Pereiti į pagrindinį turinį

Vienas iš A.Zuoko veiklos rezultatų: vaisvandenius pakeitė vanduo iš čiaupo

2012-05-10 05:00
Vienas iš A.Zuoko veiklos rezultatų: vaisvandenius pakeitė vanduo iš čiaupo
Vienas iš A.Zuoko veiklos rezultatų: vaisvandenius pakeitė vanduo iš čiaupo / Tado Umaro nuotr., Fotobankas

Vilniaus meras Artūras Zuokas jau kelias savaites vėluoja patekti savo veiklos ataskaitą. Galbūt dėl to, kad nėra ką į ją rašyti? Tokią mintį kiša ir kai kurie ataskaitos projekte vardijami nuopelnai. Pavyzdžiui, vandens iš čiaupo pilstymas.

Pažeidė reglamentą

Per kiekvieną tarybos posėdį pagrindinio savivaldybės dokumento – tarybos reglamento – uoliai laikytis kitus raginantis A.Zuokas pats jį šiurkščiai pažeidė.

Iki gegužės 1-osios meras tarybos narius ir visuomenę turėjo informuoti apie savo veiklą – pristatyti mero ir tarybos veiklos ataskaitą. Taip elgtis įpareigoja Savivaldos įstatymas ir tarybos veiklos reglamentas. Tačiau A.Zuokas, regis, nusprendė, kad jam galima elgtis kitaip. Kauno, Klaipėdos ir kitų didžiųjų miestų merai veiklos ataskaitas pateikė senų seniausiai, o A.Zuokas ir Vilniaus valdantieji vėluoja.

Savivaldybės atstovai atkerta, esą čia „nieko tokio“ – ataskaitą ruošiamasi pristatyti artimiausiame tarybos posėdyje. „Gal šiek tiek ir suvėlavome. Dabar ruošiama galutinė redakcija. Manau, tai nėra didelė problema“, – teisinosi tarybos sekretorius Virginijus Dastikas ir pridūrė, kad tarybos ir mero ataskaitą šiuo metu redaguoja savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus specialistai.

Savivaldybės atstovai tvirtina, kad miesto tarybos nariams savivaldybės veiklos ataskaitos projektas išsiuntinėtas gegužės pradžioje, nors kai kurie tarybos nariai tvirtina jo nė akyse nematę.

Kodėl ataskaitos ruošimas užtruko, taip ir nepaaiškinta, nors merui talkina 7 viešųjų ryšių specialistai ir dar 10 patarėjų.

Neva mažino nedarbą

Savivaldybė didino vilniečių vidutinį atlyginimą, mažino nedarbą – tokiais pareiškimais iškilmingai pradedamas merijos veiklos ataskaitos projektas. Tai esą įrodo paprasčiausi faktai – juk vidutinės sostinės gyventojų draudžiamosios pajamos per pastaruosius metus tik augo.

Maža to, sumažintas ir nedarbas – nuo 12 iki beveik 9 proc. Sutapimas: lygiai tokius pačius nuopelnus ne per seniausiai savo metinėje ataskaitoje vardijo premjeras Andrius Kubilius – tik jau nacionaliniu mastu.

Toliau merija ataskaitoje dėsto apie būsimas milijardines investicijas, giriamasi padidinus skaidrumą taksi versle, įsteigta taksi dispečerine. Vos dvidešimt jos paslaugomis tesinaudojančių taksistų, pasirodo, irgi nuopelnas.

Džiaugiamasi išnuomotu Kalvarijų turgumi, parama jaunam verslui. Savivaldybės valdininkai, matyt, siekdami padaryti įspūdį, net cituoja „The New York Times“ – esą netgi šis supranta, kad „Vilnius – tarp geriausiai valdomų miestų“.

Apie A.Zuoko žadėtą skrydžių bendrovę ir investuotojus, oranžinių dviračių nuomos punktus ataskaitoje – nė žodžio.

Dėl šildymo – dejonės

Kas padaryta dėl brangstančio šildymo? Iškalbingas pats ataskaitos skyriaus pavadinimas – „Sprendimai ir siūlymai šilumos kainai sumažinti“. A.Zuoko vadovaujamos merijos valdininkai chronologiškai išdėstė, kiek kartų Vyriausybei siūlė įvairius variantus, kaip sumažinti šilumos kainą Vilniaus mieste, ir esą nė į vieną neįsiklausyta.

Savivaldybė nepraleidžia progos priminti Balsių mokyklos atidarymą, darželio Perkūnkiemyje statybas, Sereikiškių parko rekonstrukciją. Tačiau nutyli, kad šiuos darbus pradėjo – paraiškas teikė – dar senoji miesto taryba. Šios kadencijos tarybos nuopelnų šiuo atveju nėra.

Vilniaus savivaldybės nuopelnai – sujungti autobusų ir troleibusų parkai, reorganizuotos kelios savivaldybės įmonės, seniūnijų reforma. Aišku ir tai, kad Vilniuje šiais metais pasirodė du nauji Lietuvoje surinkti troleibusai „Amber“, draudimas elgetauti ir kiti. Ataskaitos projekte rašoma, kad sukurta net elgetaujančių asmenų duomenų bazė.

Vardija niekus

Ką daryti, kai nuopelnų lyg ir per mažai? Reikia išvardyti, kam ir kur pastatyti paminklai ir atminimo lentos, kiek ir kam išdalyta nemokamų bilietų.

Ataskaitos projekte dėstoma net apie tai, kaip gera vilniečiams buvo švęsti Kalėdas – juk ant Arkikatedros sienos buvo rodoma 4D pasaka „Stebuklingos Kalėdos“. Arba tai, kad mokytojai pirmą kartą buvo apdalyti bilietais į Dalios Ibelhauptaitės projektą XYZ, kažkada bus įkurtas Azijos menų centras.

„Vilniaus miesto savivaldybė svečius vaišina tik vandeniu iš čiaupo. Atsisakyta vaisvandenių, kuriuos tarybos nariai geria per posėdžius, vietoj jų per tarybos posėdžius pastatyti grafinai su vandeniu“, – nurodoma savivaldybės veiklos ataskaitoje. Tai esą geriausias įrodymas, kad miestas „sveikas, patogus ir švarus“.

Dar priduriama, kad Vilniuje greičiausias internetas. Nejaugi ir tai savivaldybės valdininkų nuopelnas? Nepraleista progos priminti, kad vos pradėjusi dirbti taryba mieste įjungė visą apšvietimą – lig tol degė tik vienas iš trijų šviestuvų.

Politikai nė neskaitė

Tokia preliminari mero ir valdančiosios daugumos ataskaita miesto politikams sukėlė tik žiovulį. Ne vienas prisipažino jos nė neskaitęs, nors turi galimybę pateikti pasiūlymus ir ją pataisyti – galbūt kas nors svarbaus nebuvo paminėta.

„Neskaičiau, nežinau. Man regis, jos nė negavau. Gal opozicijai nesiuntė“, – svarstė konservatorius Vidas Urbonavičius.

Panašiai samprotavo ir Tvarkos ir teisingumo partijos narys Gediminas Rudžionis: „O ką naujo čia galima pasakyti? Jei jau vardija, kad vandenį pilsto, matyt, tikrai nėra ką pridurti.“

Valdančiųjų atstovai taip pat buvo nekalbūs. Kęstutis Nėnius, A.Zuoko frakcijos „Taip“ seniūnas ataskaitos projekto komentuoti nepanoro – esą tai daryti bus prasminga tik turint galutinį jo variantą.

„Kokie buvo A.Zuoko pažadai prieš rinkimus, tokia ir ataskaita“, – komentavo Valdas Benkunskas, perskaitęs preliminarią merijos veiklos ataskaitą, – Ten pilstymas iš tuščio į kiaurą – jokių apčiuopiamų darbų. Matyt, tikrai neturėta ką rašyti. Tokia ataskaita kelia tik gailestį, o ne primena rimtą dokumentą, kurį galima analizuoti ir kritiškai vertinti."

Tiesa, merijos Viešųjų ryšių skyrius dar prieš porą savaičių skelbė, kad balandžio pabaigoje savivaldybėje iškilmingai bus pristatyti metų veiklos darbai: apie savo nuopelnus miestui pasakos pats meras, savivaldybės departamentų vadovai. Dabar paaiškėjo, kad tai tebuvo pasakos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų