Pereiti į pagrindinį turinį

Australija gedi po tragiškos įkaitų dramos

2014-12-16 09:27 diena.lt inf.

Gedintys australai antradienį gyrė vienoje Sidnėjaus kavinėje įvykusios įkaitų dramos aukas, o pareigūnai aiškinasi, kodėl Irane gimęs užpuolikas buvo paliktas laisvėje, nors žinota, kad jis linkęs į smurtą ir ekstremizmą.

Australijoje virė emocijos, žiniasklaidai paskelbus, kad du įkaitai žuvo per visą dieną trukusios įkaitų dramos atomazgą pora valandų po vidurnakčio, kai policijos specialiosios pajėgos šturmavo kavinę „Lindt“, reaguodamos į viduje pasigirdusius šūvius.

Žmonės sunešė daugybę gėlių prie improvizuoto memorialo netoli šio incidento vietos Sidnėjaus finansų rajono širdyje, o musulmonų bendruomenės lyderiai prisidėjo prie kitų miesto gyventojų, gedėdami aukų, kurios buvo giriamos kaip didvyriai.

„Jie tiesiog ėjo į darbą, kaip ir visi kiti – tiesiog užsuko išgerti puodelio kavos. (Jų vietos) galėjo atsidurti absoliučiai bet kas“, – naujienų agentūrai AFP sakė gėlių atnešusi Angelica Haifa (Andželika Haifa).

Gerai ginkluoti policijos specialiųjų pajėgų nariai antradienį 2 val. 14 min. vietos (17 val. 14 min. Lietuvos) laiku sviedė į kavinės vidų kurtinamąsias granatas ir pradėjo šaudyti, šturmuodami tą įstaigą po ilgiau negu 16 val. trukusios apsiausties. 50-metis užpuolikas, žinomas kaip Manas Haronas Monisas, per tą operaciją buvo nušautas, nurodė pareigūnai.

Taip pat žuvo du iš 17 įkaitų: 34 metų kavinės vadybininkas Tori Johnsonas (Toris Džonsonas) ir 38 metų advokatė Katrina Dawson (Katrina Doson), trijų vaikų motina.

Per šį incidentą nukentėjo dar šeši žmonės, tarp jų trys moterys, kurios buvo pašautos, o viena iš jų buvo 75 metų. Dvi nėščiosiose buvo prevenciškai išvežtos į ligoninę.

Per pamaldas Švč.Mergelės Marijos katedroje, esančioje netoli tos kavinės, arkivyskupas Anthony Fisheris (Entonis Fišeris) sakė, kad „mūsų miesto širdis sudaužyta dėl dviejų nekaltųjų žūties“.

„Šį rytą buvo paskelbta pranešimų apie vyro, žuvusio per šią apsiaustį, didvyriškumą, – pridūrė A.Fisheris. – Akivaizdžiai įžvelgęs galimybę, Tori Johnsonas sugriebė šautuvą – tragiška, tačiau (ginklas) iššovė, ir jis žuvo. Tačiau tai paskatino policijos atsaką ir galiausiai – daugumos įkaitų išvadavimą.“

„Taip pat paaiškėjo, kad Katrina Dawson uždengė savo besilaukiančią draugę nuo šūvių. Tie didvyriai buvo pasiruošę paaukoti savo gyvybes, kad galėtų gyventi kiti“, – pabrėžė dvasininkas.

Naujojo Pietų Velso valstijos policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn (Ketrin Bern) nepatvirtino tokios įvykių versijos, tik sakė, jog tyrėjai dar aiškinasi, kas nutiko.

Australijos lyderis padėjo gėlių

Apsiašaroję australai antradienį dėjo daugybę gėlių prie vienos populiarios Sidnėjaus kavinės, kurioje iš Irano kilęs ginkluotas užpuolikas 16 valandų laikė pagrobęs įkaitų ir galiausiai žuvo per policijos šturmą, užbaigusį taikingą šalį smarkiai sukrėtusį incidentą, taip pat nusinešusį dviejų kitų žmonių gyvybes.

Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Ebotas) prisidėjo prie reiškiančių gedulą ir padėjo gėlių puokštę šalia tos kavinės Martin Pleiso bulvare Sidnėjaus finansų ir prekybos rajone, kur buvo įrengtas improvizuotas memorialas.

Po šios sukrečiančios dramos iškilo daug klausimų. Kodėl musulmonų dvasininku pasiskelbęs vyras, ne kartą patekęs į teisėsaugos akiratį, buvo paleistas už užstatą? Kaip jis gavo lygiavamzdį šautuvą šalyje, kurioje draudžiama pardavinėti ginklus?

Apsiaustis Sidnėjuje padidino nuogąstavimus dėl teroro atakų grėsmės, tačiau taip pat paskatino australus pademonstruoti jaudinamą solidarumą, o kai kurie reiškė palaikymą savo tėvynainiams musulmonams.

Daug australų socialiniame tinkle „Twitter“ siūlėsi lydėti musulmoniškus drabužius dėvinčius žmones, kurie baiminosi potencialių keršto išpuolių 24 mln. gyventojų turinčioje, šalyje, kurioje tik apie 0,5 mln žmonių išpažįsta islamą. Iki antradienio ryto „Twitter“ žyma #IllRideWithYou („Aš važiuosiu su tavimi“) buvo panaudota daugiau negu 90 tūkst. kartų.

Tačiau labiausiai pastebima reakcija kitą dieną po apsiausties buvo gėlių puokštės, nuklojusios šaligatvį Martin Pleiso bulvare, kuriame įkaitų drama prasidėjo pirmadienį per rytinį eismo piką. Užpuolikas, įsiveržęs į šokolado kavinę „Lindt“, paėmė įkaitais 17 ten buvusių žmonių, o kai kuriuos privertė laikyti prispaudus prie lango vėliavą su arabišku užrašu, kuris yra islamo tikėjimo išpažinimas. Ant to paties lango kavinė buvo užklijavusi užrašą „Linksmų Kalėdų“.

„Šitos dienos neužmiršiu visą gyvenimą“, – sakė apsiašarojusi Jenny Borovina (Dženi Borovina), atnešusi į tragedijos vietą gėlių su dviem savo draugėmis. Moteris prognozavo, kad ši drama paliks nuolatinį randą australų sąmonėje.

„Mūsų nerūpestingas būdas ką tik pasikeitė“, – sakė ji.

J.Borovina pasakojo, kad ji, kaip ir daugelis tame rajone dirbančių žmonių, praleido daugiau negu keturias valandas užsirakinusi savo kabinete, kol policija paskelbė, jog saugu išeiti. Per tą laiką ji taip pat paskambino savo sūnui ir paragino jį būti atsargiam. Vėliau J.Borovina susisiekė su savo teta ir paprašė globoti jos sūnų, jeigu jai nepavyktų ištrūkti gyvai.

„Anksčiau Australija buvo išties saugi vieta“, – sakė Andrea Wang (Andrėja Vango), padėjusi lelijų puokštę netoli įvykio vietos, kuri yra šalia jos biuro.

„Tikiuosi, kad mūsų šalis visa tai labai greitai įveiks, – pareiškė ji, pridūrusi, kad sulaukė Kinijoje gyvenančių savo artimųjų skambučių.

„Jie nerimauja dėl manęs šioje šalyje“, – aiškino moteris.

Kaip pranešama, užpuolikas buvo 50-metis Manas Haronas Monisas, kuris, anot premjero „seniai buvo susijęs su smurtiniais nusikaltimais, mėgavosi ekstremizmu ir buvo psichiškai nestabilus.“

Be kita ko, M.H.Monisas buvo įtariamas prisidėjęs prie savo buvusios žmonos nužudymo. Anksčiau šiais metais jam buvo pateikti kaltinimai dėl vienos moters lytinio užpuolimo, įvykdyto 2002 metais, tačiau teismas jį paleido už užstatą.

Policija aiškinasi, ar M.H.Monisas buvo šautuvo, kurį jis naudojo per savo išpuolį, registruotas savininkas.

Naujojo Pietų Velso valstijos policijos komisaras Andrew Scipione (Endrius Šipionė) atsisakė nurodyti, ar žuvę įkaitai – 34 metų vyras ir 38 metų moteris – pateko į kryžminę ugnį, ar buvo nušauti užpuoliko.

Žuvusioji Katrina Dawson (Katrina Doson) buvo teisininkė ir trijų vaikų motina.

„Katrina buvo viena iš geriausių ir šviesiausių mūsų advokačių, kurios labai ilgėsis jos bendradarbiai ir draugai“, – sakoma Naujojo Pietų Velso teisininkų asociacijos prezidentės Jane Needham (Džein Nidam) pranešime.

Kita auka Australijos žiniasklaidos buvo įvardyta kaip kavinės vadybininkas Tori Johnsonas (Toris Džonsonas).

Policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn (Ketrin Bern) nurodė, kad trys moterys buvo hospitalizuotos dėl šautinių žaizdų, bet jų būklė buvo stabili. Vienas policininkas, lengvai sužeistas šratais, buvo išrašytas iš ligoninės, pridūrė ji.

Ant vienu iš šalies simbolių tapusio Sidnėjaus uosto tilto vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, kai Australija pradėjo naują dieną po tragiškos krizės atomazgos. Valstijos premjeras sakė negalintis patikėti, kad tokia ataka galėjo įvykti Australijoj – „taikioje, harmoningoje visuomenėje, kuriai pavydi pasaulis“.

Pareigūnai pabrėžė, kad ši išpuolį surengė pavienis pakrikusios psichikos asmuo, kuris nebuvo jokio didesnio teroristinio sąmokslo narys.

Užpuolikas – psichiškai nestabilus 

Irane gimęs užpuolikas, užviręs įkaitų dramą vienoje Sidnėjaus kavinėje, buvo ekstremizmo apologetas ir psichiškai nestabilus asmuo, antradienį pareiškė Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Ebotas), sakydamas, kad ta apsiaustis buvo „susidūrimas su terorizmu“.

„Jis seniai buvo susijęs su smurtiniais nusikaltimais, mėgavosi ekstremizmu ir buvo psichiškai nestabilus“, – aiškino T.Abbottas.

„Vystantis apsiausčiai ... jis siekė pridengti savo veiksmus ISIL mirties kulto simbolizmo skraiste“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Tas 50-metis, žiniasklaidos įvardytas kaip Manas Haronas Monisas, pirmadienį paėmė įkaitais 17 žmonių kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus centre.

Jis buvo nukautas per specialiųjų policijos pajėgų šturmą anksti antradienį. Per tą incidentą taip pat žuvo du įkaitai.

T.Abbottas sakė, kad užpuolikas buvo gerai žinomas Australijos specialiosioms tarnyboms.

„Žinome, kad jis siuntinėjo įžeidžiamus laiškus Afganistane žuvusių Australijos karių šeimoms ir buvo pripažintas kaltu dėl su tuo susijusių nusikaltimų, – pažymėjo premjeras. – Taip pat žinome, kad jis skelbė internete vaizdžią ekstremistinę medžiagą. Tragiška, (tačiau) mūsų bendruomenėje esama žmonių, pasiruošusių imtis politiškai motyvuoto smurto.“

T.Abbottas gyrė policiją dėl pasirinktos taktikos, sakydamas, kad australai „turėtų būti iš naujo padrąsinti dėl to, kaip mūsų teisėsauga ir saugumo agentūros reagavo į šį susidūrimą su terorizmu“.

„Trumpai tariant, esama pamokų, kurias reikia išmokti, ir mes nuodugniai išnagrinėsime šį incidentą, kad nuspręstume, ko iš to galima pasimokyti“, – aiškino premjeras, pridūręs, kad „reikės laiko tiksliai išsiaiškinti, kas nutiko Martin Pleiso (bulvare) ir kodėl“.

Evakuacija dėl įtartino paketo

Australijos vyriausybės Užsienio reikalų ir prekybos departamentas sostinėje Kanberoje antradienį buvo evakuotas dėl pastato bufete rasto įtartino paketo, pranešė policija.
Daugiau detalių beveik nepateikiama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų