Pereiti į pagrindinį turinį

Seime – įstatymo projektas dėl Lietuvos sankcijų atsakingiems už žudynes Ukrainoje

2014-02-24 10:39
AFP nuotr.

Seimo opozicinė konservatorių frakcija įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma sudaryti vadinamąjį "juodąjį sąrašą" Ukrainos pareigūnų, atsakingų už protestuotojų Kijeve žudynes.

Šiuo projektu siūloma numatyti Lietuvos taikomas sankcijas asmenims, kurie yra atsakingi už jėgos panaudojimą ir fizinį susidorojimą su taikiais „Euromaidano“ protestų dalyviais. Sankcijos apimtų ir draudimą atvykti į šalį ir finansinius ribojimus - į sąrašą įtrauktų asmenų sąskaitos Lietuvos bankuose būtų areštuojamos, būtų areštuojamas ir tokių asmenų disponuojamas turtas Lietuvoje, jiems būtų draudžiama atsidaryti sąskaitas šalies bankuose ar įsigyti turto.

Į sąrašą siūloma įtraukti ir tiesiogiai atsakinguosius dėl "Euromaidano" protestuotojų žudynių ir susijusius asmenis.

"Atsakingas asmuo – tai asmenys, kurie yra atsakingi už jėgos panaudojimą ir fizinį susidorojimą su taikiais „Euromaidano“ protestų dalyviais. Tokiais asmenimis yra laikomi asmenys dalyvavę žudant, žalojant ir kankinant „Euromaidano“ protestų dalyvius, asmenys davę įsakymus panaudoti jėgą prieš „Euromaidano“ protestų dalyvius, asmenys savo veiksmais ir sprendimais paskatinę kitus asmenis panaudoti jėgą prieš „Euromaidano“ protestuotų dalyvius. Susijęs asmuo – tai asmuo, kuris su atsakingu asmeniu yra susijęs giminystės ryšiais: yra sutuoktinis, tėvas (įtėvis), vaikas (įvaikis) arba kitais giminystės ryšiais susijęs asmuo. Taip pat susijusius asmeniu yra laikomi asmenys, su kuriais Atsakingas asmuo turi bendro turto, arba kuriam turi finansinių įsipareigojimų ir atvirkščiai", - rašoma įstatymo projekte.

Pagal jį, Lietuvos užsienio reikalų ministras ne vėliau kaip per 30 dienų nuo įstatymo įsigaliojimo konsultuodamasis su prezidentu, Vyriausybe, Seimo Užsienio reikalų komitetu ir tarptautinėmis institucijomis sudaro ir viešai paskelbia su smurtu „Euromaidano“ protestų metu susijusių Atsakingų ir Susijusių asmenų sąrašą.

Be to, gavus naujos informacijos apie įvykdytus nusikaltimus, "juodasis sąrašas" būtų pildomas.

Pasiūlyti užsienio reikalų ministrų į sąrašą įtraukti asmenis gali prezidentas, ministras pirmininkas, Seimo užsienio reikalų komitetas ir Seimo nariai.

"Gavęs rašytinį prašymą įtraukti asmenį į sąrašą užsienio reikalų ministras privalo per 30 dienų atsakyti siūlančiajam asmeniui, ar siūlomas įtraukti asmuo atitinka įstatymo nustatytus kriterijus (yra Atsakingas arba Susijęs asmuo) ir pranešti savo sprendimą dėl įtraukimo į sąrašą", - nurodoma įstatymo projekte.

Vyriausybė būtų įpareigota "stengtis, kad ir Europos Sąjunga bei kitos jos valstybės narės sudarytų sąrašus asmenų, atsakingų už nusikaltimus „Euromaidano“ protestų metu, ir pritaikytų panašias sankcijas, kokios yra numatomos šiuo įstatymu".

Įstatymo projektą registravo Seimo opozicijos lyderis konservatorių vadovas Andrius Kubilius, konservatorių frakcijos nariai Mantas Adomėnas ir Audronius Ažubalis.

Po tris mėnesius trukusių masinių protestų Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį pasirašė susitarimą su opozicija dėl pirmalaikių rinkimų, tačiau demonstrantams reikalaujant jo pašalinimo iš posto, netrukus pabėgo iš sostinės į rytų Ukrainą.

Valdžią Ukrainoje perėmusi opozicija paskelbė jo paiešką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų