Pereiti į pagrindinį turinį

Noras įsiamžinti sunkmečiu neišblėso

2010-04-06 09:56
Atminimo lentos Kaune atidengiamos ir kitų institucijų bei privačių asmenų lėšomis.
Atminimo lentos Kaune atidengiamos ir kitų institucijų bei privačių asmenų lėšomis. / Tomo Raginos nuotr.

Paminklais ir atminimo lentomis itin besirūpinantys politikai ir valdininkai šiemet žada įrengti atminimo lentą ir ant savivaldybės pastato.

Savivaldybei – atminimo lenta

Neseniai vykusiame miesto tarybos posėdyje politikai patvirtino ketinamų įrengti atminimo lentų sąrašą, pagal kurį iš mokesčių mokėtojų pinigų planuojama įrengti dvidešimt atminimo lentų.

"Vicemeras Stanislovas Buškevičius ir tarybos narys Raimundas Kaminskas visada rūpinasi atminimo įamžinimu. Gal jie įtaigiai pakalbės, ir politikai skirs pinigų atminimo lentoms", – prieš tarybos posėdį neslėpė vilčių Kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Rūkienė.

Nors sąrašas buvo sudarytas 2010-iesiems, nuspręsta, kad darbai bus atlikti per dvejus metus.

"Kas čia sugalvojo tokį pasiūlymą? Ir taip atidėliojame atidengti atminimo lentas. Sąrašas turi būti įgyvendintas šiemet", – piktinosi konservatorius R.Kaminskas, tačiau kolegos politikai jo nepalaikė.

Kaip vieną prioritetų kultūros paveldo skyriaus darbuotojai įvardijo atminimo lentos ant savivaldybės pastato Laisvės alėjoje įrengimą. Valdininkų manymu, būtina įamžinti tai, kad šiame pastate 1990 m. balandžio 5 d. pradėjo dirbti demokratiškai išrinkta pirmoji Kauno miesto taryba, pradėjusi savivaldos atkūrimo procesą Kaune.

Lentų vertė – išliekamoji

R.Kaminskas gana kritiškai vertina šią idėją. "Galima įrengti žymenį, kad čia prasidėjo savivalda, bet ne įrengti atminimo lentą. Juk ateis ir trisdešimtmetis, ir šimtmetis", – pastebėjo politikas.

Visgi jis pats šiemet siūlo įrengti tris atminimo lentas. Politiko įsitikinimu, dvi iš jų turėtų atsirasti ant namų, kuriuose butus nuomojosi prezidentas Aleksandras Stulginskis.

Neseniai A.Stulginskio vidurinės mokyklos pastangomis ir lėšomis atminimo lenta buvo atidengta ant namo Taikos prospekte, kuriame taip pat gyveno prezidentas.

R.Kaminskas kartu su S.Buškevičiumi taip pat siūlo įamžinti trijų karininkų atminimą ant pastato, kuriame tarpukariu veikė Lietuvos generalinio štabo II skyriaus būstinė, prie Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios.

"Manau, kad atminimo įamžinimas mieste nėra pakankamas. Tam nereikia daug pinigų, o lentos turi išliekamąją vertę", – įsitikinęs R.Kaminskas.

S.Buškevičius tikino nesiūlęs įrengti nė vienos atminimo lentos, nors tokiai idėjai entuziastingai pritaria. "Aš visa galva paniręs į paminklų statybos reikalus. Aktyviai padedu, stumiu ir organizuoju, nes tai atitinka mano idėją", – dėstė vicemeras. Kaip pavyzdį jis paminėjo Marijampolę, kurioje sunkmečiu iškilo trys paminklai.

"Žmogus skiriasi nuo gyvulio tuo, kad svarbu ne tik maistas ir drabužiai, bet ir kultūra. Per karą žmonės neturėjo ką valgyti, bet paveikslų nepardavinėjo. Sunkmečiu reikia ir kino, ir koncertų, ir atminimo lentų", – įsitikinęs S.Buškevičius.

Stabdo pinigų stygius

Pasak Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Rimgaudo Miliukščio, pernai Kaune savivaldybės lėšomis buvo įamžintas tik vieno žmogaus atminimas.

Planų įrengti septynias atminimo lentas 2009-aisiais atsisakyta į miesto biudžetą nesurenkant planuotų pajamų. Dar kelios ant įvairių pastatų nusipelniusius žmones ar svarbius įvykius įamžinančios lentos atsirado ne savivaldybės pastangomis.

"Viskas persikėlė į šiuos metus. Iš pernai liko 10 tūkst. litų skola, kurią turėsime padengti iš šiemet skirtų pinigų", – prisipažino R.Miliukštis.

Jo duomenimis, šiemet, padengus skolas, atminimo lentoms turėtų likti 20 tūkst. litų.

Pasak D.Rūkienės, šiemet sąrašas gerokai išsipūtė dėl to, kad kasmet norima atkurti pavogtas arba suniokotas atminimo lentas.

"Šiemet reikėtų atkurti atminimo lentą kalbininkui Jonui Jablonskiui, nes švenčiamos jo 150-osios gimimo metinės", – pasakojo kultūros paveldo specialistė. Jis pasidžiaugė, kad pastaruoju metu tokių vagysčių labai sumažėjo.

Kaip dar vieną būtinų darbų D.Rūkienė įvardijo informacinės lentos prie Senųjų miesto kapinių (dabar Ramybės parkas) įrengimą. "Ten liko neperlaidota daug žymių žmonių palaikų. Esame įsipareigoję įamžinti jų atminimą", – teigė valdininkė.


Skaičiai

270 – maždaug tiek atminimo lentų mieste atidengta žymiems žmonės. Čia neįskaičiuojamas Aviatorių memorialas S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome.

10 – maždaug tiek atminimo lentų primena kauniečiams apie įvairius istorinius įvykius.

8 – tiek lentų ženklina tarpukariu Kaune veikusių užsienio ambasadų pastatus.

Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų