Pereiti į pagrindinį turinį

Nepiktnaudžiaukite vaikų miegu automobilinėse kėdutėse

Nepiktnaudžiaukite vaikų miegu automobilinėse kėdutėse
Nepiktnaudžiaukite vaikų miegu automobilinėse kėdutėse / L.Patinskienės nuotr.

Automobilinės vaikiškos kėdutės būtinos kelionės metu ir skirtos tam, kad užtikrintų vaikų saugumą automobilyje. Jos pritaikytos vaiko fiziologijai ir jų skirtingos grupės skirtos tam tikro svorio ir ūgio vaikams. Be to, konkreti saugos kėdutė turi tikti konkrečiam automobiliui. Tačiau ši saugumo priemonė kokia patogi bebūtų – ne lovelė. 

Kai kūdikiai daug miega

Automobilinės kėdutės, skirtos kūdikiams iki 13 kg ir apytikriai iki 12 mėn. amžiaus, yra sukonstruotos taip, kad vaikutis jose sėdi pusiau gulomis. 

Kūdikiai per parą miega iki 12-20 val., tačiau kūdikį geriausia būtų nelaikyti ilgai automobilio kėdutėje ir nesivežioti jo itin ilgus atstumus be sustojimų. 

Visų pirma – vaikui reikia įkvėpti gryno oro. Pabudus vaikui nederėtų jo maitinti ir pervystyti automobilyje. Vaikui pamiegojus automobilyje, gerai būtų panešioti jį lauke. 

Pasak Prieraišiosios tėvystės centro lektorės Ingos Giedraitienės, vaikiškas automobilines kėdutes reikėtų naudoti pagal paskirtį – saugumui užtikrinti kelionės metu. 

„Prieraišiai kūdikius ir vaikus auginantys tėvai kuria artimą ir saugų ryšį su vaikeliu ir vengia palikti vienus vaikučius miegoti automobiliuose, migdyti savo vaikučius tokiose kėdutėse namuose ar nešiotis kūdikius šiose kėdutėse.

Tėveliai verčiau nešasi vaikutį rankose ar naudoja nešynes, - pasakoja I.Giedraitienė, - Augindami vaikus tėvai stengiasi žvelgti į pasaulį vaiko akimis, gerbia vaikutį, todėl intuityviai ieško būdų, kaip palengvinti mažylio kelionę: paramstyti, atlošti, nurengti, pridengti... Tėvai stengiasi, kad kelionės nebūtų ilgos, kūdikiams ir vyresniems vaikams sunkiai pakeliamos. Jie dažniau sustoja, kad vyresnis vaikutis pabėgiotų, pasimankštintų, o mažesnį panešioja, pažindo, pažaidina.“

Pirmaisiais mėnesiais kūdikiai dar patys nesivarto, todėl gali miegoti ant nugarytės jiems skirtose automobilių kėdutėse. O vyresni vaikai miegodami gali pasimuistyti, rasti sau patogesnę padėtį, o kėdutės diržų saugomi neišvirs. Tačiau leisti vaikams miegoti automobilyje reikėtų su saiku.

Per ilgai toje pačioje padėtyje miegoti – žalinga

Kol vaikas dar kūdikis ir ilgai miega, tėvai naudojasi tuo savo patogumui nešiodami juos automobilinėse kėdutėse, kurios yra pritaikytos ir nešti, ir vežti ant vežimo ratų. Tačiau medikai pastebi tendenciją, kad kūdikių galvytės vis dažniau plokštėja. Tai vadinama plagiocefalija (plokščios galvos sindromu). Šis sindromas pasireiškia, kai kūdikis nuolatos guli ant nugaros, jo galvytė visuomet remiasi ta pačia vieta ar į lovelę, į vežimą ar į automobilinę kėdutę. Nors tai tik išorinė deformacija, tačiau tokios formos galvytė gali išlikti visą gyvenimą. 

Be to, nereik pamiršti, kad per daug ilgai būdamas toje pačioje padėtyje vaikas gali pradėti sunkiau kvėpuoti. Kai vaikas miega automobilinėje kėdutėje, visuomet jį stebėkite. Per ilgai palikti automobilinėse kėdutėse vaikams gresia rizika uždusti. Tokioje pusiau gulomis pozicijoje gali būti užspausti ir kvėpavimo takai.

Saugu tik kokybiškose kėdutėse

Pasak VGTU Saugaus eismo centro direktoriaus Dr. Vigilijaus Sadausko, kokios kėdutės patogios bebūtų, svarbiausia, kad jos tikrai būtų saugios. Kokybiškose kėdutėse apatinėje dalyje yra metalo karkasas, kuris specialiai sutvirtina kėdutę, o nuo šoninių smūgių apsaugo papildoma atrama galvai. Jei kėdutė pagaminta iš putplasčio, ji šių apsaugų neturės.  Be to, kai kuriose kėdutėse ties petukais būna įtvirtintos pusmėnulio formos atramos, kad vaiko galva nepasvirtų. Tačiau ekspertas pataria, kad visgi saugi kėdutė bus ta, kuri kainuoja daugiau nei 100 eurų.

Vaikui kuo gulstesnė padėtis, tuo jam geriau - tuo mažesnis galvos lenkimo momentas. Smūgio metu sėdėdamas stačiai vaikas labiau atlenktų galvą, nei pusiau gulomis. Taigi, toks sėdėjimas yra ne tik patogus, bet ir saugus, patvirtintas daugelyje tyrimų.

Vyresniems vaikams nuo 18 mėn. iki 4 metų labai svarbu, kad kėdutė tiktų jų svoriui ir ūgiui. Jei automobilinė kėdutė baigiasi ties pečiais, o vaikas vos telpa per plotį – ji jau netinkama.

Iki 6 metų galvos ir kūno proporcija vaiko labai netolygi, galva žymiai didesnė lyginant su kūnu. Todėl ir smūgio metu jei stipriau galvytei tenka lenktis, tuo didesnis krūvis tenka kaklui.

Jei kelionė ilga ir jau ūgtelėjęs vaikas vis tiek miegos?

Keliaujant paūgėjusiems vaikams galima atlenkti kėdutę kartu su automobilio sėdyne. Tai padaryti įmanoma universaluose bei visureigiuose, o naujesniuose ir sedanuose, todėl smūgis kaklui ir jo slanksteliams būtų mažesnis. Atlenkus vaikišką sėdynę ne mažiau 110 laipsnių kampu, vaiko galvelė bus labiau atlošta atgal. Nes jei vaikas miega stačiai, jo galva labiau svyrą į priekį, kaip ir suaugusiojo tokioje padėtyje užmigus. Be to, kai kėdutė taip pakreipta, vaikas žiūrėdamas pro langą ir pavargęs, atsilošia ir lengviau užmiega. Jam ir patogiau.

VGTU Saugaus eismo centro direktorius Dr. Vigilijus Sadauskas pabrėžia, kad montuoti vaikišką kėdutę ant priekinės automobilio sėdynės – ne sprendimas, nes saugiausia yra gale, o ypač per vidurį galinės sėdynės. Be to, priekinis smūgis visuomet stipriau paveikia priekyje sėdinčius, nei galinis sėdinčius gale.

Palikti vaikus miegančius automobilyje be priežiūros nederėtų. Tačiau jei taip nutinka, pasistenkite, kad automobilio langas nebūtų pradarytas daugiau nei 5 cm, nes palikus didesnį tarpą rizikuojate, jog atsisegęs vaikas iškiš per langą galvytę. Be to, tai ir nesaugu dėl vagių. 

Geriausias sprendimas – atidarytas liukas, bet vėlgi, kai nelyja. Tačiau geriausia iš viso nepalikti miegančio vaiko automobilyje be priežiūros, ypač jei lauke gan šilta, nes automobilyje tuo metu dar karščiau ir gresia perkaitimas. 

Be to, jei vaikui ir patogiau miegoti išnėrus rankutes iš diržų ir pasvirus į šoną, tuomet automobilinė kėdutė nebeatlieka savo saugumo funkcijos. 

Krūvis vaiko kaklui

Gydytojas vaikų ortopedas traumatologas Medicinos mokslų daktaras Regimantas Jonas Žitkauskas teigia, jog vaikui kaip ir suaugusiam, patogiausia miegoti atsigulus.

„Kai keliaujate, vaiko saugumui privalomos kėdutės būtinos, tačiau vaiką reikia stebėti., - pasakoja R.J.Žitkauskas, - Tose automobilinėse kėdutėse, kur nebėra gulimos padėties, vaikui užmigus galvytė nusvyra ir tai veikia vaiko kaklą. 

Lygiai taip pat kaip ir suaugusiems skrendant lėktuvu, kur sėdynės ne tokios patogios miegui, vaikui miegoti kėdutėje, kurios nugarėlė statmena, nepatogu. Panyra jų kakliukas. Be to, vaikui pamiegojus tokioje padėtyje gali pradėti skaudėti galvą  bei kamuoti kaklo skausmas, tačiau vaikai ne visuomet moka paaiškinti, ką jiems skauda.“ - pasakoja daktaras.

Vaikui labiau nei suaugusiam, keliaujant ilgesnėse kelionėse, reikia pajudėti. Todėl R.J.Žitkauskas pataria kelionės metu kuo daugiau užsiimti su vaiku: raginti stebėti aplinką, bendrauti, ir žinoma – sustojus pajudėti, o tai naudinga ne tik vaikui, bet ir suaugusiems. 

„Jei keliaujate per atostogas ir vienos kitos ilgesnės kelionės metu jūsų vaikas užmigs, stebėkite, kad bent jau vaiko galvytė būtų atsirėmusi į šoną ar į kokią pagalvėlę, o ne nusvirusi į priekį. Tačiau jei daug keliaujate ir vaikui miegoti tenka gan dažnai – vertėtų planuoti kelionę taip, kad jūsų paūgėjęs vaikas kelyje nemiegotų, nes nuo per dažnos tokios padėties gali patemti kaklo raumenis, gali sutrikti kraujo apytaka.,“ - teigia R.J.Žitkauskas.

IŠVADA

Vaikams geriausia miegoti tose automobilinėse kėdutėse, kurios turi pusiau gulimą padėtį. Tačiau statmenose kėdutėse sėdinčiam prieš kelionę reiktų arba pakreipti kėdutę taip, kad jo galva nesvirtų per daug į priekį, arba planuoti kelionę taip, kad jis nemiegotų. Specialistai pataria nepiktnaudžiauti vaiko miegu automobilyje, stengtis, kad, kad jis nemiegotų ilgiau dviejų valandų. Na, o keliaujant tolimesnes keliones, daryti pertraukas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų