoriją.

Kaune yra įvairių kategorijų viešbučių, bet nė vieno, turinčio penkias žvaigždutes.

Konsultuos IT specialistai

„Nauja vertinimo sistema – lankstesnė, pavyzdžiui, dabar prabangūs viešbučiai galės būti įvertinti penkiomis žvaigždutėmis ir neturėdami SPA centro, konferencijų salės, bankomato ir valiutos keityklos“, – aiškino M.Ožigar. Aukščiausios kategorijos viešbučių kambariuose galės nebūti ir vonios – pakaks dušo. Taip pat neliko reikalavimo įrengti bidė.

Kita vertus, atsirado įvairių kitų privalomų smulkmenų prabangiems keturių ir penkių žvaigždučių viešbučiams: vonios kambariuose privalės būti plaukų džiovintuvai, o viešbučio darbuotojai turės teikti profesionalias konsultacijas kilus keblumams dėl kompiuterio.

Sugriežtinti reikalavimai trijų žvaigždučių viešbučiams. Anksčiau vonios kambariuose grindų šildymo sistema arba šilti rankšluosčių džiovintuvai buvo privalomi tik penkių žvaigždučių viešbučiuose, o dabar po dvejų metų to bus reikalaujama iš siekiančių būti įvertintų trimis ar keturiomis žvaigždutėmis.

Ekonominės klasės viešbučių kiekviename kambaryje per dvejus metus privalės atsirasti po spalvotą televizorių. Anksčiau užteko vieno aparato bendroje patalpoje. Vienos ir dviejų žvaigždučių viešbučių kiekviename numeryje būtinai privalės būti vonios arba dušo kambariai. 15 proc. šios kategorijos viešbučio kambarių gali turėti ne vienam numeriui skirtą dušą ir tualetą.

Reikalavimų nesibaimina

„Europa group“ franšizės pagrindu dirbančių keturių žvaigždučių kategorijos viešbučių „Europa Royale Kaunas“ ir „Europa City Aurora“ (Klaipėdoje) direktorė Neringa Tumasonė teigė, kad nauji reikalavimai jos vadovaujamiems viešbučiams jokių papildomų investicijų nepareikalaus. „Daugiau papildomų investicijų gali prireikti tik žemesnių kategorijų viešbučiams, o mes visiškai atitinkame numatytus taikyti standartus“, – teigė direktorė.

Šios kategorijos viešbučių negąsdina ir būtinybė užtikrinti IT konsultacijos. „Mūsų personalas tam ir anksčiau buvo parengtas. Visada pakonsultuoja, jei reikia pakeisti kokius nors nustatymus. Be to, mūsų viešbučiai sujungti į bendrą tinklą, kurį prižiūri profesionalai IT specialistai, todėl jie gali pagelbėti, jei kyla sudėtingesnė problema“, – aiškino N.Tumasonė.

Turės papildomų išlaidų

Ekonominės klasės dviejų žvaigždučių viešbučio „Apple Economy Hotel“ direktorė Regina Navickienė sakė, kad naujieji kriterijai gali padidinti pigesnių viešbučių išlaidas dėl reikalavimo visus kambarius aprūpinti televizoriais. „Išlaidų patirsime ne tik dėl naujų televizorių aparatų, bet teks mokėti ir autorių teisių gynimo agentūrai – asociacijai LATGA, taip pat reikės ir kanalų įvairovės – juk neužteks transliuoti tik lietuviškas programas, o tai – vėlgi papildomos išlaidos, teks didinti paslaugų kainas“, – būgštauja R.Navickienė.

Taip pat ji mano, kad papildomų rūpesčių sukels būtinybė aprūpinti kambarius žadintuvais. „Tai nebūtų didelė problema, bet iš mūsų pavagiama du trečdaliai daiktų, kurie kaip nors nepritvirtinti“, – pasiskundė R.Navickienė.

Antra vertus, direktorė pasidžiaugė, kad atsiranda galimybė prie turimos kategorijos pridėti ženklą „plius“. „Esame Senamiestyje ir tai labai vertina klientai, manau, šis ir kiti privalumai leis paaukštinti kategorijos lygį“, – vylėsi ji.

Trūksta mokių klientų

Kaune kol kas nėra nė vieno penkių žvaigždučių viešbučio. Nors gauti šią kategoriją iš pirmo žvilgsnio tapo lengviau, tačiau viešbučių vadovai šia idėja nesižavi. „Kaune nėra daug turistų, kurie norėtų labai aukštos kategorijos viešbučių, – pastebėjo “Europa group„ viešbučių atstovė N.Tumasonė. – Dėl to neturime motyvacijos investuoti ir diegti papildomas paslaugas. Jei to mažai kam reikės, būtume priversti parduoti paslaugą už mažesnę kainą, nei ji verta.“

Keturiomis žvaigždutėmis pažymėtų Kauno viešbučių „Perkūno namai“ ir „Daugirdas“ vadovas Vytautas Gustas sakė, kad ir dabar dėl klientų stokos tenka daryti dideles nuolaidas. „Neretai parduodame keturių žvaigždučių vertės paslaugas už tiek, kiek jos įvertintos trijų žvaigždučių viešbučiuose. Tai nėra normali padėtis. Miesto ir šalies vadovams būtina galvoti apie palankesnes sąlygas turistams ne tik iš Vakarų, bet ir trečiųjų šalių – Baltarusijos, Rusijos. Pavyzdžiui, operatyviau tvarkyti vizas“, – mano jis.

Turistų stoka mažiau skundžiasi maži moteliai, tačiau jiems tenka konkuruoti su prabangiais viešbučiais. „Dabar turime sujauktą rinką. Aukštesnės kategorijos viešbučiai labai sumažino kainas ir kai kurie ne kartą Kaune nakvoję klientai mums priekaištauja, kad prašome tiek pat kiek prabangūs viešbučiai, bet neteikiame tokių pat paslaugų. Bet mes jau neturime kaip mažinti kainų, o paslaugas teikiame pagal turimą kategoriją“, – kalbėjo „Apple Economy Hotel“ vadovė R.Navickienė.

Siūlo ir pakeliauti

Pasak trijų žvaigždučių viešbučio „Babilonas“ rinkodaros vadovo Raimondo Krištaponio, klientus galima vilioti ne tik nakvynės paslauga, bet ir įvairiomis pramogomis. „Pradėjome teikti dviračių turizmo paslaugą, nes viešbučio filosofija yra ekologiška gyvensena. Jau statydami viešbutį naudojome ekologiškas medžiagas, statėme tik medinius langus, kambariuose kabiname linines užuolaidas“, – pasakojo R.Krištaponis.

Viešbutis turi dviračių nuomos punktą, sutartis su vežėjais, kurie gali nuvežti aktyvaus poilsio mėgėjus į įvairias Lietuvos vietas, gidus. „Galime pasiūlyti kelionių dviračiais maršrutų po nacionalinius parkus, įvairiose žymiose šalies vietovėse, suorganizuoti maitinimą, transportavimą. Žmonės gali minti ir savo, ir viešbučio nuomojamus kokybiškus dviračius“, – teigė R.Krištaponis. Šios paslaugos labiausiai domina vokiečių, suomių turistus.


KOMENTARAS


Sigitas Sidaravičius


Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro direktorius

Manau, kad viešbučiams daug svarbiau pakankamas turistų srautas nei reikalavimai žvaigždutėms gauti. Šiuo metu miestas turi viską, kas trauktų užsieniečius: pakankamai įvairių kategorijų viešbučių, naktinių klubų, įvairių renginių, kokybišką transporto sistemą. Taigi tereikia daugiau reklamos, populiarinančios Kauną. Greitai atvyks žurnalistų delegacija iš Suomijos Tamperės miesto, su kuriuo vėl atnaujinti tiesioginiai skrydžiai iš Kauno. Manau, tai bus gera reklama ir sulauksime dar daugiau suomių. Tikiu, kad turistų daugės ir iš kitų šalių, jau dabar matau labai geras tendencijas.


Kauno viešbučių kainos

Kaune yra 58 nakvynės paslaugas teikiančios įmonės.

Pigiausia nakvynė – 25 litai už parą nakvynės namuose „10“.

Keturių žvaigždučių viešbučių vienviečių ir dviviečių kambarių kainos – 200–660 litų už parą.

Trijų žvaigždučių viešbučių vienviečių ir dviviečių kambarių kainos – 100 iki 300 litų už parą.

Nauji reikalavimai

Vienos ir dviejų žvaigždučių viešbutis: būtini spalvoti televizoriai visuose numeriuose, žadintuvai, trijų patiekalų meniu arba švediškas stalas per pusryčius.

Trijų žvaigždučių: skalbyklos ir lyginimo paslauga, vonios kambaryje privalomos šildomos grindys, šiltas rankšluosčių džiovintuvas arba kita šildymo sistema, užtikrinanti aukštesnę temperatūrą nei kituose kambariuose, plaukų džiovintuvas.

Keturių žvaigždučių: lankstomas kosmetinis veidrodis, papildomos kosmetikos priemonės (dušo kepuraitė, nagų dildė, vatos pagaliukai, vatos pagalvėlės, kūno losjonas), IT specialisto konsultacijos, vestibiulyje privaloma gėrimų pasiūla.

Penkių žvaigždučių: lankstomas kosmetinis veidrodis, papildomos kosmetikos priemonės (dušo kepuraitė, nagų dildė, vatos pagaliukai, vatos pagalvėlės, kūno losjonas), chalatas, šlepetės, IT specialisto konsultacijos, erdviame vestibiulyje privaloma gėrimų pasiūla.Iš viso numatyta 270 kriterijų, už kuriuos skiriami balai.

Mažiausiai 90 balų privaloma vienos žvaigždutės viešbučiams, 170 – dviejų, 250 – trijų, 380 – keturių, 570 – penkių.

Šaltinis – Valsybinis turizmo departamentas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų