Pereiti į pagrindinį turinį

Keistų skundų uostamiesčio policija neišmeta

2012-10-03 15:01
Keistų skundų uostamiesčio policija neišmeta
Keistų skundų uostamiesčio policija neišmeta / Shutterstock nuotr.

Kaimynės naktimis keliamas triukšmas neleidžia klaipėdietei pensininkei miegoti. Policija nepasitikinti moteris mano, kad pareigūnai talkina nelegalia veikla esą užsiimančiai jos kaimynei.

Didžiąją nusiskundimų dalį pareigūnams rašo garbaus amžiaus gyventojai. Prieš porą metų tokių skundų būdavę kur kas daugiau nei dabar.

Namuose gamina šovinius?

„Nebežinau, ką daryti, kad nors retkarčiais galėčiau išsimiegoti. Man jau galva nedirba, tiek tas garsas prierzino. Virš manęs gyvenanti moteris naktimis apdirba metalą. Spėju, kad gali gaminti medžioklinius šovinius. Laidiniu telefonu negaliu naudotis – kaimynė girdi kiekvieną mano žodį, nes turi pasiklausymo aparatūrą, – pasakojo 80-metė Kretingos gatvės gyventoja Ženė L. – Kai nebegaliu ištverti, nueinu į vonią ir pradedu ją barti. Išgirsta ir nustoja. O kartais nueinu prie jos durų, tada irgi apsiramina.“

Pasak Ženės L., aukštu aukščiau gyvena pensinio amžiaus moteris ir jau keletą mėnesių elektriniu grąžtu kažką dirba dieną ir naktį.

Pasiklauso lovos girgždesio

Moteris pasakojo ne kartą naktį skambinusi bendruoju pagalbos telefonu, tačiau policininkų taip ir nesulaukė. Apylinkės inspektorius naktį negali ateiti, todėl neturi progos įsitikinti Ženės L. žodžių teisingumu.

Moters tikinimu, apie triukšmą keliančią kaimynę žino visi namo gyventojai, tačiau pretenzijų jai niekas negali pareikšti, nes ji nieko neįsileidžia.

„Aš iš vonios lazda beldžiu į lubas ir geruoju prašau nurimti. Tą minutę nutyla. Vos tik atsigulu į lovą, vėl prasideda. Ji turi tokią pasiklausymo aparatūrą, kad išgirsta, kai lipu iš lovos. Kai jai atveža metalą, sunkias dėžes vilkte velka, tada mano visos lubos traška. Tai, ką pagamina, ji išneša šeštą ryto, kad niekas nematytų“, – pastebėjimais dalijosi pensininkė.

Apylinkės inspektoriumi ji nepasitiki, nes įtaria, kad jis gali būti šios moters apsauga ir užtarėjas, todėl kaimynė nieko nesibijanti ir triukšmauti pradedanti vėlai vakare ar net paryčiais.

Nuo aplinkinių triukšmadarę esą saugo grotos, prie kurių nėra jokio mygtuko. Pas šią moterį neva neateina net giminaičiai, o jei kas ir ateina, ji neįsileidžianti.

„Esu ją sutikusi laiptinėje, klausiau, ką ji ten daro. Tai ji atrėžė, kad aš daranti, o ne ji“, – piktinosi 80-metė.

Pareigūnai netiria kvapų

Uostamiesčio 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos vadovas Arūnas Pužauskas tikino, kad didžiąją nusiskundimų dalį pareigūnams rašo garbaus amžiaus gyventojai. Prieš porą metų tokių skundų būdavę kur kas daugiau nei dabar.

„Žmonės rašo, kad yra persekiojami, kad į jų butus sklinda nuodingi kvapai, tyčia terorizuojami bildesiu. Tačiau iš anksto teigti, kad visa tai yra netiesa, būtų neteisinga. Mes bandome įsitikinti, ar žmogus rašo tiesą“, – pasakojo A.Pužauskas.

Kai kalbama apie kokius nors specifinius chemikalų kvapus, pasak pareigūno, žmogui padėti sunku. Garsą galima išmatuoti ar bent išgirsti, o kvapui pamatuoti nėra prietaiso.

Apylinkės inspektoriai yra gavę per 10 skundų, kurių autorius tikino, kad yra nuodijamas formaldehidais.

Tyrėjai ne kartą bandė užuosti šias medžiagas, bet nepajuto. Skundus rašęs žmogus pats tikino, jog kvapo nėra, bet jis turįs vidinį įsitikinimą, kad yra nuodijamas. Su tokiais žmonėmis pareigūnams sunku diskutuoti, nes policininkai nėra specialistai. Tik Visuomenės sveikatos centro darbuotojai gali išmatuoti tuos dalykus, tačiau naktį specialistai nedirba, be to, tyrimai yra mokami.

Ligoniu pavadinti nesiryžta

„Kad ir kaip būtų, negalime sakyti žmogui, jog jis yra ligonis ir neteisus, kalbėdamas apie kvapus ar triukšmą. Važiuojame vieną, antrą, trečią sykį, klausomės, žiūrime. Jeigu matome, kad tikrai tai nepasitvirtina, sakome, kad negalime padėti, ir bandome pasakyti, kur dar žmogus galėtų kreiptis“, – pasakojo A.Pužauskas.

Patarti keistus skundus rašančiam žmogui kreiptis į nervų gydytoją policininkai nesiryžta, nes tai būtų netaktas.

Jeigu akivaizdu, kad žmogui vaidenasi, apie tai pranešama specializuotų sveikatos priežiūros centrų medikams.

Pastebėta, kad keistus skundus dažniausiai rašo vieniši žmonės.

Dvoką skleidė svylantys laidai

„Iš anksto nuspręsti, kad žmogus fantazuoja, negalime. Gali būti, jog Kretingos gatvės gyventoja yra teisi, kad naktimis girdi triukšmą, bet gal ji neteisingai nustato to triukšmo šaltinį. Gal jis sklinda iš kito buto arba iš lauko. Pagaliau reikia patikrinti: o gal tikrai pas tą moterį gyvena nuomininkas, kuris naktimis gamina šovinius. Kol nepatikrinome, negalime atmesti nė vienos galimybės“, – svarstė A.Pužauskas.

Pareigūnas prisiminė atvejį, kai pranešusios apie keistus kaimynų skleidžiamus kvapus pagyvenusios vieno buto gyventojos nemelavo. Kelis kartus pareigūnai lankėsi jų namuose, o šią savaitę dar kartą apsilankė ir patys pajuto – tikrai tvaikas yra. Pasirodo, elektros šakutės lizde svilo laidai ir skleidė bjaurų kvapą.

Anksčiau, kai nuo narkotikų priklausomi asmenys namuose gamindavosi aguonų ekstraktą, kaimynai neretai jusdavo specifinį kvapą ir, pranešę apie tai policijai, padėdavo išaiškinti nusikaltimą.

„Žmogus turi skųstis, nes tam policija ir yra, kad aiškintųsi, kas yra blogai“, – reziumavo A.Pužauskas.

Statistika ir faktai

Per 9 šių metų mėnesius Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato pareigūnai gavo:

2 351 skundus;

2 106 iš jų pavesta tirti apylinkės inspektoriams;

245 skundai nukreipti nepilnamečių reikalų inspektorėms.

Šiaurinė miesto dalis suskirstyta į 20 apylinkių,

jose dirba 17 apylinkių inspektorių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų