Pereiti į pagrindinį turinį

Neužgrobiamas laisvės dvelksmas

Atvirai: M.Saakašvilis knygoje pasakoja apie savo gyvenimą, planus, svajones, vertybes ir įspėja Europą saugotis rusų klastos.
Atvirai: M.Saakašvilis knygoje pasakoja apie savo gyvenimą, planus, svajones, vertybes ir įspėja Europą saugotis rusų klastos. / Redakcijos archyvo nuotr.

Karas, 2008 m. rugpjūčio vidury įsiplieskęs tarp Rusijos ir Gruzijos, Michailą Saakašvilį, jauną 41-ų prezidentą, iškėlė į pirmus pasaulio naujienų puslapius.

Viešu svarbiausiu Rusijos priešu vadinamas prezidentas pagaliau papasakojo apie savo gyvenimą, planus, svajones ir dabartinę tarptautinę krizę. Atviras M.Saakašvilio pokalbis su prancūzų žurnalistu ir dokumentinių filmų kūrėju Raphaëliu Glucksmannu sudėtas į knygą "Kalbu Jums apie laisvę".

Kodėl jis, puldamas Pietų Osetiją, pasirinko konfrontaciją su labai galinga Rusijos valstybe? Ar pateko į spąstus, ar tik sustabdė prasidėjusią invaziją? Ar jis, kaip mano Kremlius, yra Vakarų agentas? Ko jis iš tikrųjų nori savo tautai? Ar tebelaiko save revoliucionieriumi? Ir kas išties yra Vladimiras Putinas?

Į šiuos ir kitus klausimus M.Saakašvilis atsakė neišsisukinėdamas: atskleidė 2008 m. rugpjūčio karo eigą, paaiškino savo ryšius su Izraeliu, George’u W.Bushu, George’u Sorosu ir CŽV, grįžo prie pirmų susidūrimų su KGB, kai dar buvo studentas Kijeve ir Tbilisyje, nušvietė Rožių revoliuciją, jaudinamai ir įdomiai pasakojo apie metus, praleistus Prancūzijoje ir JAV.

"Jums Vakarai – neaiškus žodis. Man jie – visada laisvės dvelksmas, teikiantis prasmės mūsų gyvenimui", – teigia M.Saakašvilis, žmogus, tikintis Vakarų vertybėmis bei tradicijomis, ir pasakojantis tokiu laisvu tonu, kokiu itin retai kalba valstybės vadovo pareigas einantis asmuo.

Raphaëlis Glucksmannas: "M.Saakašvilis iš kovos dėl demokratiškos Gruzijos nesitrauks"

– Kaip nusprendėte imtis šios knygos?

– Grįžęs iš Gruzijos, kai rusų pajėgos buvo labai arti Tbilisio, pamačiau, kad Prancūzijoje apie tai mažai žinoma, kad žmonėms trūksta informacijos apie Gruzijos patirtį ir apskritai apie "spalvotąsias" revoliucijas. Savo darbe norėjau giliau pažvelgti į didžiąją šiuolaikinės politikos avantiūrą – "spalvotąsias" revoliucijas.

– Koks žmogus yra M.Saakašvilis? Koks jis pasirodė jums?

– Tai prezidentas, kurį galime kritikuoti ir kurio veiksmai kartais gali atrodyti neteisingi. Bet jis yra vienintelis posovietinio pasaulio lyderis, kurio dėka šalis pasuko į euroatlantinių demokratinių šalių stovyklą. Jis geba drąsiai pareikšti nutraukiantis visus diplomatinius ir politinius ryšius su sovietiniu pasauliu, nors tai erzina Rusiją. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę suprasti jo kovas ir naujosios gruzinų kartos tikslus. M.Saakašvilis tarsi veidrodis mūsų visuomenei, kuri savąsias vertybes primiršo.

– Kaip manote, ar jis kada nors atsižadės noro išlaisvinti savo šalį iš rusų "globos"?

– Tikrai neišsižadės – būtent dėl to jis ir įdomus. Jis gerai žino, kad laukia daug sunkumų, tačiau Gruzija nebebus tokia kaip anksčiau. Nė vienas M.Saakašvilį supančių žmonių to nenori atsižadėti.

Michailas Saakašvilis: "Putinas nori mano galvos"

– ES stebėtojai atvirai suabejojo versija, kad Rusija užpuolė Gruziją. Anot kai kurių teiginių, būtent jūs puolėte rusus. Ką apie tai manote?

– Tai nuomonė žmogaus, kuris buvo atleistas iš stebėtojų misijos, taigi jos teisingumu galima suabejoti. Visuomet galima rasti žmonių, kurie tvirtins, kad lenkai žudė vokiečius prieš vokiečių invaziją per Antrąjį pasaulinį karą. Tikrasis klausimas yra toks: kas ką užgrobė? Rusija įsibrovė į mūsų šalį ir dabar užima 22 proc. mūsų teritorijos. Ji ilgai telkė būrius, dešimtis tankų prie sienos. Iki konflikto pradžios likus dviem dienoms sukviečiau visus Vakarų šalių ambasadorius savo akimis įsitikinti ir patvirtinti, kad rusai griauna namus gruzinų kaimuose, valdomuose osetinų separatistų. Mes turime įrašą, kuriame rusų generolas įsako griauti gruzinų kaimą. "Jo pavadinimas turi išnykti iš žemėlapio", – sakė jis.

– Ar bandėte susisiekti su Amerikos ir Europos sąjungininkais prieš pradėdamas karą?

– Visi tuomet atostogavo arba buvo Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje. Pavyko pakalbėti su NATO generaliniu sekretoriumi. Tai viskas, be to, tikėtina, kad pokalbių buvo klausomasi. Lengviau pavyko susisiekti su Rytų Europos šalių vadovais. O amerikiečiai man visada sakydavo: "Rusai niekada nepuls." Jie klydo. Tiesa, vėliau George'as W.Bushas mus aktyviai parėmė, net jei ir pirmas NATO laivas zoną pasiekė tik praėjus trims savaitėms.

– Ar prezidentas Dmitrijus Medvedevas Rusijoje reikšmingas žvelgiant į V.Putino įtaką?

– Prieš konfliktą bandžiau užmegzti ryšius su juo. Laiškai, susitikimai, telefonas – viską išbandžiau. Jokio rezultato. Viską valdo V.Putinas. Šiaip ar taip, dabar neturiu jokių kontaktų su rusų vadovais. Jie teigia, kad esu politinis lavonas. V.Putinas net yra pasakęs Nicolas Sarkozy, kad nori mano galvos. Nekeliantis smalsumo posakis, ar ne?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų