Pereiti į pagrindinį turinį

Kas mažyliams geriausia? Saugos kėdučių testas (I)

Kas mažyliams geriausia? Saugos kėdučių testas (I)
Kas mažyliams geriausia? Saugos kėdučių testas (I)

Kėdutė turi būti saugi, patogi, ja turi būti paprasta naudotis. Išbandėme populiariausius jų modelius.

Mes važinėjame vis saugesniais automobiliais, bet dauguma sistemų, atsakingų už pasyvų keleivių saugumą, suprojektuotos mąstant tik apie suaugusiuosius. Net jei automobilyje - daugybė oro pagalvių ir užuolaidų, sustiprinimų ir puikiausių saugos diržų, tai vis tiek neužtikrina vežamų vaikų saugumo. Būtina turėti kėdutę, kuri tiktų ir Jūsų vaikui, ir būtų tinkama automobiliui.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį? Kėdutė turi būti kokybiška - jei kas nukrinta arba lūžta net naudojantis ja įprastai, reikėtų paieškoti kito modelio. Vaikai yra negailestingi bandytojai!

Labai svarbu, kad kėdutę automobilyje būtų galima pritvirtinti kuo geriau ir saugiau. Kartais pasitaiko, kad kai kurių kėdučių pagrindai tiesiog netinka prie automobilių sėdynių linkių arba yra tokios plačios, kad gamyklinių saugos diržų nepakanka kėdutei pritvirtinti.

Jei kėdutė tinkama pritvirtinti Jūsų automobilyje, reikia pažiūrėti, ar ji užtikrins komfortą ir saugumą vaikui. Pirmųjų kliūčių gali rastis, jau bandant įsodinti jūsų džiaugsmą į naują kėdutę. Daugelyje modelių tai padaryti sunku, pvz., trūksta vietos gale pakelti vaiką taip aukštai, kad įkeltumėte jį tarp stipriai profiliuotų kėdutės šonų. Taip pat derėtų iš anksto patikrinti diržus ir jų užsegimą, nes kėdučių yra labai skirtingų.

Prieš perkant vaikišką kėdutę, derėtų palyginti bent kelis modelius.

Nepirkite vaikui putplasčio!

Prekybos centruose ir interneto parduotuvėse siūloma daugybė tokių kėdučių. Paprastai geriau įsižiūrėjus paaiškėja, kad jų laikančioji konstrukcija padaryta iš paprasto putplasčio. Kartais tokie gaminiai turi sertifikatus, bet jų užtikrinamas saugumo lygis nėra patenkinamas. Atminkite, kad kėdutę perkate ne dėl to, kad išvengtume baudos, bet kad apsaugotume savo vaiką nuo įvairiausių įvykių padarinių. 

Populiariausių vaikiškų kėdučių grupės

Grupė 0+: iki 13 kg

Patiems mažiausiems vaikučiams nuo gimimo iki metų arba pusantrų priklausomai nuo kėdutės modelio yra skirtos 0+ grupės saugos kėdutės. Montuojant kėdutę ant priekinės sėdynės būtina atjungti oro pagalvę.

Grupė 1: nuo 9 iki 18 kg

1 grupė - tinka kūdikiams ir vaikams, kurių svoris 9-18 kg, t.y. nuo 9 mėnesių iki 4 metų amžiaus. Šios grupės saugos kėdutėse turi reguliuojamus saugos diržus, kurių padėtis vaikui augant gali būti keičiama.

Grupė 2/3: nuo 15 iki 36 kg

Kai vaikas išauga 1 grupės saugos kėdutę, rinkoje parduodamos tokios, kurios atitinka tiek 2, tiek 3 automobilinių kėdučių grupę.

Atjunkite priekinę oro pagalvę!

Tvirtinant automobilinę kėdutę priekinėje sėdynėje, nepamirškime atjungti priekinę keleivio oro pagalvę. Daugelyje automobilių galime tai padaryti patys, kai kuriuose dėl to tenka važiuoti į servisą. Prieš renkantis vietą kėdutei, visada reikia perskaityti automobilio gamintojo rekomendacijas, pateiktas automobilio eksploatavimo instrukcijoje.

SPECALISTO KOMENTARAS

Aistė Dijokaitė, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus komisarės inspektorė

Tėvai vaiką turėtų pratinti sėdėti automobilinėje kėdutėje nuo pirmųjų mėnesių, tuomet sėdėti joje tampa įpročiu. Aišku, jei vaikas pasodinamas jau paaugęs, gali būti, kad jam tai neįprasta ir nepriimtina. Be to, jei jau tėvai turi specialią kėdutę vaikui - ją reikėtų naudoti ir naudoti visuomet, tai juk daroma dėl vaiko saugumo.

Svarbu nepamiršti, kad specialioje automobilinėje kėdutėje vaikas ne tik prisegamas, bet ir yra saugus dėl šios kėdutės pritaikymo jo fiziologijai, konkrečiam svoriui ir ūgiui.

Mūsų šalyje ne visi išgali įsigyti automobilines kėdutės ir dėl finansinių sunkumų, ypač jaunos šeimos, turinčios ir kitus prioritetus. Automobilinių kėdučių tėvai neperka ir dėl to, kad trūksta informacijos apie būtinybę vežti vaikus atitinkamose kėdutėse ir gresiančius pavojus.

KET nustatyta:

Ant priekinės sėdynės: Jaunesnius kaip 12 metų ir žemesnius kaip 150 cm vaikus draudžiama vežti ant priekinės lengvojo automobilio, autobuso sėdynės ar krovininio automobilio kabinoje. Leidžiama tik tuo atveju, jei vaikas sėdi specialiose jų ūgiui ir svoriui pritaikytose atitinkamos grupės sėdynėse. 

Ant galinės sėdynės: Jaunesnius kaip 3 metų vaikus leidžiama vežti ant galinės automobilio sėdynės tik specialiose jų ūgiui ir svoriui pritaikytose sėdynėse ir taip turi būti vežami visi šio amžiaus vaikai be išimčių. 3 metų ir vyresnius vaikus leidžiama prisegti saugos diržu, skirtu suaugusiesiems, arba naudoti kitas prisegimo sistemas.Tačiau saugos diržas turi būti prisegtas teisingai - užsegtas juosiant jį per petį ir per juosmenį arba kaip numatė transporto priemonės gamintojas , o ne aplink kaklą ir pan. (KET 202 - 206 p.)

Interneto apklausos apžvalga

Lapkričio mėn. rinkos tyrimų bendrovė „GfK CR Baltic“ tinklalapio Autoledi.lt užsakymu internete atliko apklausą apie automobilinių kėdučių naudojimą. Joje dalyvavo 500 respondentų – vairuojančių tėvų, kurių buvo teirautasi, iki kokio svorio vaikus reikėtų sodinti į automobilines kėdutes vežant juos automobiliu. 

Iš pirmoje lentelėje pateiktų apklausos duomenų matyti, kad daugiausiai respondentų mano, jog į automobilines kėdutes reikėtų sodinti vaikus iki 4 metų amžiaus, t.y. iki 18 kg sveriančius mažylius. 

Automobilines kėdutes visuomet naudoja tik 41,8 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu 28,4 proc. atsakė, jog kėdutes naudoja ne visuomet. Antroje lentelėje matyti pagrindiniai argumentai, kodėl ne visuomet naudojamos kėdutės. Beje, kėdutes ne visuomet naudojančių vyrų buvo daugiau – 37,1 proc., o moterų – 24 proc.

Išvada

Atitinkamai parinkta kėdutė suteikia vaikui šansą išgyventi net baisiausio įvykio metu. Labai svarbu ir tai, kad mažylis jaustųsi kėdutėje patogiai, kitaip jis nuvargins kitus keleivius pastoviu zyzimu. Geros kėdutės tikrai nėra pigios. Bet taupyti dėl vaiko saugumo ir komforto - tai netinkamas sumanymas. Geriausiu atveju jie mums padarys kelionę nepakenčiamą, blogiausiu - taps sąžinės graužaties priežastimi iki gyvenimo pabaigos.

Antrąją dalį skaitykite čia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų