Pereiti į pagrindinį turinį

Apie žodžio grožį ir jėgą

2024-10-03 11:41

Paskutinį spalio penktadienį Klaipėdos universitete pirmą kartą bus rengiamas studentų meninio skaitymo konkursas. Tuo siekiama populiarinti meninio skaitymo žanrą, ugdyti studentų iniciatyvumą, saviraišką interpretuojant grožinį tekstą, puoselėti ilgametes šios meno rūšies tradicijas.

Priimtina ir sava kūryba

Renginio organizatoriai tikisi, kad tai bus dar viena galimybė Lietuvos studentams kūrybiškai atsiskleisti, pabendrauti tarpusavyje, o žiūrovams – pasidžiaugti jaunųjų talentų meninio žodžio grožiu ir jėga.

Šventė vyks Klaipėdos universiteto (KU) Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Baltojoje menėje (S. Nėries g. 5).

Renginio globėjas – KU rektorius Artūras Razbadauskas, konkursą remia universiteto Ateities paramos fondas.

Studentai turės pasirodyti individualiai, kiekvienas skaitovas galės skaityti du pasirinktus kūrinius.

Vieno skaitomo kūrinio trukmė – ne ilgiau kaip 8 minutės, jeigu skaitomi du kūriniai – ne ilgiau kaip 10 minučių.

Studentai pasirinktinai galės skaityti lietuvių kalba poeziją, prozą, humoristinius kūrinius.

Organizatorių teigimu, konkurso dalyviai galės skaityti ir savą kūrybą.

Kūriniai turės būti skaitomi atmintinai.

Jeigu bus skaitomas vienas kūrinys, jis turi būti lietuvių autoriaus.

Komisija vertins skaitovų tartį, kirčiavimą, kalbos raiškumą, kūrinio interpretaciją, meninį kūrinio perteikimą, įtaigumą, patrauklumą, temos aktualumą, gilumą, sąsajas su nūdiena.

„Pradžioje buvo Žodis“

Viena renginio organizatorių, aktorė ir skaitovė, KU dėstytoja Virginija Kochanskytė įsitikinusi, kad tokie konkursai šiuo metu labai svarbūs.

„Pradžioje buvo Žodis. Ir Žodis buvo pas Dievą. Tai ne šiaip frazės. Jos turi gilią prasmę. Juk tu per žodį neši žinią kitam. Žodis gali nužudyti, žodis gali prikelti gyvenimui. Iš senolių lobynų, iš Biblijos raštų mums atsklinda išmintis būtent per žodį. Visais laikais bendravimas, dialogas žmonėms buvo svarbus. Mintis, jausmus, lūkesčius, troškimus mes įvardijame žodžiais. Meilės jausmą, žinoma, galima išreikšti prisilietimu, apsikabinimu, šypsena, bet esminius dalykus mes atspindime žodžiais“, – teigė V. Kochanskytė.

Anot aktorės ir skaitovės, viešo kalbėjimo ir bendravimo aktualumas šiandien ypač svarbus, kai technologijos tiesiog užvaldė augančią kartą, nes jaunuoliai, netgi sėdėdami greta vienas kito, tarpusavyje bendrauja telefono žinutėmis, rašydami simbolius ir trumpinius, ir tai esą yra liūdna realybė.

Tokių žmonių yra ir svarbu juos palaikyti, o kitus būtina skatinti skaityti ir dalytis savo potyriais.

„Tad palaikyti jaunus žmones, paakinti juos skaityti, paskatinti tuos, kuriems svarbi saviraiška, šiandien yra būtina. Turime padėti jiems išreikšti save ir kartu padėti jiems išsakyti kažką apie pasaulį, apie žmogaus gyvenimą, apie savo svajones. Tokių žmonių yra ir svarbu juos palaikyti, o kitus būtina skatinti skaityti ir dalytis savo potyriais, kuriuos jie tikrai atras literatūroje“, – kalbėjo V. Kochanskytė.

Aktorė atkreipė dėmesį, kad literatūra mums labai dažnai ir įvardija, kas glūdi mūsų mintyse, ką mes nujaučiame, ką mūsų intuicija ir pasąmonė mums sufleruoja.

O su literatūra esą mes galime ir kitam perduoti mums labai svarbius dalykus.

Anot V. Kochanskytės, yra kūrybingų studentų, norinčių save išreikšti ir perteikti žinutę klausytojui.

Virginija Kochanskytė. Asmeninio archyvo nuotr.

Laureatams – ir piniginės premijos

Dar viena renginio organizatorių, teatrologė Jūratė Grigaitienė pabrėžė, jog šis studentų skaitovų konkursas Klaipėdoje rengiamas pirmąkart.

„Skaityti tekstus reikės mintinai, kaip visuose konkursuose, o ne iš lapo. Sudėtinga, bet išmokstama. Žinoma, žmogus turi turėti kažkokius pradmenis, bent dramos būrelį turėtų būti lankęs. Pas mus Klaipėdoje yra režisierė Audra Lenkauskienė, kuri dirba su moksleiviais, ir nemažai jų yra paruošusi skaitovų konkursams“, – teigė J. Grigaitienė.

Anot jos, tokie skaitovų konkursai labai reikalingi akademinėse bendruomenėse.

„Ypač dabar, kai įvairiausiose konferencijose kalbama jau ne lietuviškai, bet angliškai. Tad tas lietuviškas žodis, sklindantis iš jauno žmogaus lūpų, yra labai vertingas ir svarbus. Iš mūsų fakulteto tikrai bus keletas skaitovų, nes jie studijuoja lietuvių filologiją ir teatrologiją“, – kalbėjo J. Grigaitienė.

Vertinimo komisijos sprendimu šešiems įtaigiausiai pasirodžiusiems skaitovams (trims meno studijų studentams ir trims kitų specialybių studentams) bus įteikti laureatų diplomai ir rėmėjų piniginiai prizai.

Dviem įtaigiausiai pasirodžiusiems skaitovams (vienam meno studijų studentui ir vienam kitų specialybių studentui) dalyvių ir žiūrovų sprendimu bus įteikti laureatų diplomai ir rėmėjų piniginiai prizai.

Taip pat dviem įtaigiausiai pasirodžiusiems skaitovams (vienam meno studijų studentui ir vienam kitų specialybių studentui) vertinimo komisijos sprendimu bus įteikti pagrindiniai didieji prizai.

Visi norintys dalyvauti konkurse iki spalio 17 d. turi užsiregistruoti, atsiųsdami užpildytą dalyvio anketą su prisegtu skaitomo kūrinio (kūrinių) tekstu e. paštu [email protected].

Tradicijų tąsa – Klaipėdoje

„Dailiojo skaitymo tradicija yra labai stipri bendrojo lavinimo mokyklose. Paskui su tuo susidūriau ir studijuodama aukštojoje. Šiaulių universitete, kai ten buvo Aktorinio meistriškumo teatrinis fakultetas, būtent jie inicijavo pirmąjį respublikinį studentų meninio skaitymo konkursą. Jame dalyvaudavo visų aukštųjų mokyklų tiek meninių specialybių, tiek ir kitų specialybių studentai, įskaitant būsimuosius policininkus ir kariūnus ar studijuojančius žemės ūkio specialybes“, – pasakojo V. Kochanskytė.

Konkursas tuomet buvo pavadintas aktoriaus ir skaitovo Laimono Noreikos (1926–2007) vardu, kuriam literatūriniai skaitymai buvo nepaprastai svarbūs.

Vėliau, kai Šiaulių universitetas tapo Vilniaus universiteto dalimi, meninio studentų skaitymo konkurso estafetę perėmė Vilniaus Gedimino technikos universitetas (dabar VILNIUS TECH).

„Dabar meninio skaitymo konkursas atkeliauja į Klaipėdos universitetą. Konkursantai jau registruojasi. Mes labai džiaugiamės, kad į renginį rinksis jauni žmonės, kuriems yra svarbi literatūra, kuri juos augina, brandina išreikšti save ir ugdo siekį kažką gero, gražaus, įdomaus ir gero pasakyti ir kitiems“, – teigė V. Kochanskytė.

Kol vertinimo komisija darbuosis, vyks konkurso rezultatų svarstymas, planuojama surengti studentų teatrų kamerinius pasirodymus.

„Labai džiaugiamės, kad partneriais sutiko būti ir prie mūsų jungiasi Klaipėdos dramos teatras. Teatro vadovas pažadėjo po konkurso vakare visus dalyvius, jų dėstytojus, režisierius pakviesti pažiūrėti tą vakarą vyksiantį spektaklį. Aišku, džiaugiamės, kad prie šventės prisijungė ir Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro ansamblis „Ralio“ (vadovė Rima Spalinskienė) su savo skrabalininkais, nes norime, kad visa renginio nuotaika būtų lietuviška. Tikimės, kad susikurs labai graži tradicija, trauksianti atvažiuoti jaunimą iš visos Lietuvos į miestą prie jūros“, – kalbėjo V. Kochanskytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų