Pereiti į pagrindinį turinį

Žiniasklaida: greta atliekas iš Norvegijos perdirbančių Skaidiškių įmonių – viršytos kvapų normos

2024-10-18 08:55 diena.lt inf.

Šalia Skaidiškių kaime, Vilniaus rajone, įsikūrusių atliekų perdirbimo įmonių, kurios aplinkosaugininkų dėl nustatytų pažeidimų spalio pradžioje buvo įpareigotos stabdyti dalį veiklos, kvapai iki trijų kartų viršija leistinas normas, penktadienį skelbia LRT Tyrimų skyrius.

J. Kalinsko/BNS nuotr.

Pasak portalo, jei didžiausia leistina vertė yra 8 kvapo vienetai, tai už įmonių „EKO Perdirbimas“ ir „Retroplast“ ribos nustatytos 11,6–20,7 vieneto siekiančios vertės – tai prieš kelias dienas konstatavo nuo rugsėjo vidurio tyrimus vykdžiusi speciali Kvapų kontrolės komisija.

Anot Skaidiškių gyventojų, kvapai sklindantys iš įmonių teritorijų, suintensyvėjo dar pernai, o šios vasaros pabaigoje tapo nepakeliami. Dėl to gyventojai kreipėsi į Bendrąjį pagalbos centrą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centrą (NVSC), Aplinkos apsaugos departamentą.

Pasak LRT, Skaidiškių įmonių „EKO Perdirbimas“ ir „Retroplast“ pagrindinis akcininkas – Vytautas Vencius, įmonių valdyme taip pat tiesiogiai arba netiesiogiai dalyvauja Norvegijos verslininkas Peras Jacobas Haakonsenas.

Būtent iš šios šalies į Skaidiškes keliauja dalis čia perdirbamų plastiko atliekų, o jas veža P. J. Haakonseno valdoma bendrovė „PolymerTrade“. Jis LRT teigė per 2016–2023 m. į Lietuvą eksportavęs apie 61 tūkst. tonų plastiko atliekų, dalis jų buvo skirta ir kitoms Lietuvoje veikiančioms įmonėms.

Dalis į Lietuvą iš Norvegijos siunčiamų tvarkyti plastiko atliekų taip pat yra deginamos arba išvežamos į sąvartynus.

Vis dėlto atliekų perdirbimo įmonės „EKO Perdirbimas“ ir „Retroplast“ iš Skaidiškių planuoja persikelti kitur. Anksčiau atliekų apdorojimo, plastiko dribsnių, granulių bei mišinių gamybos veiklą Širvintų pašonėje planavę vystyti verslininkai, dabar planuoja kurtis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) branduolinės energetikos objekto sanitarinės apsaugos zonoje esančiame Skrytelių kaime.

Leidimą įmonėms „EKO Perdirbimas“ ir „Retroplast“ čia užsiimti antrinių žaliavų ir pakuočių atliekų apdorojimo veikla dar gegužę išdavė viešoji įstaiga „Ignalinos AE“.

Kaip nurodoma planuojamos veiklos dokumentuose, naujoje vietoje ketinama apdoroti 24,5 tūkst. tonų plastiko atliekų, pakuočių ir kitokių atliekų per metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų