Pereiti į pagrindinį turinį

Pas gydytoją su kompiuterine laikmena

2009-01-09 09:00
Pas gydytoją su kompiuterine laikmena
Pas gydytoją su kompiuterine laikmena / Tomo Raginos nuotr. Pionieriai: V.Obelienius džiaugėsi, kad jo vadovaujama poliklinika pirmoji Lietuvoje įsigijo naująjį magnetinio rezonanso aparatą.

Kauno Šilainių poliklinikoje atidarytas naujas kabinetas, kuriame bus atliekami išsamūs kaulų ir sąnarių tyrimai.

Su Klinikomis nekonkuruoja

"Mes nesistengiame konkuruoti su Kauno medicinos universiteto klinikomis (KMUK). Visa diagnostikos aparatūra pritaikyta tik poliklinikos reikmėms", – kirpdamas atidarymo juostą kalbėjo Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius.

Poliklinika tapo pirmąja ambulatorinės sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje įrengtas toks kabinetas. Analogiškos paslaugos teikiamos tik Vilniuje.

V.Obelienius sakė, kad naujasis diagnostikos kabinetas bus laisvai prieinamas kiekvienam kauniečiui ir kitų miestų gyventojams. "Jums tereikia specialisto siuntimo", – patarė V.Obelienius. Jo neturintiesiems baimintis nevertėtų. Sumokėjusieji ligonių kasų nustatytą mokestį, taip pat galės išsitirti. "Jei nerimaujate dėl savo piršto, kuris lankstosi ne taip, kaip turėtų, – laukiame atvykstant", – šyptelėjo poliklinikos direktorius.

Atviro tipo aparatas

Diagnostikos kabinete, kuriame darbuosis keturi medikai, įrengtas modernus pastovių magnetų principu veikiantis branduolinio magnetinio rezonanso aparatas.

"Tokį patį magnetinio rezonanso aparatą turi tik viena gydymo įstaiga Taline. Lietuvoje mes esame pirmieji", – džiaugėsi V.Obelienius. Jis teigė, kad septynias tonas sveriantis aparatas energijos naudoja kaip virdulys. Tai ne vienintelis giganto privalumas.

Kitaip nei daugelis magnetinio rezonanso aparatų, pastarasis yra atviro tipo. "Labiausiai nudžiugti turėtų apkūnesni žmonės ir kenčiantieji nuo klaustrofobijos", – kalbėjo V.Obelienius. Prieš kelias dienas pats išbandęs poliklinikos naujieną, direktorius pabrėžė, kad rezonansinio tyrimo negalima atlikti pacientams, turintiems metalinių implantų. Nemalonių pojūčių gali sukelti net tatuiruotės ir permanentinis makiažas. Šio tyrimo taip pat negalima atlikti pirmaisiais nėštumo mėnesiais.

Be šio aparato, kabinete įrengtas echoskopas, skirtas sąnariams tirti, ir aparatas kaulų tankioui matuoti. V.Obelieniaus sakė, kad visos aparatūros kaina siekia maždaug 2 mln. litų.

Nereikės senųjų nuotraukų

Kabinete taip pat įdiegta elektroninė paciento kortelė, leidžianti skirtingoms sveikatos įstaigoms keistis standartizuota informacija.

Todėl medikai tyrimų rezultatus galės matyti iš karto po atlikto tyrimo ir lyginti juos su ankstesniais. "Nereikės jokių nuotraukų, kurias žmonės įpratę nešti iš vieno specialisto pas kitą", – sistemos privalumus vardijo naująją programinę įrangą įdiegusios "Informacijos saugumo agentūros" direktorius Šarūnas Grigaliūnas. Gauta medžiaga taip pat galės būti įrašoma į kompiuterinę laikmeną, kurią pacientas galės perduoti kitam gydytojui.

"Geras pavyzdys – užkrečiamas", – šyptelėjo V.Obelienius, vildamasis, kad kabineto atidarymas ir naujų technologijų diegimas, bus akstinu kitiems sveikatos paslaugų plėtros kelyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų