Pereiti į pagrindinį turinį

Turizmas Kaune: mažai nuorodų, bet daug maisto

2010-08-02 13:36
Palikimas: Pažaislio vienuolynas Kaune italams kur kas svarbiau nei lėkštė pigių makaronų.
Palikimas: Pažaislio vienuolynas Kaune italams kur kas svarbiau nei lėkštė pigių makaronų. / Tomo Raginos nuotr.

Pigiais skrydžiais susivilioję ir į Kauną plūstelėję turistai žavisi vietinėmis merginomis, nebrangia nakvyne, tačiau pasigenda naktinio gyvenimo.

Domisi miesto istorija

Žemėlapis, kuprinė, patogi avalynė, fotoaparatas ir lietuvio būdui nebūdingas švytintis veidas – miesto gatvėmis klaidžiojantį turistą nesunku atskirti vasariškai apsinuoginusių kauniečių minioje.

Vieni jų čia atvyksta su turistinėmis grupėmis, kiti Kauną bando atrasti savarankiškai. "Sakykite, kaip pasiekti Senamiestį?" – pirštu baksnodamos į žemėlapį, pagalbos turizmo informacijos centre (TIC) ieškojo viešnios iš Rusijos. Senamiesčio kavinės, muziejai ir bažnyčios daugelio turistų sąraše pažymėtos pirmuoju numeriu.

"Jei atvykėlis klausia, nuo ko vertėtų pradėti žygį, pirmiausiai siūlome susipažinti su miesto ištakomis: Kauno pilimi, Santaka ir Senamiesčiu", – šyptelėjo TIC direktorius Sigitas Sidaravičius.

Lankomų vietų sąrašas, pasak jo, priklauso ir nuo to, iš kokios šalies turistai atvyko. Italai nori pamatyti jų tautiečių pėdsakų architektūroje, todėl gidai žino, kad temperamentingiesiems svečiams būtina parodyti Pažaislio ansamblį. Rusijos gyventojams svarbu visa tai, kas susiję su jiems žinomais istoriniais įvykiais ir laikotarpiais – sovietmečiu arba caro laikais. Labiau nei architektūriniais paminklais japonai domisi miesto pramone.

Populiariausios vietos, kur turistai traukia fotoaparatus – tradicinės: miesto Rotušė ir Baltoji gulbė, Kunigų seminarijos kiemelis, Aleksoto panoramos aikštelė. Didelę nuostabą svečiams kelia prekybos ir pramogų centras "Akropolis", mat tokių gigantų pas juos esą nėra. Eidami pro šalį pirštu jie baksnoja į Centrinį paštą, netoli Valstybinės Kauno filharmonijos esančius Lietuvos banko rūmus.

"Norėtume, kad tokio populiarumo sulauktų ir visi miesto fortai", – kalbėjo S.Sidaravičius.

Dėl alaus – iš Maskvos

Užsieniečiai, į Kauną atvykę ne pirmą kartą, čia ieško naujovių. Tuomet TIC darbuotojai siūlo pačias netikėčiausias ekskursijas: "Kaunas šypsosi moterims", "Alaus kelias". Per pastarąją atvykėliams pasakojama šio natūralaus alkoholinio gėrimo istorija. Visi norintieji gali paskanauti alaus, kurį dievina Maskvos milijonieriai, pamatyti patį mažiausią pasaulyje bokalą.

Ekskursija "Kaunas šypsosi moterims" ypač domisi dailiosios lyties atstovės, kurios į laikinąją sostinę atvyksta švęsti savo mergvakarių. Per ekskursiją jos degustuoja meilės gėrimą ir sužino papuošalų paslaptis Brangakmenių muziejuje. "Į šią ekskursiją įleidžiame ir vyrus, tik jie nelabai noriai eina. Bijo, kad moterys prašys nupirkti žiedų su deimantais", – juokavo S.Sidaravičius. Tiesa, turistus ypač žavi Senamiesčio verslininkų iniciatyva – iki vidurnakčio klientų laukiančios suvenyrų parduotuvėlės, kepyklėlės ir čia vykstantys renginiai. Atvykėliai esą negaili komplimentų čia gaminamam maistui ir jo įvairovei. TIC vadovo skaičiavimais, Kaune siūloma paragauti bene dešimties pasaulio virtuvių patiekalų.

"Klajūnus žavi ir karinis paveldas, ir moterys. Ispanai, italai alpsta dėl jų. Savo darbuotojas saugome – lydėti į viešbučius vyrų neleidžiame", – pabrėžė S.Sidaravičius.

Trūksta naktinio šurmulio

"Ko pasigenda užsieniečiai? Anokia čia paslaptis. Bene aktualiausia – informacinių ženklų stygius", – ilgai nesvarstęs išrėžė TIC vadovas.

Stinga miesto svečiams ir siautulingo naktinio gyvenimo: ilgiau nei iki vidurnakčio dirbančių restoranų, kavinių, užeigų. "Visame pasaulyje naktiniai klubai sukoncentruoti vienoje vietoje. Pas mus gi "Amerika pirtyje" viename miesto centro gale, "Latino" – kitame, – apie esamą situaciją kalbėjo S.Sidaravičius. – Artimiausiu metu planuojama atidaryti tris naktinius klubus Senamiestyje, tad gali ši problema bus išspręsta."

Miesto viešbučiams ir jų personalui turistai neturi priekaištų. Tiesa, šalis, iš kurios atvykęs svečias, lemia, kiek plačiai jis atvers savo piniginę. Lenkai, ieškodami nakvynės, ypač skaičiuoja. Ne mažiau už juos taupo ir studentai. Visai nesvarbu, ar iš Ispanijos, Suomijos, ar kurios kitos šalies jie būtų.

"Viešasis transportas – mūsų prioritetas", – paklaustas, kokiomis transporto priemonėmis svečiams siūlo važinėti po Kauną, atsakė TIC vadovas. Pasitaiko turistų, kurie teiraujasi automobilių nuomos punktų, kiti miesto gatvėmis klaidžioja pėsčiomis, treti renkasi dviračius.


Praėjusiais metais į Kauną daugiausia atvyko turistų: iš Vokietijos, Skandinavijos šalių, Ispanijos, Lenkijos. Šiemet kol kas daugiausia suomių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų