Pereiti į pagrindinį turinį

Gripo apimtam Kaunui – 450 dozių

2009-11-25 09:11
Gripo apimtam Kaunui – 450 dozių
Gripo apimtam Kaunui – 450 dozių / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Antivirusiniai vaistai, efektyviausi dvi pirmąsias ligos dienas, iš rezervo fondo dalijami ligoninėms. Kodėl šios jų neperka pačios, nežino nė ministras.

Vaistų portfelyje neparvežė

Kauniečiams skirti antivirusiniai vaistai vakar pavakare pasiekė Kauno apskrities ligoninę. Jie nebuvo išdalyti, kaip buvo žadėta, užvakar Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusiame pasitarime apskričių viršininkų administracijų gydytojams.

"Portfelyje vaistų tikrai negalėjau parvežti, tokia siunta turi būti gabenama reglamentuotai", – aiškino Kauno apskrities viršininko administracijos gydytojas Henrikas Čeida.

Vadinamojo kiaulių gripo epidemijai įsisiautėjus ir pristigus antivirusinių vaistų, 6 tūkst. jų dozių nupirkta sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko įsakymu iš ministerijos rezervo fondo ir išdalyta apskritims.

Kiek reiktų, negaus

Kam atiteks šie vaistai, jei kasdien gripu suserga bene 100 kauniečių? Savaitei reikėtų maždaug 700 dozių. Tik šiek tiek daugiau – 850 dozių skirta visai Kauno apskričiai.

"Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusiame pasitarime nurodyta vaistus skirstyti rajonams pagal gyventojų skaičių. Pagal šį rodiklį Kauno apskričiai turėtų tekti 20 proc. visų dabar nupirktų vaistų ir tai būtų 1400 dozių, tačiau tiek negausime", – skaičiavo gydytojas H.Čeida.

Iš 850 dozių šiek tiek mažiau nei pusė – 400 skiriama Kauno apskrityje esančių rajonų ligoninėms. Gripu sergantys kauniečiai, prireikus stacionarinio gydymo, guldomi į Kauno medicinos universiteto klinikas ir 2-ąją klinikinę ligoninę. Joms atitinkamai skiriama 250 ir 200 antivirusinių vaistų dozių.

Tinka pirmomis dienomis

Antivirusiniai vaistai – tai "Tamiflu" ir "Relenza". Jais, anot pačių gamintojų, gydytis reikia pradėti kuo greičiau: suaugusiesiems – per dvi paras nuo gripo simptomų pradžios, vaikams – per tris.

Į ligoninę susirgę žmonės patenka tikrai ne pirmąją ligos dieną. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, į šeimos gydytoją reikia kreiptis, jei temperatūra didesnė kaip 38,5 ir nekrinta tris dienas.

Tai kodėl vaistai atiduodami ligoninėms, o ne poliklinikoms? Kauno apskrities viršininko administracijos gydytojo tarnybos vyriausiasis specialistas Andrius Statkevičius buvo sakęs, kad trečdalis antivirusinių vaistų bus skirta būtent poliklinikoms.

"Mes manome, kad prioritetas yra profilaktika ir šie vaistai geriau būtų dalijami poliklinikų pacientams, nors ir būtų buvę sunku suvaldyti šį procesą. Bet ministerijoje vienareikšmiškai nuspręsta, kad prioritetas, skirstant antivirusinius vaistus, yra taikomas hospitalizuotiems ligoniams. Mes privalome vykdyti, o ne svarstyti", – sakė Kauno apskrities gydytojas H.Čeida.

Beje, dar užvakar sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko nuomonė buvo kitokia. Jis teigė, kad apskrityse daug operatyviau galima spręsti, kam ir kiek reikia vaistų, nustatyti prioritetines grupes. "Apskričių gydytojai taip pat turės atsiskaityti, kaip buvo panaudoti antivirusiniai vaistai", – gąsdino viceministras A.Skikas.

Ministras nusiteikęs gelbėti

– Kodėl ligoninės antivirusiniais vaistais aprūpinamos iš rezervo, o ne perka pačios, kaip ir kitus medikamentus? Jie pernelyg brangūs? – paklausėme sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko.

– Išties antivirusinių vaistų gydymo įstaigos turėjo įsigyti pačios, bet ne dabar laikas aiškintis, kodėl to nepadarė. Reikia padėti žmonėms, todėl perkame iš rezervo fondo

– Šie vaistai skiriami ligoninių pacientams, nors jie efektyviausi pirmosiomis ligos dienomis, kai sergantieji dar bando gydytis namuose. Kodėl priimtas būtent toks sprendimas?

– Yra ligonių, kurių sveikatos būklė sunki jau pirmosiomis ligos dienomis. Jiems reikia skubaus ir efektyvaus gydymo.

– Dėl to vaistų nerekomenduota skirti poliklinikoms?

– Dar ir dėl to, kad vaistai yra brangūs ir būtina tiksli jų apskaita. Modeliuojame, kuriame mechanizmą, kaip ateityje aprūpinti vaistais poliklinikų pacientus. Tai galės nuspręsti apskričių gydytojai.

– Kodėl antivirusinių vaistų trūksta Lietuvos vaistinėse, kai kitose šalyse jų yra?

– Šiandien vaistines pasieks 6 tūkst. pakuočių "Tamiflu" vaistų kapsulėmis, penktadienį – dar 14 tūkst. Sergantiesiems vaistų užtektų, bet, lyginant sergamumą ir parduotų vaistų kiekį, akivaizdu, kad juos atsargai perka sveikieji.

Klinikos vaistų turi

"Mes visąlaik turėjome vaistų. Galbūt jie skirstomi pagal pandeminį planą? Kai tik pajutome, kad sergamumas pandeminiu gripu prasideda, pateikėme prašymą ir esame periodiškai aprūpinami antivirusiniais vaistais", – teigė Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė docentė Auksė Mickienė.

Klinikos bazė yra Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje.

Jei vaistų į Lietuvą įvežta pagal pandeminį planą, vargu ar jis buvo gerai apgalvotas. Pusantro šimto tūkstančių antivirusinių vaistų dozių tenka tik 3,5 proc. šalies gyventojų. Pandeminiu gripu serga apie 20 proc. šalies gyventojų.

Medikai perkasi patys

Pagal dabar vykdomą pandeminį planą vaistų didžiausios rizikos grupėms – medikams, policininkams, aptarnavimo sričių darbuotojams nenumatyta. Neskiriama jų nei sergančioms nėščiosioms, nei seneliams. Laimei, pastarieji pandeminiu gripu serga mažiau nei sezoniniu.

Pirminėje sveikatos priežiūros grandyje – greitosios medicinos pagalbos tarnybose, priėmimo skyriuose dirbantys žmonės perka antivirusinius vaistus už savo pinigus. Šie vaistai tinka ir profilaktikai.

"Galime tik pasvarstyti, ką valstybė remia. Akivaizdu, kad dabar, antivirusinius vaistus atiduodant ligoninėms, orientuojamasi į komplikacijų gydymą. Nepaisant, kad šie vaistai veiksmingiausi dvi pirmąsias paras, tinka gydymui ir vėlyvesnėje ligos stadijoje", – apibendrino gydytojas H.Čeida.

Vežasi iš Lenkijos

Sveikatos apsaugos ministerijos pažadais vakar Lietuvos vaistinėse vėl turėjo būti prekiaujama vaistinio preparato "Tamiflu" kapsulėmis. Deja, vakar vakare pasiteiravus keliose Kauno vaistinėse, jų dar nebuvo. Vaistininkai tikino, kad šią savaitę tikrai bus.

"Camelia" vaistinių tinklo atstovai tikino, kad vaistai į sandėlius jau keliauja, šiandien bus išvežiojami po vaistines.

Ne vienas lietuvis vaistus vežasi iš kaimyninių šalių: Lenkijos, Latvijos. Ten antivirusinių vaistų stygiaus iki šiol nebuvo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų