Pereiti į pagrindinį turinį

Viešieji tualetai – aukso kasyklos

2012-11-06 05:00
Viešieji tualetai – aukso    kasyklos
Viešieji tualetai – aukso kasyklos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauną garsinusi ir leidusi iš jo tyčiotis auksinio tualeto epopėja turės tęsinį – miesto valdžia įsigeidė turėti dar vieną auksinę tupyklą, kuriai kas mėnesį žada skirti po 6 tūkst. litų. Linksmiausia tai, kad šis tualetas – neveikiantis.

Nauja sutartis

Kauno savivaldybės taryba nusprendė, kad miestui reikia naujos sutarties dėl viešųjų tualetų eksploatavimo ir priežiūros, mat senoji jau pasibaigė. Pagalbos ranką politikams vėl ištiesė savivaldybė įmonė „Kauno švara“.

Politikams pritarus, „Kauno švara“ prižiūrės keturis miesto viešuosius tualetus: Rotušės a. 27, Nepriklausomybės a. 12, A.Jakšto ir Šv.Gertrūdos g. sankirtoje esantį auksinį tualetą ir prie Kauno marių, T.Masiulio g. 21A, esantį viešąjį WC.

Tvirtinant įkainius, buvo teigiama, kad Rotušės, Nepriklausomybės aikštėse ir T.Masiulio gatvės gale, prie Kauno marių, esančius viešuosius tualetus „Kauno švara“ prižiūrės pigiau nei iki šiol.

Trijų tualetų eksploatacija per mėnesį kainavo apie 18 tūkst. litų, o dabar kaina sumažės iki 16 tūkst. litų.

Labiausiai į akis krito tualeto prie Kauno marių išlaikymo kaina – beveik 6 tūkst. litų per mėnesį.

Sovietinis palikimas

„Kauno dienos“ žurnalistai, nuvykę apžiūrėti Kauno marių viešojo tualeto, kuris „Kauno švarai“ – lyg višta, dedanti auksinius kiaušinius, liko šokiruoti.

Atrodo, kad sovietinių laikų reliktas neeksploatuojamas ne vieną dešimtmetį.

Tualeto durys – be rankenų, aplinkui mėtosi šiukšlės, alaus buteliai, laipteliai tualeto link nukloti rudeninių lapų paklode. Akivaizdu, kad šiuo viešuoju objektu niekas seniai nesinaudoja.

„Koks tualetas, ar šis? Jūs juokaujate, šis tualetas jau šimtas metų neveikia!“ – paaiškino prie marių sutiktas vyras, prisistatęs Viktoru.

Jis atskleidė, kad pats dirba „Kauno švaroje“ ir šiuo metu prie Kauno marių su kolega tvarko dviračių taką.

„Šitas tualetas – rusų laikų palikimas, niekas juo nesinaudoja. Visada čia būna pastatyti biotualetai. Praėjusią savaitę juos išvežė, bet žadėjo atvežti naujus“, – pasakojo Viktoras.

Darbininkas žurnalistams parodė ir prie pat Kauno marių esantį kitą biotualetą, tačiau užsiminė, kad ant jo visada kabo spyna.

Kaina – iš piršto laužta?

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjui Aloyzui Pakalniškiui viešųjų miesto tualetų eksploatacijos kainos pasirodė ne didelės, bet priešingai – normalios.

„Tai ne iš piršto laužtos kainos. Jos jau laiko patvirtintos“, – tikino A.Pakalniškis.

Anot vedėjo, priežiūros kaina susideda iš daugelio komponentų. Tai – visos išlaidos, susijusios su tualeto priežiūra: etatų išlaikymas, atlyginimai, einamojo remonto darbai, turto mokestis, elektra, vanduo, priemonės valymui.

„Anksčiau sutartys dėl viešųjų tualetų priežiūros būdavo trumpalaikės, todėl nė vienas paslaugos tiekėjas neinvestuodavo savo lėšų į statinių atnaujinimą, remontą. Dabar “Kauno švara„ žada remontuoti viešuosius tualetus“, – sakė A.Pakalniškis.

Valdininko visai nestebino ir prie Kauno marių esančio viešojo tualeto priežiūros kaina – 6 tūkst. litų už neveikiantį objektą.

Anot A.Pakalniškio, jis nemano, kad tokia kaina gali tualetui priklijuoti dar vieną „auksinio“ tualeto etiketę.

Sezoninis tualetas

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas nenustebo, kai žurnalistas pasakė, kad prie Kauno marių esantis tualetas neveikia.

„Šis tualetas nebus eksploatuojamas kiaurus metus. Tai sezoninis tualetas, kuris veiks nuo kovo iki lapkričio“, – užsiminė A.Pakalniškis. Anot jo, pinigai „Kauno švarai“ bus mokami už tuos mėnesius, kai tualetas veiks, bet kada planuojamas tualetą atidaryti, vedėjas nepaminėjo. Vasarą šis tualetas buvo užrakintas.

Kiti miesto viešieji tualetai bus eksploatuojami kiaurus metus. Be to, prie Kauno pilies esantis auksinis tualetas veiks visą parą. Jo priežiūros kaina irgi nemaža – 5 tūkst. litų. Vedėjas aiškino, kad jis veiks visą parą, todėl kaina tokia didelė.

„Įmonė už šį įkainį norėjo tualetą prižiūrėti tik iki 21 val., tačiau taryba nusprendė, kad jie už tokią didelę sumą gali dirbti visą parą“, – sakė A.Pakalniškis.

Naktį prie Kauno pilies dažnai atvažiuoja turistiniai autobusai, todėl viešasis tualetas ten reikalingas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų