Pereiti į pagrindinį turinį

Kulautuvos bažnyčios klebonas: apie gaisrą sužinojau telefonu

2012-10-05 08:00
Kulautuvos bažnyčios klebonas: apie gaisrą sužinojau telefonu
Kulautuvos bažnyčios klebonas: apie gaisrą sužinojau telefonu / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kulautuvos bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas vakar sulaukė daug dėmesio. Klausimų jam turėjo ir teisėsaugininkai. Per pusmetį sudegė dvi jo parapijos bažnyčios: Paštuvos ir Kulautuvos. Pastaroji bažnyčia sudeginta iš antro karto.

– Ar ką nors įtariate sukėlus gaisrą? – paklausėme klebono Š.Petrausko. – Kaip manote, galbūt kas nors buvo nepatenkintas asmeniškai jumis?

– Vyksta ikiteisminiai tyrimai, negaliu jų komentuoti. Nenoriu jiems pakenkti.

– Turbūt sutiksite: gana keistas sutapimas, kad sudegė dvi bažnyčios, kurių klebonas esate jūs. Kaulautuvos bažnyčia liepsnojo net du kartus. Netyčiniais atsitikimais tai kažin ar būtų galima pavadinti, tiesa?

– Nenorėčiau nieko komentuoti, kad nepakenkčiau tyrimui.

– Kaip jaučiatės, atsidūręs tokioje situacijoje?

– Užjaučiu parapijiečius ir visus gyventojus. Tai didelė netektis Kulautuvai. Išgyvenu neviltį dėl prarastų pastatų. Noriu visus sustiprinti: tikėjimas leidžia išgyventi visus skausmus ir netektis. Rasime būdų, kaip viską atstatyti ir toliau garbinti Viešpatį. Svarbu nepasiduoti piktumui.

– Yra žinoma, kad iš Kulautuvos gyventojų buvo renkamos aukos bažnyčios priešgaisrinei signalizacijai įrengti, tačiau ji iki šiol neįrengta. Netgi po rugsėjo 24-osios, kai bažnyčia buvo padegta pirmą kartą.

– Labai gaila, bet nesuspėta. Niekas nesitikėjo, kad vėl gali kilti gaisras.

– Kiek gyventojai suaukojo signalizacijai įrengti?

– Aš visus skaičius šiandien surinkau ir padiktavau Kauno arkivyskupijos atstovui Dariui Chmieliauskui. Paskambinkite jam, jis jau turi. Aš čia tų skaičių neturiu.

– Vadinasi, netiesa, kad knygos su aukotojų sąrašais, per gaisrą buvusios zakristijoje, sudegė?

– Bažnytiniai archyvai nesaugomi bažnyčios viduje.

– Buvo renkamos lėšos Paštuvos bažnyčiai atstatyti. Ar gausiai buvo aukojama? Ar prašysite visuomenės pagalbos atstatant ir Kulautuvos bažnyčią?

– Elgsiuosi lygiai taip pat, kaip elgiausi ir Paštuvos atveju: kas mėnesį ar du pateiksiu finansines ataskaitas, kad žmonės matytų skaidrumą.

– Skelbsite internete?

– Neturime savo interneto puslapio. Tai daugiau privati informacija. Ji teikiama parapijiečiams. Kurie lankosi bažnyčioje – tie žino, kurie nesilanko, nesidomi – nežino. Vienas žmogus, pamatęs, sako „Ooo“, kitas sako, nieko neaišku, čia yra apgavystė. Ką aš galiu padaryti?

– Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus po pirmojo Kulautuvos bažnyčios gaisro siūlė prie pastato organizuoti budėjimus. Ar svarstėte tokią apsaugos galimybę?

– Aš tokio pasiūlymo negavau, tačiau buvome apie tai galvoję, tik neatsirado norinčiųjų budėti.

– Ar tiesa, kad jūs nelabai norite padėti tyrimui?

– Tai gandai. Jų gali būti bet kokių. Jeigu tyrimą atliekantys pareigūnai pasakytų, kad aš vilkinu, bandyčiau paaiškinti kodėl, o jeigu pasakytų, kad nevilkinu, vadinasi, nevilkinu.

– Taigi jūs darote viską, kad būtų kuo greičiau nustatyti Kulautuvos ir Paštuvos bažnyčių gaisrų kaltininkai?

– Kad viskas būtų kuo greičiau ir kuo aiškiau. Bet viskas užtrunka.

– Bet užtrunka ne dėl jūsų kaltės?

– Šiuo atveju aš savęs nevertinu: ar tai yra gerai, ar blogai. Ir kiek esu kaltas, kiek ne. Ką aš moku, ką galiu, tą darau, stengiuosi padėti. Kas neišeina, ko negaliu padaryti, to nepadarau.

– Esate sakęs, kad tą naktį, kai vyko pirmasis gaisras Kulautuvos bažnyčioje, nenakvojote namuose. Kitaip gaisrą būtumėte pastebėjęs pats pirmas – klebono namas stovi bažnyčios kieme. Ar ir šįkart, kai kilo antrasis gaisras, nenakvojote namuose?

– Situacija yra tokia, kad žmonės užduoda visokių klausimų šiuo klausimu. Aš nesuinteresuotas atskleisti faktų, kurių galbūt nenorėčiau, kad galbūt žinotų žmogus ar žmonės, kurie yra prisidėję prie tos piktadarybės. Bent jau aš stengiuosi tuos dalykus saugoti ir neskleisti.

Ką reikia žinoti tyrėjams, viską nuoširdžiai jiems pristatau ir pasakau. Bet tai jų ausims skirtos tos žinios. Ne plačiajai visuomenei. Šiandien apie gaisrą aš sužinojau telefonu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų