Turgaus prekeiviai džiūgauja – artėjančios šventės papildys jų kišenes. Tačiau Kūčių stalui tradicinių produktų ieškantys vilniečiai kol kas turgaviečių prekystalių šturmuoti neskuba.
Vakar Kalvarijų turgavietės prekeiviai skundėsi silpnoka prekyba, vylėsi, kad ji pagyvės per ateinantį savaitgalį, kai visi ims masiškai ruošti Kūčių ir Kalėdų stalo gardumynus.
Tradiciniu lietuviško Kūčių stalo patiekalu – kūčiukais – Kalvarijų turgaus pardavėjai pradėjo prekiauti jau prieš dvi savaites. Turgavietėje daugiausia siūlomi masiniu būdu gaminami kūčiukai. Deja, netgi sąžiningai išnaršius visus turgavietės prekystalius naminių kepinių vargu ar įmanoma aptikti.
Padidėjusio pirkėjų dėmesio prieš Kalėdas sulaukia ir vaistinėmis žolėmis bei šaknimis prekiaujanti močiutė Česė. „Šitos šaknys stiprina visą organizmą, turi cinko, geležies ir riebalų. O šitas užpylus degtine ir palaikius dešimt dienų galima gerti kaip konjaką, – kilnodama savo prekes dėstė močiutė. – Prieš šventes žmonės daugiau perka džiovintų viržių nuo nemigos, kad gerai išsimiegotų.“
Džiovintų vaisių reta
Česės kaimynė Elena pasakoja, jog prieš Kūčias žmonės daugiau perka naminių krienų – jau sutarkuotų arba jų šaknų. „Žmonės patys mėgsta pasigaminti krienų“, – sako Elena ir priduria, kad pirkėjai turguje ieško ir marinuotų rūgštynių, česnakų. Dažna šeimininkė prieš šventes skuba nusipirkti mielių įvairiems pyragams ir pyragėliams kepti. Įvairiai supakuotų mielių gausu ir ant turgaus prekystalių.
Prekeiviai pastebėjo, kad prieš metines šventes pakyla ir džiovintų vaisių paklausa. Iš jų šeimininkės verda kompotą Kūčių stalui. Pensininkės pirkėjams siūlo pačių sudžiovintų ir į stiklainius sudėtų ar ant virvelių suvertų džiovintų obuolių. Tiesa, lietuviškų džiovintų slyvų ir kitų vaisių nė su žiburiu nerasi – juos teks pirkti pargabentus iš užsienio kraštų.
Žuvų skyriuje – apgultis
Kalvarijų prekeivių teigimu, šiemet vilniečiai turguje visko perka mažiau. „Šiemet žmonės mažai medumi domisi, gal dėl to, kad dar palyginti šilta“, – guodėsi pensininkas Adolfas. „Praėjusiais metais geriau viską pirko, o šiemet, matyt, mažiau pinigo žmonės turi, viskas brangsta“, – kaimynui antrino Marija Celiūnienė.
Kalvarijų turgaus prekeiviai viliasi, kad prekyba pagerės tris paskutines prieššventines dienas, kai visi ims ruošti Kūčių ir Kalėdų vaišes. Tačiau vaisiais prekiaujanti Galina Šerėnienė optimizmu netryško. Jos manymu, žmonės jau bus išsileidę daug pinigų: „Viską bus išleidę dovanoms, komunalinėms paslaugoms apmokėti, taigi pas mus pirks tik pačius būtiniausius produktus.“ Moteris sakė, jog praėjusiais metais vilniečiai turguje daugiau pirkdavo, nes kainos buvo mažesnės, o joms pašokus bazėse ir parduotuvėse prekeiviams taip pat nebuvo kur trauktis. „Tačiau vis vien tiek daug nebranginome, pas mus visi produktai liko pigesni nei parduotuvėse“, – pabrėžė G.Šerėnienė.
Bene geriausiai turguje prekyba prieš šventes vyksta žuvų skyriuje. Čia nuo pat ryto išsirikiuoja pirkėjų eilės. „Žmonės perka viską iš eilės – ir šviežias, ir šaldytas, ir sūdytas žuvis. Dar prieš savaitę, aną šeštadienį, didelės eilės prasidėjo“, – pasakojo pardavėja Kristina.
Naujausi komentarai